Skocz do zawartości
zegeye

jaka pompka powietrza do miniflotora?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam w swoim akwa miniflotora. Powietrze do niego dostarcza pompa JBL Prosilent S-500. Niestety po 4-miesiecznej pracy na maksa zauwazylem ze ona juz nie ma sily i piana z odpieniacza nie jest wypychana do kubka. Jeszcze dwa miechy temu musialem czyscic kubek raz w tygodniu. Mysle ze nie jest to kwestia dojrzalosci zbiornika.... W tej chwili przez tydzien nie wypycha dokladnie nic ! A woda w akwa niestety nie jest krystaliczna... mysle wiec ze to wina pompki (kostki wymieniam co trzy tygodnie)

I teraz moje pytanie. Co polecacie jako pompe do tego odpieniacza. Jako ze musze kupic cos silniejszego chyba. Moja pompa ma 2.5 W mocy. A jak z innymi pompami? No i jak z glosnoscia tych pomp?

pozdrawiam

Zbych

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początku miałem hagen elite 803 a;e po 9 mc troszkę przysiadła i teraz dałem tetratec 400 .Jest cicha -w sumie mam ją 2 dzień!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam pompy Sery model Air 275 lub Air 550R. W midiflotorze używałem modelu Air 550R i dawała sobie świetnie radę a jednocześnie była nawet cicha. W przypadku miniflotora powinna wystarczyć mniejsza: Air275. Może kiepskie działanie jest związane z kostkami? Jakich używasz?

Pzdr

Rafał

320l (124x54x50h); BM200; 2x6045; 2xSunsun; T5 ATI: 6x54W.

8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosilent nie ma filtra. Zainstalowalem tylko na weżyku zawór zwrotny. Co do sery 550 R widze ze maja cztery wyloty powietrza. I jak sobie poczytalem to tam wydajnosc pompy dzieli sie na ilosc wylotow chyba. A co zrobić aby dać cala wydajność pompy na odpieniacz? Trzeba polaczyć jakimiś trójnikami czy coś 8-)

Cika - kostki AM

pozdrawiam

Zbych

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sera w komplecie daje również takie trójniczki do łączenia wylotów. Trzeba tylko dociąć krótkie kawaki wężyka i je połączyć kaskadowo z 4 na 2 i dalej z 2 na 1 :)

320l (124x54x50h); BM200; 2x6045; 2xSunsun; T5 ATI: 6x54W.

8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zegeye zawór zwrotny chamuje dosyć powietrza,ja go odłączyłem i jest dużo dużo lepiej więc lepiej dać pompke wyżej nad akwarium bez zaworu zwrotnego

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim. Nabylem Sera 275. Myslalem nad ta piecsetka ale dobrze ze jej nie wzialem. Nie dosc ze duza to jeszcze pewnie wysadzilaby mi caly kubek z miniflotora 8-) Jak podlaczylem 275 to byla ustawiona na maksa. W ciagu 2 sekund napelnila mi woda caly kubek.... Musialem ja ostro przykrecic. No i zawor zwrotny jej nie przeszkadza 8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zegeye a co z głośnością pracy tej pompki Sera 275? Bardzo ją słychać? Zastanawiam się nad JBL Prosilent bo to w sypialni ma być. Ta JBL droga jest ale podobno bezgłośna.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, Sera jest dużo głośniejsza.... Prosilent jak sama nazwa wskazuje jest rzeczywiście niesłyszalna (szczególnie jak stoi na gąbce) no ale nie można tego zabardzo porównać. Sera ma dużo więcej mocy, więc musi być głośniejsza. Jeśli chcesz do sypialni to lepiej JBL.

Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale JBL ma wydajność 150l/h. Czy to nie za mało do Miniflotora? Wszędzie piszą że powinno być 200l/h do tego odpieniacza.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dudu Kup lepiej pompke SERA bo JBL za słaby.Ja mam Miniflotora z pomką SERA i chodzi na max a co do głośności to mozesz dac do szafki i jest cicho

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nemezis tylko ja nie mam szafki do której mógłbym włożyć tą pompkę. Akwa ma stać na komodzie z szufladami obok łózka. No ale coś pokombinuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.