Skocz do zawartości
Marx

nowa strona nano-reef

Rekomendowane odpowiedzi

jak wam sie podoba nowy design?

Szkoda ze design wciaz nie wykorzystuje calej szerokosci ekranu

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rss feed tez jakos dziwnie dziala

pojawil mi sie post o krewetkach a wcale nie jest on nowy

hehe, cos sie powalilo w datach, wszystkie maja

" 1970-01-01 01:00 GMT " :(

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Już wyjaśniam - strona przeskalowana jest specjalnie do określonej szerokości - włąsnie po to , by miec pewnośc że będzie ywglądac dobrze zarówno w 800x600 jak i 1600x1200.

Jeśli chodzi o daty -prace cały czas trwają i niestety w zwiazku z importowaniem danych z poprzedniej bazy nie udało się tego zrobić w przypadku dat - jest zupełnie inny format zapisu i wymaga przerobienia samej bazy.

Co do rss feed - w którym miejscu jest błąd, tzn niewłasciwa data?

Pozdrawiam

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daty sa bledne w naglowkach na www, w rss to nie wiem, potestuje jeszcze ten rss

pojawily sie juz plusiki w liscie forów, ale nie ma ich w liscie tematow a konkretnym forum

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie nowe Nano jest spoko. W koncu zaczely dzialac szczegoly, ma ktore czekalem!!

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale szerokosc kolumny z trescia to niecala polowa ekranu, dodajac do tego strasznie rozbudowane informacje o uzytkowniku calosc jest malo "kompaktowa" i zle si eczyta szczegolnei dluzsze watki

Co do wykorzystania calej szerokosci ekranu - ustawianie sztywne szerokosci kolumn do glupota, html przewiduje procentowy podzial i bardzo dobrze sobie z tym radzi (gorzej programisci :(

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie jestem taki pewien tych procentów - jakoś często widuje sie średnio napisane takie strony.

Co do wyglądu to mnie sie podoba a i dodane "bajery" są tymi na które czekałem :(

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ustawić rozdzielczość strony na 1024/768 i wszystko będzie pięknie wyglądać.Prosimy o wyrozumiałość, są to początki istnienia nowej strony i niektóre detale, z przyczyn od nas niezależnych, mogą jeszcze działać nie do końca poprawnie:wink

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bede monitora LCD ustawal na 1024 jesli jego natywna jest wyzsza, bo wyjdzie mydlo...

zreszta wogole strony napisane pod konkretna rozdzielczosc i nie skalujace sie automatycznie to blad, czesto sie taki strony spotyka ale tylko dlatego ze trudniej je napisac (a latwiej sprzedac :(

Juz i tak strony z ramkami potrafie sobie sam naprawic, bo w mozilli wymuszam ich pokazywanie i mozliwosc przesuwania, niestety z tabelkami tak sie nie da

Stare forum mi sie bardziej podobalo

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx - wcale nie jest trudniej.

Co to za problem zamiast table width='....' wpisać np. 80% - tylko nie o to tu chodzi. Definiując szerokość strony masz pewnosć że zawsze ona będzie wyglądać tak jak wygląda - i to zarówno pod nietypowymi przeglądarkami , jak i w różnych rozdzielczościach.

Co do wykorzystania calej szerokosci ekranu - ustawianie sztywne szerokosci kolumn do glupota, html przewiduje procentowy podzial i bardzo dobrze sobie z tym radzi (gorzej programisci :("

Tu także jestes w błędzie - nie - po pierwsze strona napisana jest w php i mysql a nie html :)

Po drugie to KIEDYŚ robiło się krowy na całe strony - przykład? Prosze bardzo: www.wp.pl, onet.pl, allegro.pl, interia.pl itd - przykładów stron napisanych przez profesjonalnych programistów można mnożyć jeszcze setki - chyba że tu także wyjdziemy z założenia, że "nie umieją i tak łatwiej".. W jakims celu się to robi - patrz wyżej.

Co do forum - będzie na dniach nieco przerobione i poszerzymy tabelę z tekstem głównym - ale na pewno nie kosztem szerokości całej strony, tylko menu z prawej strony.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazda strona napisana jest w html, widac ze nie jestes programista :( (sa jeszcze takie wynalazki jak strony we flash ale to pomijam milczeniem), php i mysql nie ma tu nic do rzeczy. Pewna odmiana jest uzycie styli, ale Wasz design nie uzywa styli w az takim stopniu

Krowy na cale strony to oczywiscie bledne myslenie - strony ktore podales, to strony portalowe, i nie maja nic do rzeczy (one z zalozenia musza _identycznie_ wygladac na popularnych przegladarkach) i charakteryzuja sie pewna specyfika, podobnie jak amerykanskie witryny sklepow (smietnik, smietnik...)

porzadnie zrobione forum, to np

http://community.sigames.com/eve/ubb.x

Korzystaja z niego tysiace uzytkownikow jednoczesnie, i nikt nie wmawia uzytkownikom ze skalowanie jest zbedne

Jak chcesz przyklad z naszego podworka, to prosze

http://www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums

Zgadnij jak wygladalby watek majacy 100 stron na forum nano-reef :)

Przyklad Allegro jest jak najbardziej chybiony, jako podpowiedz radze ci obejrzec jakakolwiek kategorie, czy nawet ichnie forum (Cafe)

Ponizej zalaczam screen z tego jak u mnie wyglada ta strona, przyznasz ze nie najlepiej?

http://www.aip.pl/~marx/galeria/nano.JPG

Tresci postow zajmuja na oko tylko 5% calej powierzchni ekranu...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx, a czemu flasha pomijasz milczeniem?

Ja na przyklad wole zrobic strone we flashu, majac do dyspozycji taki jezyk jak ActionScript tworzenie stron nabiera zupelnie nowych wymiarow.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to otworz takiego flasha np na palmie czy jakims nietypowym urzadzeniu

Prosto napisany html bedzie chodzil zawsze i wszedzie

Czy wolalbys to forum w wersji flash? :(

A moze plugin w javie? albo activex?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby byla do wyboru wersja flash i html to wybralbym pewnie wersje flash. Prosto napisany html nie bedzie dzialal zawsze i wszedzie, za to DOBRZE napisany html bedzie dzialal.

Zreszta html czy flash to wlasciwie tylko narzedzia, interaktywnej gry nie napisze w dhtml-u tylko we flashu.

A tak w ogole to dla zasady powinnismy pisac w xhtml-u :(

a propos, fora napisane we flashu juz widzialem, flash

posiada obecnie potezne wsparcie dla php i baz danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marx - tez jestes fanem ex-ceemka, a teraz FM2005? czy przywolanie forum sigames bylo przypadkiem?

Hala Real :(

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx - po kolei.

Po pierwsze - nikt nie wmawia nikomu że skalowanie jest zbędne.Po drugie - piszesz ze strony które podałem,portalowe to zupełnie co innego - ja twierdze wręcz przeciwnie - chyba że za podstawę tego twierdzenia przyjmujesz zawartość merytoryczną - to cóż, przyznam Ci rację. Ten serwis miał mieć w zamierzeniu formę portalu - zarówno z artykułami, newsami, forum, chatem , galerią itp.

Faktycznie nie jestem programistą z zawodu - traktuje to jako hobby bo i wyskształcenia w tym kierunku nie mam, jednak kilku rzeczy mnie nauczono.

a) nie miesza się różnych styli na jednej stronie(serwisie, portalu etc.)- twoje twierdzenie że nasz postral nie używa styli jest tym bardziej błędne - ależ oczywiście i to przede wszystkim używami styli i dzięki temu już wkrótce każdy z klubowiczów będzie mógł wybrać sobie bez problemu taką "skórkę" strony jaka mu się będzie podobac - i to właśnie oparte jest css-sie - czyli pudło.(i w mniejszym stopniu na templatsach)

Twierdzenie że wszystkie strony to html uważam za mocne uogólnienie - to tak jak byś powiedział , że wszyscy ludzie mowią po ludzku - a to że jedni po angielsku , inni po chińsku to już nie ważne.. Zdefiniuj mi w takim razie pojęcie języka php - i nie mówię tu o użytych w środku strony fragmentach kodu w php , tylko o całych stronach - gdzie z języka html zostały praktycznie tylko metatagi oraz kilka instrukcji do obsługi grafiki. I tyle - reszta to czyste php działające w oparciu o bazy sql.

Poza tym pomiędzy tymi dwoma jezykami jest znacząca różnica - wręcz przepaść - a jest to sposób wykonywania kodu( php - stąd zresztą nazwa - po stronie serwera i dzięki temu jest to język dużo szybszy i posiadający dużo większe możliwości niz zwykły html - i nie mówię tu o odmianach tego języka , które już bywają hybrydami kilku innych z podstawa kodu języka html )

Nie twierdzę uparcie że to co jest, jest za***iste, super it[ - zmienię to, ale nie pisz proszę, że super sprawą jest forum na cała stronę.(będą skrócone info o userach i poszerzona głowna tabela kosztem menu z prawej)

Twój przykład z przeglądarki to wyjątek - nie kazdy przegląda strony w tak ubogiej formie - ja np. przeglądam nano-reef na telefonie komórkowym i wygląda wg mnie bardzo dobrze - i to także o niczym nie swiadczy :]

Tak jak juz napisałem - nie jestem programistą , ale to co robię staram się robić jak najlepiej - i cały czas się uczę , choć uważam że i tak nie jest ze mną (jak na ilość poświęconego na to czasu i ogrom innych zajęć) źle.

A co do flasha - baaardzo go lubię (jeszcze od czasów zwykłej 4) i zrobiłem sporo stron w nim -daje na dzień dzisiejszy największe możliwości multimedialne do prezentacji na stronach www)

Ot co.. :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze doszlismy do sedna - dla mnie nano-reef(i kazde inne forum) to miejsce wymiany informacji, i jako takie potrzebne jest tylko: czysty tekst i obrazki. Wszystko inne jest zbedne. Jesli potrzebuje wrazen estetycznych to patrze w akwarium.

Pominales zupelnie przyklad Allegro, a szkoda, bo wlasnie tak powinno wugladac nano-reef - strona glowna w formie portalu, natomiast forum bez zbednych bajerow, (np podwojne menu, coz za durny amerykanski wynalazek, jakby jedno nie wystarczylo)

Pominales tez przyklady forów, ktore podalem - szkoda.

a)nie napisalem ze strona nie uzywa styli, ale ze nie uzywa az w tak zaawansowany sposob jak by mogla

Jesli chcesz zobaczyc, co potrafia style, zapraszam na http://www.csszengarden.com/

To strony pokazowe, tez sie nie skaluja :(

-twierdzenie ze wszystkie strony to html jest prawda - finalnie zawsze wychodzi html. Jesli uzywasz tagow php czy jsp, no to niestety jestes ograniczony co do wplywu na jego wyglad (chyba ze bedziesz modyfikowal tagi albo wypluwal html, co nie jest najlepszym pomyslem w tym przypadku). Mysql dostarcza tresc i jego wspominanie jest zupelnie nie na miejscu

Porownywanie szybkosci php i html jest zupelnie bez sensu (chyba ze chodzi o szybkosc pisania kodu :) ) podobnie z mozliwosciami, php nie potrafi wiecej w dziedzinie prezentacji, niz html (jest to fizycznie niemozliwe) - te jezyki sluza do zupelnie roznych rzeczy (a dokladniej - php generuje html)

Czemu mam nie pisac ze forum na cala strone jest super, skoro tak wlasnie jest? Przyklady zaawansowanych forów uzywanych przez wielu uzytkownikow na codzien potwierdzaja to co napisalem.

Moj przyklad z przegladarki to nie jest zaden wyjatek - to po prostu rozdzielczosc (to ze mam wylaczone kolory nie ma znaczenia), a wielu ludzi uzywa wyzszych rozdzielczosci, i wlasnie takie zle napisane strony sa niewygodne podczas ogladania. W telefonie to nie wiem jak wyglada, ale jesli strona bedzie na pelna szerokosc z dynamicznym skalowaniem, to musi byc dobrze

Krytyki nie bierz do siebie, nie krytykuje dla samego krytykanctwa, tylko na codzien uzywam tego forum i chce aby bylo to jak najwygodniejsze w uzyciu.

Nie lubie skrolowac bez umiaru, bo po to mam wieksza rozdzielczosc zeby te 20 postow weszlo mi na ekran,a nie 1-2 (czasem 3) jak jest to teraz

A co do flasha - do gier jest spoko, do prezentacji tez, ale strony powinny byc w html (poczytaj troche jak narzekaja ludzie korzystajacy z przegladarek na palmtopach (640x480 to juz standard w takich urzadzeniach), ktorzy natrafia na strone we flashu...). Sprobuj zrobic link do konkretnego miejsca w stronie we flash, skopiuj obrazek albo kawalek tekstu, odpal w 640x480 taka strone, to zrozumiesz o czym mowie.

Nie przecze ze flash ma wieksze mozliwosci multimedialne, ale nano-reef to nie portal filmowy czy o grach komputerowych, tylko o morskiej akwarystyce.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie denerwujcie sie.. Chyba widac po forum,ze jest tu wsadzone bardzo duzo pracy,a wynik tego jest dobry.

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Jeśli mógłbym się przyłączyć do tej dyskusji, to chciałbym powiedzieć, że nie jest żadną fiozofią opluwanie ludzi i ich pracy-przeciwnie, jest to bardzo fajne i młodzieżowe, dające wiele satysfakcji zajęcie.Ja natomiast w przeciwieństwie do niektórych, chciałbym pogratulować tym co robili tę stronę, bo rzeczywiście, tak jak powiedział Dochier-widać ile jest tu roboty wsadzone.Mnie te wszystkie "bajery" bardzo przypadły do gustu...i z tego co widzę, nie tylko mnie.Chciałbym jeszcze dodać, że nie widzę problemu, aby przesunąć rolkę myszki kilka razy w dół-według mnie strona zrobiona ładnie i tyle.

Marx...mądrujesz się i mądrujesz, a jednak w trakcie przeglądania strony nie zuważyłem, aby jakikolwiek artykuł był pisany przez Ciebie.

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stronka jest spoko, widac ze wlozono duzo pracy, php dziala, baza dziala, wszystko ok, czasami sa klopoty z datami.

Jesli chodzi o design to jest ok, kwestia przyzwyczajenia, ew. napisania paru css-ow. Marx moglby dac dobry przyklad i podeslac jakiegos ladnego css-a na poczatek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie mogę się dostać do katalogu koralowców na górze i oglądać zdjęć w powiększeniu z galerii ale to pewnie wina mojego kompa.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bigharry, wypraszam sobie, aby konstruktywna krytyke nazywac opluwaniem

Artykulu nie napisalem bo za krotko zajmuje sie akwarystyka morska, ale na tym forum pisze bardzo czesto i jak moge to pomagam

A z css to niezly pomysl, sprobuje sobie go lokalnie podmienic i problem z glowy :(

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz Młot..nie jest to wina Twojego kompa, galeria koralowców będzie gotowa lada dzień.W chwili obecnej trwają nad nią wytężone prace, gdyż chcemy oddać ją do użytku, uzupełnioną o opisy najbardziej popularnych koralowców oraz innych zwierząt.

Już teraz można jednak poszukać interesującego nas zwierzęcia poprzez opcję "szukaj"

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc przyjrzalem sie Mozilli i ma ona pliczek o nazwie userContent.css

Mozna w nim sobie nadpisac jakie tylko sie chce style

Po instalacji odpowiedniego plugina mozna to zawezic do konkretnej domeny

Oto jak moim zdaniem powinno wygladac forum

http://www.aip.pl/~marx/galeria/nano2.JPG

Nie udalo mi sie jeszcze zmniejszyc kolumny z informacjami o uzytkownikach, ale jak znajde czas to tez to pozmieniam

Ps. te puste kolumny o szerokosci 25% to moim zdaniem dziwny pomysl...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.