Skocz do zawartości
mmedenski

Co mozna przywiezc z Moza Czerwonego?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze zywca nie bardzo, ale myslalem nad np butelka z zywym piaskiem. Moze ktos sie orientuje w temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od twojej sily przebicia :(

Kiedy ja nurkowalem w 2000 to nie moglem zabrac nawet muszelki, za to Rosjanie ktorzy byli z nami na statku brali sobie co popadne, w ogole zachowywali sie, jakby Morze Czerwone nalezalo do nich, przewodnk bal sie im zwrocic uwage :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześc mmedenski..

z morza czerwonego można sobie przywieźć wodę:(..mówię tutaj zupełnie serio.Nic poza tym.Ja nurkowałem w Sharm el Sheikh-wszędzie mnóstwo tablic zabraniających karmienia ryb oraz wynoszenia czegokolwiek z morza.Nie polecam, gdyż za jeden szkielet koralowca możesz na lotnisku zapłacić do 500USD i nie wiem, czy ta kara ostatnimi czasy nie skoczyła do góry.Na nic nie zda się tłumaczenie, że Ci sprzedali w sklepie i nie powiedzieli, że to nielegalne, albo że znalazłeś i chciałeś wziąć na pamiątkę.NAwet gdybyś się "dogadać z celnikami to nikt nie będzie chciał z Tobą rozmawiać.Co do piasku to musiałbyś go łowić z dna morza bo żeby na plaży znaleźć piasek-ciężka sprawa, praktycznie same kamienie:yes Gdybyś się jednak strasznie uparł to możesz jakiś szkielecik, czy ewentualnie jakąś nieprzezroczystą butelkę z piaskiem skitrać do kieszeni-nie ma na lotnisku przeszukania, prześwietlają Ci jedynie bagaż podróżny

Pozdrawiam

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To byloby ciekawe, miec w akwa kilogram piasku z Morza Czerwonego. Gdyby byl pozyskany w dniu odlotu a w kraju szybko wrzucony do akwa to powinno przetrwac pare ciekawych zwierzatek :( Na pewno wiecej niz w tzw. Live Sand sprzedawanych w workach foliowych, tam sa same bakterie i ich spory.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, ale jak myslislicie, ze jak pisza ze nic nie mozna wywiezc z morza, to znaczy ze rowniez piasku w butelce? A jak wyglada z przewozeniem muszli, znalezionych na brzegu? Bo jesli jakies muszelki moznaby, to pewnie rowniez troche "piasku z plazy na pamiatke" w butelce. No ale dla kilograma piachu nie bede ryzykowal kilka stow papiera;), niebedac pewny ze mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rok temu bylem w Sharm el Sheikh i sam kombinowalem w glowie jakby to bylo wziasc chociaz butelke piachu, jednak po rozmowie telefonicznej z przyjacielem,ktory czesto wyprawia sie na takie nurkowe wycieczki zrezygnowalem ze wszystkiego. Kary sa naprawde wysokie..a butelki litrowej raczej w kieszeni nie da rady skitrac,a szklanki piachu nie ma co przywozic. Normalnie serce bolalo jak widzialem na plazy czy w wodzie przepiekne muszle, czy szkielety koralowcow. Ryzyko jest duze. Znajomy opowiadal mi jak to za trzecim czy czwrtym razem wsadzil w torbe ze sprzetem,a dokladniej w pletwy glony wapienne tak zwane pedzle naptuna...no i wpadl,nie warto chyba ryzykowac:-(

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, daj sobie spokój. Grzywna zaczyna się od 600$ i najczęściej na samolot się już nie zdąża. Na 6 wyjazdów 5 razy byłem kontrolowany na lotnisku - wiec to nieprawda ze w kieszeni mozesz coś przewieźć. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od szczęścia. Nie są natomiast nigdy kontrolowane kobiety i dzieci. Znacznie łatwiej jest coś przywieźć z Hurghady - nie leży ona bowiem bezpośrednio na terenie parku narodowego. Tam kontroli osobistych praktycznie nie ma. Kilku znajomych poprzywoziło w termosie jakieś kraby i małe ukwiały.

Z Sharm - tylko dla miłośników adrenaliny. Jednak te wszystkie drobiazgi które ewentualnie możnaby przywieźć są dostępne i u nas wiec naprawdę nie warto.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może tomasz po prostu miałeś pecha.Ja byłem raz i spytali się tylko, czy nie mam w kieszeni albo w walizce bomby:D ( odpowiedziałem, że mam "skisti"-tomasz na pewno wiesz o co chodzi ) i tak się skończyła moja kontrola celna. Generalnie na egipskich lotniskach szwankuje ochrona celna wwieźć można praktycznie wszystko i to nawet wtedy, kiedy bezczelnie Ci to brzdąka w siatce z napisem "duty free".Dla niezapoznaych z tematem powiem, że do Egiptu można wg. przepisów celn wwieźć litr wódki.

Więc tak jak już mówiłem, wszystko zależy od farta.

P.s.dla sprostowania - koleżanka z siostrą wracała z Hurghady, to je tak na lotnisku przetrzepali, że nie wiedziały gdzie są.Od kontroli kobiet są specjalne pracowniczki, które potrafią wsadzić łapę za stanik:yes

TYLKO WIDZEW

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wszystko jasne: można liczyć na szczęście. Ja na nie jednak na egipskich lotniskach liczył nie będę.

Co do wwożenia to nie spotkałem się nigdy z żadnymi trudnościami. A o przygodach przy odlotach pisałem wcześniej.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Paweł-jaw...jest roznica między wwiezieniem a wywiezieniem ...i raczej celnicy nie będą szukać u Ciebie polskich bananów lub czy przypadkiem nie wwozisz do Egiptu glonów pochodzących z Morza Bałtyckiego :(...Zaważ że także masz większą kontrolę na polskim lotnisku przy odlocie niż po przylocie...

pozdrawiam. Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu, ale mnie nastraszyliscie, chyba wogole nie pojade:D.

A na serio; moze faktycznie nie bede kombinowal, ale wiesz Tomasz jak to jest, rybke mozna kupic w sklepie i usmazyc, ale mozna tez ja zlowic na wedke, co daje wiecej satysfakcji (niektorym):( i zrobic to samo. Podobnie z ta pokusa by cos z egiptu sobie zlapac;)

Choc z drugiej strony wizja przetrzepania przez celniczke moze pozytywnie nastroic do takiego pomyslu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reasumując..mnie ani po przylocie ani przed wylotem nie kontrolowali.Tomasz ma większe doświadczenie, więc na pewno wie lepiej:yes

Mmedesnki....nie licz na urodę arabskich celniczek ani w ogóle na urodę arabskich kobiet:D

TYLKO WIDZEW

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Sharm El Sheik zdecydowanie bardziej rygorystyczna kontrola.

Faktycznie w Hurghadzie mniej kontroluja - poza tym tez zalezy jakiej kto jest narodowosci - Bułgarów tak trzepali ze kazdemu walichy otwierali i sie czepiali kazdej pierdoły a jak zobaczyli polski paszport to tylko na niego zerkali czy jest wiza i machali zeby sie pospieszyc bo inni czekaja (to tak dla odmiany bo zawsze to polaków na wszystkich granicach trzepia :(

A Ruscy (których tam ze 70% było to po prostu mnie denerwowali niesamowicie - odcinali sobie z raf korale jak im sie podobało i pakowali do pianek - zaszokowali mnie - jak by to nie było pod woda i nie miał bym ustnika to bym zrypał jak psa. Straszne buraki - masz racje AquaManiac - traktuja morze czerwone jak swoja własność.

Piasek wywozi tam kupe ludzi - tyle ze z plazy na pamiatke i ja osobiście bym zaryzykował przywiezienie piasku z Hurghady - z Sharm nie (piasek to nie glony ani nie kraby i zawsze mozna powiedziec ze sie wzieło z plaży do kwiatków). Ale oczywiście na własne ryzyko bo kary sa naprawde spore.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.