Skocz do zawartości
AdamUsa

Pomoc techniczna 60L

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zalozyc akw. 60 ltrowe, mialem kiedys juz wieksze ale z tego powodu ze sie przeprowadzilem nie moge zrobic wiekszego. Posiadam jedynie odpieniacz Turboflotor 1000 multi i tu zaczynaja sie moje pytania. Czy ten odpieniacz nie jest za duzy do takiego zbiornika? i jaka filtracje zastosowac najlepiej, moge kupic panel a moze zrobic dodatkowy zbiornik pod spodem ale niewiem czy i on nie bedzie za duzy do tego??

Oswietlenie? jak mocne mozna zastosowac oswietlenie, cena i zuzycie pradu niema znaczenia a obsada zbiornika mysle ze bedzie wszystkiego po troche

Jezeli ktos ma dobry pomysl to bede wdzieczny.

pozdrawiam Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rzeczywiście mieszkasz w Stanach to masz raj dla nano - rafofców. Tulboflotor 1000 odpada. Poszukaj u siebie w sklepach a najlepiej na nano-reef.com jaki tam sprzęt się używa. W USA popularna do nano jest metoda DSB + odpieniacz, oświetlenie powercompact i skała z Fiji. Masz ogrom możliwości aż ci zazdroszczę.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki poczytalem wlasnei na tym forum nano-reef.com i mam juz wszystkie wiadomosci. Polecaja jedynie Live-rock i livesand do filtracji i nic wiecej nawet bez odpieniacza! A co do oswietlenia to roznie ale wystarczajace jest PC.

Jeszcze raz dzieki za informacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i w tym poscie na stronie nano-reef.com dowiedzialem sie zeby nie uzywac wogole odpieniacza, hm i to bedzie dzialac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie działać tylko czy Ty jesteś na tyle doświadczony żeby dać sobię radę? Odpieniacz daje gwarancję bezpieczeństwa że szkodliwe związki w wodzie nie przekroczą dopuszczalnych wartości i pozwala na nieco rzadsze podmiany wody w zbiorniku. Z drugiej strony zmniejsza popuklację planktonu w zbiorniku i zawartość pierwiastków potrzebnych w zbiorniku. Ja jednak nie rezygnowałbym z odpieniacza. U mnie działa zwykły miniflotor na kostkę, ale jak widze ile brudu wyrzuca w 2 tygodnie do kubka z akwa 100l z 2 błazenkami to zastanawiam się skąd wziąć kasę na lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No masz racje a co myslisz o Torboflotor 1000 bo juz go kupilem bo myslalem o wiekszym zbiorniku ale na razie musze zostac przy mniejszym, Jak uwazasz nie bedzie on za duzy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest zdecydowanie za duży. Nie nadążysz z uzupełnianiem mikroelementów. Jeśli już to kup sobie zwykły tani odpieniacz kostkowy, a Turboflotora zostaw na inną okazję to dobry sprzęt ale do akwa 250l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o oświetlenie, to wykazujesz typowo amerykańskie podejście :(. Potem sa posty na Reefcentral w stylu:

A: Mam nano 20 galonów. Ostatnio pogorszył mi się stan moich miekkich. Czy to może być wina oświtlenia. Mam 2 * 400 W HQI, 2 * 96 PC 50/50, 2 * 54 VHO actinic, 1 * 8W actinic. Czy to za duzo?

B: Tak, za dużo, wyjmij to 1 * 8W i będzie idealnie.

Przy 60 litrach to by Ci się zdecydowanie jakiś wydajny wysystem chłodzenia przydał, jak chcesz mieć 250 HQI. Może zdecydujesz się na PC - w Juesej jest ardzo duży wybór zarówno lamp, jak i swietlowek.

Panel przypomina Skiltera, a te nie mają nazbyt dobrej opinii. Z drugiej strony ten jest chyba również firmowany przez Kenta, więc tragedii być nie powinno... Przeczytaj tu, wątek - Reef System Questions -.

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sam juz niewiem jakie dac swiatlo, to wogole dawac HQI, czy jakie oswietlenie twoim zdaniem moze byc dobre??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój z HQI to będzie jak piekarnik nad 60l wody. Zastosuj PC 1szt actinic i 1 szt white np po 96W wtedy nawet sps możesz chodować. Swoją drogą daj znać ile u Ciebie kosztują takie żarówki może ktoś z naszych klubowiczów skorzysta za Twoim pośrednictwem.

Cześć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nad nano 70 l miałem HQI 70W plus aktynika i efekt był ekstra. Wisiała dosyć wysoko więc te bliki...marzenie

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek w Europie mozna juz kupic mocne PC np. firmy Interpet, oni to okreslaja jako Compact T5. 55W kosztuje 20 euro.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do swiatla, to moze rzeczywiscie zrezygnuj z HQi, bez blinkow sie obejdziesz, a jakis ladny PC ok 96W bedzie akurat, co do odpieniacza to nie lepiej od tego Amiracle kupic BakPak'a 2 w tzw wersji reefready czyli bez filtrow przesiakajacych, lub moje marzenie: Remora AquaC? do tego skale i jakies 2 cm piasku (bo na DSB na tak malej powierzchni nie masz szans) i jazda...masz nano jak sie patrzy

PS gdybys szukal fajnego sklepu: http://www.premiumaquatics.com - kupowalem tam, swietna obsluga i dobre ceny

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to jeszcze raz koedzy grupowicze, bo po przeczytaniu postow od kolegow z USA to juz glowa boli bo wszyscy pisza tylko o MH albo HQI.

Pomozcie mi wybrac ta lampke bo juz nie moge sie doczekac. Znalazlem cos takiego i mysle ze to bedzie najlepszy wybor sadzac po waszych wypowiedziach

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=46314&item=4306726540&tc=photo

i tutaj mamy 65 watt 10,000K Daylight and 65 watt True Actinic 03 Blue.

A jezeli ktos by cos potrzebowal ze stronek tutaj to niema problemu dajcie znac i cos wymyslimy, a najlepiej to raczej kupowac ze sklepow z ebay bo maja najlepsze ceny(nie z prywatnych ogloszen tylko ze sklepow!)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to po przemysleniu, przeczytaniu wszystkich postow zamowilem to oswietlenie http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=4346809236&ssPageName=STRK:MEWA:IT z tego powodu ze za niedlugi czas najprawdopowdobniej zmienie moj tank na wiekszy to wtedy moze w pelni wykorzystam lampe. Ma osobne zapalanie dla HQI i dla Power Compactow wiec w razie jak bedzie za mocne to na razie zrezygnuje z HQI

Jak tylko dostane i uruchonie to postaram sie zrobic mala stronke o moim tanku!

pozdrawiam i jeszcze raz dzieki dla wszystkich co udzielili mi porady na moje pytanie

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijajac juz oswietlenie, jak myslicie jakie pompki do obiegu wody bym potrzebowal i ile w tym tanku? (ok70l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.