Skocz do zawartości
Zbyszek_dev

Profilux i notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam malutki problem do rozwiązania. Po przymusowym formatowaniu laptopa wgrałem od nowa program i sterowniki profiluxa - no i nie chce się teraz komunikować ze stacją bazową samego profiluxa. Przy próbie połączenia wyskakują komunikaty dotyczące portów.

2628-profilux1a.jpg

2628-profilux2a.jpg

Niestety nie pamiętam co było robione pierwszym razem, gdyż nie robiłem tego osobiście.

Czy ktoś poradzi jak i co skonfigurować, aby można było ustawiać profiluxa z laptopa ?

Jeśli ktoś z szanownych kolegów wie co i jak, prosiłbym o info na priv. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nowy_zarażony zobacz tak. W prgramie Profilux jak masz te okienko Connections zaznacz pierwsze tam gdzie pisze RS232 i z prawej strony EDIT i wybierz inny COM chyba że nie da się wybrać;)_o

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprawdzić też czy wejście w kompie jest ustawione na jakim COM A sprawdzasz to tak ze w okienku Connections wybierasz Device manager i wyswietli Ci się wszystkie dane związane z Twoim kompem,nacisnji plusik obok nazwy Porty (COM i LPT) tak mam w Vista a Xp może inaczej pisać,po otwarciu plusika jak pisałem pokaże sie napis Port komunikacyjny(COM 1)

Jak tak jest to musi być też w programie Profilux COM 1

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Nemezis - już mi działa. Po Twojej radzie próbowałem zmieniać porty nie tylko na kolejne (1,2) ale wpisałem port 6 i działa. Bardzo mi przez jakiś czas brakowało sterowania poprzez laptopa, bo jest to bardzo łatwe i wygodne. W najbliższym czasie myślę też podłączyć dedykowane pompy dozujące pod ten komputer (jakoś Grotech już mnie denerwuje);)_o

Przy okazji jeszcze jedno małe pytanie. Mam wersje oprogramowania 3.08 i nic nie zmieniam bo jestem BARDZO zadowolony z pracy profiluxa (nic nie zwiesza,nic nie wysiada,nic nie miesza i jest ok). Ale denerwuje mnie jedna rzecz i nie wiem czy w późniejszych wersjach oprogramowania jest to zmienione czy nie. A mianowicie chodzi o pracę pomp cyrkulacyjnych. Jest możliwość ustawienia np. pracy w dzień i w nocy tzn. czy mają pracować np. na 100 % mocy czy np. na 50 %. Ale nie ma możliwości zmiany ustawień np. z pracy przerywanej (falowanie w dzień) na ciągłą (bez fal w nocy). Ciekawi mnie zatem czy w nowszych wersjach programu można to ustawiać czy też nie ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i ewentualną dalsza dyskusję. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można gdzieś pobrać choćby demo tego softu do profiluxa ? chciałbym się troszkę z nim zapoznać, zwłaszcza że ostatnio troszkę odświeżyłem Skalara. Dołożyłem moduł com/USB, napisałem program do obsługi na PCta, właśnie buduję moduł Ethernet, dojdzie jeszcze bluetooth i wifi. Można skalarem sterować przy pomocy PPC - wtedy palmtop robi za kolorowy dotykowy wyświetlacz LCD...

konf_1.jpg

wiznet_module.jpg

nm7010a-lf__2.jpg

ppc1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Potem wyskoczyl komunikat, ze windows szuka sterownikow i ze instalacja sie nie powiodla:( Przenioslem profka pod pcta i udalo sie polaczyc:) Mam natomiast kolejny problem z nim:D Nie widzi pompy. Ustawilem w porcie 10V nr1 current pomp. Nastepnie w ustawieniach pompy ustalilem 1grupe z 1pompa i zmiany co 1s 0 i 100% z losowa roznica 8%. Wszystko znioslem pod baniak, podlaczylem i... nic pompa nie reaguje:( Pompa to TUNZE 7240/2. Zastanawia mnie ze na korpusie pompy napisane jest 8-24v a wyjscia z profka do 10V, ale to chyba zwiazku nie ma...

Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze masz kabelek Tunze 2.

Zaprogramuj 2 port i sprawdź.

Aktualnie AquaMedic Yasha. Wkrótce przesiadka na 40x40x30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziala Marti:) W sklepie powiedzieli mi ze nr kabla ma znaczenie tylko przy 2pompach, wiec podlaczylem normalnie do L1. Dzieki jeszcze raz:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.