Skocz do zawartości
smk

Steinkorallen ;

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem mnie to jakoś te acropory nie kręcą - fakt że miękie też nie bardzo - ale wśród twardych jest tyle innych piękności :)

I całe szczęście podobają mi się te łatwiejsze w utrzymaniu (jak na twarde) - i mówcie co chcecie ale bubble coral pięknie się rozkłada w moim miesięcznym zbiorniku (a sarcophyton marudzi) :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano :) - ale idąc za radą dałem sobie trochę węgla i oczekuje aż się skończą jego humory (w końcu musi wyjść się pożywić, przecież nie zagłodzi się na śmierć mi na złość :) )

Jutro zgodnie z twoimi zaleceniami rozpoczynam kalkwasser podawać

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygladala jak zwiedla skarpeta :)

dzis wyglada bardzo ladnie, wszedzi ema kropki i nie wiem czy to "juz" czy te kropki urosna w jakie wieksze galazki?

Wstyd przyznac ale moja sinularia jest pierwsza jaka widze na zywo i sie jej przygladam - wczesniej ten koralowiec wcale mi sie nie podobal

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie, opowiadalem kiedys historie o tym, jak dostalem kawaleczki twardych na probe. Potracily zooxantele ale jeszcze jakos zyja. Jak dlugo moze trwac taki stan? I czy koral moze z powrotem wciagnac zooxantele? Mam na mysli Stylopore, jak stracila zooxantele to sie zrobila brazowa i nie swiecila pod aktynika na zielono a od wczoraj jakby lekko swieci?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do swirlej 2-ten natriumhydrogencarbonat to soda oczyszczona albo proszek do pieczenie albo wodorowęglan sodowy albo NaHCO3.

do aqumaniac-korale tracąc zooksantele stają się blade,

w Twoim przypadku wystąpił proces odwrotny-nastąpił gwałtowny wzrost ilości glonów w tkankach korala i zmiana barwy na brązową.Ten wzrost glonów jest spowodowany zbyt dużą ilośćią substancji odżywczych w wodzie.Nadmierny wzrost zooksanteli hamuje wzrost korali i może doprowadzić nawet dośmierci głodowej korala !.Na szczęście proces jest odwracalny.

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, rozumiem, a dlaczego w takim razie przestaja swiecic

w aktynice? Jak rozumiem, swieca barwniki fotosyntezy, wiec na chlopski rozum powinna swiecic jeszcze mocniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec czy ja to dobrze rozumiem, ta symbioze zooxanteli z koralem: w procesie fotosyntezy glony otrzymuja od korala CO2, NH4, PO4 itd... dajac w zamian tlen i energie.

Jesli stezenie fosforu i azotu jest zbyt duze, glony zuzywaja energie do rozmnanzania a koral dostaje fige z makiem, czyli paradoksalnie w srodowisku bogatym w zwiazki odzywcze koral moze umrzec z glodu?

W duzym skrocie oczywiscie ale tak to mniej wiecej wyglada????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Swirleja-powinno być kwaśny węglan sodu, ale reszta się zgadza!Masz coś przeciwko wsypywaniu proszku do pieczenie do akwarium?

do AquaManiaca -właśnie tak!W środowisku naturalnym koral ma jeszcze do dyspozycji aktywne zdobywanie pokarmu łapiąc plankton, w akwarium praktycznie pozostają mu tylko zooksantele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie dostaje czasmi troche fitoplanktonu jak wyczyszcze szyby :D Czasami fluid dla korali i od swieta plankton, jak go moj sprzedawca zahoduje, ma fito i zoo ale nie zawsze go ma, dziwne, czasami stoja reaktory puste, chyba poczytam o hodowli planktonu. Ja uwielkbiam filtratory! oslonice,ogorki morskie, rurowki, gabki, nie tylko korale. A powiedzialbym nawet, ze mie korale ostatnio mniej interesuja niz np. slimaki nagoskrzelne czy

oslonice. Nie moge sie juz doczekac wiekszego akwarium, jeszcze tylko pol roku....

Dzieki za odpowiedzi, od kolegi Adama zawsze sie mozna czegos ciekawego dowiedziec :) Nie to co ja, 90% off-topic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwasny weglan sodu = NaHCO3 = soda czyszczona

mozna kupic w kazdym sklepie spozywczym

po amerykansku to bodajze "baking soda" o ile czegos nie pomieszalem

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do @Adama@ u mnie też tak się stało ze szczepka akropory – zbrązowiała trwało to koloło 3-4 tygodnie i co dziwne ma teraz krótsze czułki :D . myślałem że brązowienie oznacza przystosowywanie się do nowych warunków oświetleniowych. a to chodzi o coś zupełnie innego. Parametry NO3 i PO4 niemierzalne testami , a jednak coś może być? . Jakie parametry powinny byś utrzymane aby nie dopuścić do procesu brązowienia.

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe pytanko. Metoda polega na dodaniu o systemu filtarcyjnego formy skał zeolitycznych (ew. tzw. żwiru amonowego)- w sumie od służszego czasu metoda znana w akwarystyce słodkowodnej do usuwania związków amonowych. Dzięki odpowiedniej obróbce może jonoselektywny przy używaniu go jako medium jonowymienne. Usuwa metale cięzkie itd itp. Genralnie zainterosowani mogą sobie poczytać to. W metodzie dodawane jest żelazo, potas, jod (to widocznie usuwa), stosowanyjest węgiel (IMHO aby wyłapać to , o wypuszcza przy wymianie jonowej).

I teraz część właściwa - na czym, poza usuwaniem jonów amonowych, polega myk tej metody - na dodawanych bakteriach (medium jest bardzo porowate, więc mają gdzie się osadzać), na ich dożywaniu (przy okazji wszystkich w zbiorniku), stabilizowaniu (w pewnym zakresie) poziomu mikroelemntów czy jeszce na czymś innym (oczywiście oprócz wszytskiego powyższego na raz)?

PZDR

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już mamy problem proszku do pieczenie rozwiązany to jeszcze kilka słow o brązowieniu korali.Pojawiają się prośby o pomoc w walce z glonami z komentarzem , ze wszystkie parametry są O.K. NIe wszystko jedna co ma wpływ na środowisko w akwarium da się zmierzyć.Okazało się ,że istnieją fosforany w formie depot/o przdłużżżżżżnym działaniu ,które wbudowują się skały i żwir koralowy i w pewnych sytuacjach są z powrotem uwalniane do wody.Na ich wykrycie nie ma jeszcze testu.Podmiany wody nic nie dają.Ze środków zaradczych to: oszczędne karmienie,dobrej jakości odpieniacz,stosowanie wody wapiennej /nie tylko kalkmiksera/ i filtry z zeolitem ,który stale usuwa je z wody.Medoda kapryśna i wymagająca doświadczenie ale umożliwiająca wraz z pewnymi dodatkami/aminokwasy,bakterie,witaminy/stymulować powstanie tak pięknie wybarwionych korali zachwycających Swirleja2,mnie i nie tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam@ a Ty stosujesz ZeoVit albo jakąś podobną metodę jeśli tak to podziel się doświadczeniem :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najbliższym czasie postaram się zamieścić zdjęcie akwarium praktyczne bezobsługowego w którym jedynym mierzonym parametrem jest gęstość soli do podmiany.Zbiornik o wymiarach 160x60/50/szer/ oświetlony 1x250 10K i 2x54W T5 w sumpie odpieniacz deltec TS 1250 i zraszacz/taki kręciołek z gąbką/Żywa skała ok 12 ryb korale miękkie LPS i kilka SPS wszystko w bardzo dobrej kondycji.Podmiana 1x w miesiącu ok 18%,sól Marine Environment.Zero dolewania i mierzenia czegokolwiekęW domu dla odmiany zbiornik 220x85x100/szer z sumpem 600 litrów -full wypas opcja i efekty gorsze niż w zbiorniku opisanym powyżej.Sprzętaczka-osoba bystra i żywo zainteresowana oboma zbiornikami radzi mi nie grzebać w tym domowym akwarium.I bądż tu człowieku mądry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami tak bywa że człowiek dmucha i chucha by było jak najlepiej i najpiekniej .a wyniki nie idą w parze z poniesioną nz.to troską . a to jest jedna z b.dobrych rad , jak najmniej grzebania.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.