ZIółek Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 Witam to nowy obiekt mojego zainteresowania bardzo prosze o jakies informacje o tej rybce.Za wszystkie z gory bardzo DZIEKUJE .POZDRAWIAM Cytuj 160x90x80, 2 X TUNZE, 50 kg skały,3x DELTEK, POZDRAWIAM :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2008 Witaj Wg wielu akwarystów jeden z łagodniejszych pokolców. Jego zaletą jest to że gustuje również w glonach, którymi nie raczą się zebrasomy. Miałem tego pokolca jakiś czas temu i u mnie był agresywny ale może być to tylko wyjątek potwierdzający regułę Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2008 Jest ekstremalnie agresywny w przypadku innych pokolców z rodzaju Ctenochaetus, w stosunku do reszty neutralny, wręcz spokojny. Poza tym bardzo łatwy w utrzymaniu, je glony i nie rośnie za duży co też może być zaletą. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor.gg Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2008 ja rowniez mam chec kupic ta rybke bo z tego co czytalem o niej to wlasnie gustuje w glonach i jest dosc latwa,u mnie bedzie plywala z bialobrodym,weliverum i chelmonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 Siema interesuje się tym pokolcem i chciałbym go mieć jako 2 w akwarium i ostatniego pokolca zarazem, moje pytanie trzymał ktoś tego pokolca z Białobrodym?????? Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 W moim akwarium kompletnie się ignorują, ale u dzym z forum mocno stresował japonicusa z tego co mi mówił Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 czyli loteria Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 Tak jak naprawdę z większością ryb:) Prawie jak z ludźmi Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 mogę tylko potwierdzić. U mnie akurat żyje sobie z japonicusem, totalna ignorancja, jakby dla siebie nie istnieli. W momencie wpuszczania japończyka nawet nie zwrócił na niego uwagi. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 Ale pytanie jak białobrody zareaguje na Ctenocheatusa... Rozumiem, że białobrodego już masz? C.Strigosus może być biedny.. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinM Zgłoś Napisano 11 Marca 2012 U mnie próbuje tłuc Salariasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margo Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 Witam, odkopuję temat, ponieważ 2 tygodnie temu zakupiłam strigosusa. Pięknie się zaaklimatyzował, skubie sobie algi ze skał i z szyb i namiętnie stroszy się do swojego odbicia w szybie. Jest pięknym pokolcem, odpukać ale zadomowił się bez większego stresu, raz dostał manto od babki v.puelaris (zostawiła mi odcisk pyska na boku), ale obecnie się ignorują tzn strigo ignoruje babkę a babka otwiera szeroko pysk jak pokolec jest niedaleko. Popełniłam duży błąd, ponieważ od początku chciałam mieć C.Strigosusa i Z. Flavenescens, i powinnam je wpuszczać razem do zbiornika. Minęły 2 tygodnie, Strigo już się czuje jak u siebie, zna każdą szczelinkę, zebrasoma może mieć ciężki start. Boję się że jak wpuszczę teraz żółtka to oba pokolce się zestresują i dostaną ospy, a ospa dla strigosusa to jak wyrok. Zastosować izolatkę, zgasić im światło na początku? Trzymał je ktoś kiedyś razem? Cytuj Akwarium 90x60x55h (komin wewnętrzny) FullOW + sump; ponad 300l wody w obiegu, odpieniacz Deltec Sc1455; 2x Tunze 6045; Obiegowa Tunze Silence 1073.04; Lampa LED Maxspect Razor 16000K; 28,5 kg LR; 20kg LS; 200ml biopelletek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 Zebrasome mam roczną, po wpuszczeniu strigosusa było manto dla nowego towarzysza natomiast po tygodniu są sobie obojętne ale salarias wciąż dostaje lanie od strigosusa. Ps. Przepiękna ryba , naprawdę piękna. Swoją kupiłem za 160zł więc piękny pokolec za niewiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 Jak masz miejsce to może zrób przegrodę z siatki ogrodowej. Forumowicz Sewer tak zrobił. Co prawda przy innych rybach, ale patent na pewno dobry i myślę, że w Twoim przypadku się sprawdzi. Ja mam zebrasomę desjardinii i ctenocheatusa striatusa. Zebrasoma była pierwsza w baniaku, ze dwa-trzy razy pogoniła ctenocheatusa i tyle. Obecnie zupełnie się ignorują. A o co do salariasa i ctenocheatusa. Tak, salarias ma przechlapane (konkurencja pokarmowa). U mnie również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margo Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Tak wiem ze Sewer ma wprawe w laczeniu pokolcow, ale ja jestem zoltodziobem w tej kwestii:) ulozenie skaly uniemozliwia przedzielenia akwa na pol, predzej czy pozniej zoltek wplynie na terytorium Strigosusa, wiec lanie raczej nieuniknione...boje sie tej ospy nieszczesnej. Z jednej strony chce miec spokojne swieta ale z drugiej im dluzej strigo bedzie sam tym gorzej... @Fox ja dalam 240zl, ale wart jest kazdej ceny Salariasa mi nie tyka wcale poki co. Nawet gryza skaly plywajac jeden obok drugiego "pletwa w pletwe " No risk, no fun... Wysyłane z mojego MotoA953 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 19 Grudnia 2013 przez DamaPik (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 90x60x55h (komin wewnętrzny) FullOW + sump; ponad 300l wody w obiegu, odpieniacz Deltec Sc1455; 2x Tunze 6045; Obiegowa Tunze Silence 1073.04; Lampa LED Maxspect Razor 16000K; 28,5 kg LR; 20kg LS; 200ml biopelletek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 Dama. Tak na prawdę to nie wiadomo jak będzie. Pokolce zamieszkują ogromny szmat globu, inne zachowania będzie wykazywał osobnik tego samego gatunku z Wielkiej Rafy Koralowej, inne z okolic Afryki a jeszcze inne np z Hawajów. Oprócz tego rozmiar ma znaczenie Jeżeli żółty jest maleńki to jest wielkie prawdopodobieństwo, że zostanie zupełnie zignorowany - ale to jak już napisałem loteria. Ja bym wpuścił rybcię przy zgaszonych światłach i obserwował. Jeśli będzie awantura to ctenochaetusa odłowił na kilka dni do sumpa. Powinien spokornieć Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 No, złapać pokolca . Jak ma się pułapkę i czas to ok. Ja swojego ctenocheatusa nawet nie próbowałem łapać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach