Skocz do zawartości
totopu

Kilka zdjęć z wakacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

1.Chciałbym w kwietniu ukończyc kurs nurkowania w Centrum Nurkowania w Hurghada.

2. Prosze obeznanych w temacie o opinie w/w pomysłu i cenne rady.

3.Czy ktos wybiera się w tym czasie w ten rejon ,chetnie pojechałbym z jakims klubowiczem.

Pozdrawiam Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też o tym myślałem jak tam byłem,ale w szkołach nurkowania w Bielsku w Beskid Divers czy w Skoczowie odradzają tego typu naukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawomir, jeśli wybierasz się do Hurgady to polecam plską szołę Halabanaha a generalnie to proponuje Ci Sharm bo w hurgadzie raczej już ładnej rafy nie oświadczysz.

Egipskiej szkoły nie polecam bo oni nie znaja pojęcia "bezpieczeństwo".

Ja jade 5 maja do sharm.

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#235891 zielony mintaj :

Fotki niezłe, ale o so chozi z tym kółkiem? :)

Obstawiam, że to zjawisko wiru pierścieniowego z bąbla powietrza, coś a la puszczanie kółek z dymu, tylko pod wodą. Co ciekawem, takie zgrabne kółeczka potrafią dla zabawy robić delfiny :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Witam.

Kurs w Egipcie wyjdzie Ciebie taniej niż w Polsce ( nie licząc wycieczki :), są pewne plusy i minusy:

+ ciepła woda, piękne rafy no chyba, że do Hurgady pojedziesz ( polecam Tabe, Safage, bo jest jeszcze tania i są niezadeptane rafy)

+ pierwsze nurkowanie w naszych wodach może skutecznie zniechęcić do dalszej przygody

- kurs OWD trwa chyba 4 dni, jest on tylko formalnością ( oczywiście są bazy w których się staraj ) Pomijając kwestie Twojego pózniejszego bezpieczeństwa, jeżeli nie opanujesz podstaw pływalności będziesz się meczył pod wodą.

Jeżeli potrzebujesz tylko papieru, ażeby pózniej pobawić się pod ciepłą wodą, śmiało jedź do Egiptu na ten kurs. Nurkowanie rekreacyjne o jakim tutaj mowa jest bezpieczne. Teoretycznie z głębokości 30m jesteś w stanie wynurzyć się awaryjnie na bezdechu nie czyniąc sobie żadnej krzywdy.

Osobiście polecam zrobić kurs w Polsce w sprawdzonym Centrum w Twoim rejonie. Po zdobyciu AOWD pozostaje tylko safari w Egipcie. 6 nocy na łodzi, nie schodzisz na brzeg, trafiają się prawie dziewicze rafy, jak ktoś jest twardy 6 nurków dziennie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj michalfa jak Ty mało wiesz o nurkowaniu

Pozdrawiam

Krzysztof

akwarium 150x80x60, schuran 150 , 2x160 BP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z synem robilem kurs w Hurghadzie.

Potwierdze tylko to, co napisali poprzednicy - kazdy medal ma 2 strony. Jesli nie chcesz traktowac nurkowania jako sportu a tylko jako rekreacje to smialo nurkuj w Egipcie. W 3-4 dni zrobisz OWD by PADI (mozesz wybrac inny system szkolenia) a jesli bedziesz chcial szlifowac technike to mozesz kontymuowac w kraju.

Nurkowanie jest faktycznie bezpieczne i mozesz to robic np. w Egipcie bez zadnego patentu na zasadzie tzw Intro. Ale moim zdaniem warto jest zrobic kurs, nawet ten "dal samobojcow" jak mowia wytrawni "nurasi" o tych w Egipcie bo raz, ze masz okazje zapoznac sie z cala teoria w postaci ksiazki, filmu a dwa przetrenujesz (nawet jesli krotko) podstawowe sytuacje araryjne typu: zerwanie maski, przejscie na oktopus, oddychanie ze wzbudzonego automatu lub z automatu partnera.

Moim zdaniem warto to poznac i przetrenowac dla wlasnego bezpieczenstwa planujac tylko kilka "przypadkowych" zejsc w wakacje. Bo nawet jesli bedziez mial AOWD a nie bedziesz nurkowal stale to kto sie odwazy z Toba schodzic w ciemno?

W Egipcie masz wiele polskich baz (opinie znajdziesz chociazby na www.nuras.pl) a ja polecam http://www.diving-stars.com/. "Waldek" to super gosc i instruktor! :kapelusz

ps. polecam kazdemu przeczytanie historii jego kursu instruktorskiego na Baltyku

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak jak stwierdził @kkriss trzeba mieć wiedzę żeby udzielać porad, ja się za nie zabieram bo tylko raz w życiu nurkowałem, ale chcę nadmienić że w Egipcie są bazy nurkowe w dodatku z obsługą polską gdzie spokojnie i w bezpieczny sposób można zrobić wszelkiego rodzaju kursy, ja na swoją przygodę znalazłem biuro w Polsce które ma siedzibę w Egipcie dokładnie mówiąc w Sharm.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#235903 LUK4344 :

Slawomir, jeśli wybierasz się do Hurgady to polecam plską szołę Halabanaha a generalnie to proponuje Ci Sharm bo w hurgadzie raczej już ładnej rafy nie oświadczysz.

Egipskiej szkoły nie polecam bo oni nie znaja pojęcia "bezpieczeństwo".

Ja jade 5 maja do sharm.

Też byłem w tej szkole polecam fajni ludzie

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#235943 michalfa :

... z głębokości 30m jesteś w stanie wynurzyć się awaryjnie na bezdechu nie czyniąc sobie żadnej krzywdy.

no chyba żartujesz... chyba miałes na mysli 12m a nie 30. Polecam ponowne przemyślenie tego co napisałeś, zanim będziesz musiał sprawdzić to w praktyce. Ostatnio miałem awarię zawora w butli na 35m i mogłem wziąc tylko pół oddechu, za kolejne kilka wdechów, już 1/3 wdechu i uwierz mi, awaryjne wynurzenie było ostatnią opcją jaka wpadła mi na myśl (najprawdopodobniej równałoby się to z pobytem w komorze dekompresyjnej). Do tego zgubiła mnie rutyna, bo zawsze pływam kawałek od grupy żeby mi zwierząt do fotografowznia nie straszyli. Na całe szczęście udało się rozwiązac problem pod wodą.

Co do kursów w Egipcie, to zalezy kto co woli. Nie ma co demonizować kursów w ciepłych krajach. Jesli jesteś osobą rozsądną i wybierzesz dobrego instuktora, to nie widzę najmniejszego problemu aby tam tego kursu nie zrobić. Czy po kursie w Polsce czy Egipcie i tak zanim będziesz dobrze nurkował i brał mało powietrza, to potrzebujesz przynajmniej 30-40 nurków zrobić. Nie ma na to siły, choćby cię szkolił sam Dżejms Bond, to nie możesz uważać się za nurka (mówię tu o bezpieczeństwie twoim) po kursie OWD czy nawet AOWD zanim nie nabędziesz odpowiedniej praktyki.

Kursy w Egipcie polecam wielbicielom rafy i nurkowania rekreacyjnego w ciepłych wodach. Nie polecam na pewno tym którzy chcą potem nurkować w naszych zimnych wodach.

A co do tego żeby robić kurs w Sharm a nie w Hurghadzie to się nie zgodzę. I tak nic ciekawego nie zobaczysz pod wodą bo kurs OWD to głównie ćwiczenia i w sumie ostatni dzień to jako takie nurkowanie na rafie podczas którego będziesz mógł pooglądać zwierzaki jeśli bedziesz na tyle ogarnięty żeby nie walczyc cały czas ze swoją pływalnością.

- Sharm raz że jest dość drogi a dwa że są tam dosłownie tłumy pod wodą. W sharm dobra jest Nautica http://www.nautica.pl/egipt/

- Znacznie lepsza jest Safaga (60km od Hurghady) gdzie są przepiekne rafy i spokój. Zresztą jest tam polska szkoła http://www.dive-top.com/ z którą nurkowałem kilka razy, jednak nie mam pojęcia jak szkolą bo kursów u nich nie robiłem.

- W Hurghadzie nitrox robiłem z seva divers http://www.sevadivers.com/ prowadzona przez polkę i "polskiego" egipcjanina

- W marsa alam natomiast kursik możesz zrobić u Polaków w 3will divers http://www.3will.eu/, gdzie na pewno dobrze cię wyszkolą, ale Marsa Alam jest najdroższą opcją.

Jeśli chcesz jechać w maju a nie w kwietniu to lecimy na nurkowanie z instruktorem z Polski do Safagi 7-21.05 u którego możesz zrobić kurs OWD http://www.nurkowanie.swinoujscie.pl/ jak chcesz więcej szczegułów to pisz bezpośrednio do niego.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Viridis - to widzę że pochodzimy z tej samej szkoły :) U Jurka robiłem zarówno OWD jak i AOWD jak jeszcze pracował w (ś.p.) VIP Divers. Też mogę go szczerze polecić. Dobry nauczyciel. Spokojny i cierpliwy. Ale z tego co wiem to on teraz Sharmie uczy, nie?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michalfa

"jak ktoś jest twardy 6 nurków dziennie." - akwarysta ze mnie lepszy niz nurek ale prosze napisz mi Michale, ktora baza w Egipcie uprawia takie wesołe zabawy?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michalfa: trafiają się prawie dziewicze rafy, jak ktoś jest twardy 6 nurków dziennie.

Dobre:):):) Według jakich tabel można tyle razy?(chyba że po 15minut:))

Robiłem papiery w Sevadivers w Hurgandzie i myślę że Tarek kładzie nacisk na bezpieczeństwo. Polecam!

78+55 refugium, lampa DIY 4x24W T5+8W 6500K nad refugium, odpieniacz Beast400, 18 kg LR 7 gatunków miękasów, 6 gat.SPS, 2LPS,para błazenków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk Jurek cały czas w hurghadzie, byłem z nim na wrakowym safari we wrześniu. Typ zna rafy gdzie rzadko ludzka płetwa stąpa tylko konieczne safari bo wokoło Giftunu to nie ma już co oglądać. Chyba, że w sezonie letnim faunę przyjezdną to i owszem:waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.