Skocz do zawartości
Ben_sage

percnon planissimum

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taki krab faktycznie jest najlepszy w jedzeniu glonow ?

Czy zjadane przez niego glony widać jak ubywają w przedziale np 2-3dni czy trwa to dlużej?

Czy może sie okazać że moich glonow ten krab nie zje ? - dalem fotke w dziale plagi.

Czy ten krab może być z 1 calcinusem elegans ?

Do ilu rośnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj na niego bo to nie tylko glonożerca - u mnie posmakowały im tridacny i skonsumowały 7 szt. niezwykle kolorowych.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dodasz troszke informacji o nich bo mało o nim wszedzie, a na necie po angielsku jest :googleye

Tricany to nie mam - nie stać mnie na luxusy :googleye

Ph koło 7 mam kh wyższe kolo 8-9 wszystko rosnie slicznie, CA w normie , no3 nawet sie nie bawie bo woda krystalicznie czysta a kostki zmieniam czesto pompka mega wydajna malutko zbiera syfu.Woda osmozaTemperatura ok 24stopni.Swiatło 8-do 10h / doba

Kiedyś mialem liscie KH podwyższone zminimalizowao powstawanie aż usuneło sie samo , teraz wyskoczyło mi to i musze wiedzieć jak to zwalczyć jeśli okaze sie krabik skuteczny to nie bede miał stresa przed kilka kroczkami wyżej :tongues

Dlatego ważne dla mnie jest info o krabiku i glonie.Być może jest coś co pozwoli mi usunąć te glony i skala bedzie clean.Przez ostatnie miesiące było wszystko super poza aiptasie ale na to zawsze przyjdzie czas.Teraz jest to i jestem zaskoczony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z koralami i rybkami sprawa wyglada? Bo tez niedawno nabylem percona - notabene jest piekny i kolorowy jak sie z bliska przyjrzec :googleye - niby malych rybek nie mam, ale krab lazi po calym akwa (a raczej skacze - fajnie to wyglada) i czy nie ma niebezpieczenstwa ze zacznie skubac korale?

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ben_sage :

no3 nawet sie nie bawie bo woda krystalicznie czysta

NO3 i NO2 to nic nie ma wspólnego z czystością (wyglądem) wody....lepiej wykonaj testy bo to może być główna przyczyna

145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ben_sage, nie licz na to, że po wpuszczeniu tego kraba pozbędziesz się ataku glonów. Co prawda podstatwowym jego pokarmemn są glony ale nie jest to jakiś "kombajn". Ja bym zastanowił się co jest przyczyną ataku zielska i ją wyeliminował - zazwyczaj jest to kiepska woda.

MateuszD - ja go na konsumcji ryb nie złapałem.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.