Skocz do zawartości
Danielj

Dardanus megistos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Kilka dni temu nie wytrzymałem i kupiłem do akwarium kraba , Dardanus megistos.

Wczoraj zauważyłem , a dzisiaj widzę o wiele wyraźniej , że "piękna" hodowla aiptasji jaką miałem na skale praktycznie zniknęła:clapping

W opisie tego kraba pisze , że żywi się glonami , mięsem małży , mrożonkami , ale żeby zjadał aiptasję?

Miał ktoś może takie doświadczenia?

I jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi, a mianowicie , jeśli on teraz pałaszuje ukwiały , to czy w przyszłości nie pozjada mi korali?

90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w opisach ma ze rosnie do 20cm :googleye

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na reeflex.net pisze , że do 15cm , mam nadzieję , że nie więcej:)

Ale co z jego upodobaniami?

Miał ktoś te kraby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Mufti ma takiego. Z tego co mi pisal to zajada sie okrzemkami az milo.

tutaj pisze ze jest naturalnym wrogiem aiptasi http://reefshow.com/html/modules.php?name=News&file=article&sid=257#The%20Dardanus%20megistos%20Hermit%20Cra

http://www.fishchannel.com/fish-exclusives/fama/aiptasia.aspx

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Danielj - a gdzie go dorwales?

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w Jaworznie są:googleye

Właściwie szukałem elegansa ale ten też jest piękny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Odkopuję temat, żeby dodać coś od siebie, bo wychwalono tutaj tego kraba, a nie jest taki cudowny.

Zabija ślimaki, jest na tyle silny że tym większym szczypcem spokojnie łamie muszle turbo.

U mnie wyjadał również coś ze skały po prostu na raty wyskubując jej powierzchnię, co rano zastawałem skałę miejscami oskrobaną do białego.

Piszą, że poluje na ryby. Nie widziałem, ale raczej potwierdzam. Moje Błazenki spały zawsze w kącie akwarium na piachu. Pewnego poranka zastałem jednego z pokiereszowanym pyszczkiem, obrażenia pasowałyby do chwytu szczypcami.

Przekopuje nieustannie piasek, niby to dobre, ale kurz i drobiny podnoszą się z dna i wodę po kilkunastu minutach mamy mętną. Robi to na tyle szybko i intensywnie, że wywołuje zamieć.

Nie da się trzymać więcej niż jednego bo się pozabijają.

Rośnie duży i szybko, a im większy tym wredniejszy :D U mnie od kilku miesięcy siedzi w sumpie, wpuszczam go co jakiś czas do akwarium na kilka godzin żeby mi przekopał piasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Wpuściłem go wieczorem żeby przekopał piasek, wracam do domu i co widzę?

Dardanus Megistos zabrał się za Sarcophytona :rant:

Łapał i urywał polipy, chciał go rozedrzeć. Dobrze, że akurat zdążyłem.

Teraz to już dożywotnio BAN i w sobotę jedzie do sklepu, niech go ktoś inny weźmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten krab to zabijaka i łobuz, zdecydowanie gorszy niż plaga aiptasji. Na starcie można się jeszcze zastanawiać, ale wrzucenie go do zbiornika z obsadą to już desperacja :thumbdown:

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem tego rozbujnika :( piękny ale jak mówi zasada co piękne lub kolorowe to niebezpieczne tak i on się takim okazał ,buszował po całym baniaku ,bardzo szybko rósł ,wszystko przewracał a jak chciałem go wyciągnąć to złapał się kawałka skałki wiekszej od niego dwa raz i podniosłem go razem z nim więc spokojnie szczepcami nawet człowiekowi mógłbym krzywde zrobić .....

375 L zbiornik 95 L sump / 480 W światełka - start -kwiecien 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zwierzak robi masakrę w zbiorniku, nadaje się wyłącznie do dedykowanego akwarium gatunkowego. W przedostatnim magazynie Coral, wydanie niemieckie czyli angielskie bedzie za pare miesiecy, jako Akwarium Numeru opisany jest właśnie taki dedykowany zbiornik.

Kiedyś nam się przytrafiła taka historia: importer wysyła listę, na której stoi m.in. taka pozycja: Red Leg Hermit Crab - Clibanarius Sp. - no to bierzemy 50 sztuk. Przyszło 20, ale nie zaden Clibanarus tylko nasz tytułowy bohater :) Malutkie były, w sumie niewiele większe niż zwyczajne pustelniki, ale szybko rosły :) Możecie sobie wyobrazić ile było z nimi kłopotu, pierwszej nocy zjadły w akwarium wszytko co się nadawało do jedzenia, a następnie zabrały sie za siebie :) I weź tu człowieku sprzedaj teraz 20 takich... w końcu większość oddaliśmy do zoo...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zwierzak robi masakrę w zbiorniku, nadaje się wyłącznie do dedykowanego akwarium gatunkowego. W przedostatnim magazynie Coral, wydanie niemieckie czyli angielskie bedzie za pare miesiecy, jako Akwarium Numeru opisany jest właśnie taki dedykowany zbiornik. Kiedyś nam się przytrafiła taka historia: importer wysyła listę, na której stoi m.in. taka pozycja: Red Leg Hermit Crab - Clibanarius Sp. - no to bierzemy 50 sztuk. Przyszło 20, ale nie zaden Clibanarus tylko nasz tytułowy bohater :) Malutkie były, w sumie niewiele większe niż zwyczajne pustelniki, ale szybko rosły :) Możecie sobie wyobrazić ile było z nimi kłopotu, pierwszej nocy zjadły w akwarium wszytko co się nadawało do jedzenia, a następnie zabrały sie za siebie :) I weź tu człowieku sprzedaj teraz 20 takich... w końcu większość oddaliśmy do zoo...

a mogę prosić o dokładny numer bo chętnie poczytam o tym gagatku :)

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Rośnie jak na drożdżach, kupiłem dwa na przełomie kwietnia i maja, były wielkości pająka krzyżaka, teraz jeden (drugiego zabił) jest długości dłoni razem z odwłokiem i ma odnóża długości palców. Gdzieś pisali że dorasta do 25cm długości - nie żartowali. Siłę ma, jak pisałem wcześniej na forum - kamyki zgniata szczypcami na proch i jest taki trzask że słychać w całym pokoju. Jakby złapał za palec to rozcięty, albo odcięty :)

Mam go tylko dlatego, że jest ładny i żal mi go wydawać po tym jak go odhodowałem od takiej pierdółki po takiego monstera. :nuke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.