Admed2 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2008 Witam Pare osób było zainteresowane moim pudelkiem wiec postanowilem zrobic pare zdjec : pudełko zrobione jest z płyty z półtorej płyty o wymiarach 50x50 cm o grubosci 5mm. Pudełko nie zapowietrza sie i to jest zaleta nad ktorą troszke pracowałem Odpowietrza sie raz i sobie działa bez wzgledu czy wyłączysz pompe główną czy prąd padnie itp. Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2008 @Admed2 czy możesz opisać budowę takiego cuda:). Ciekawi mnie bo mam akwa 450 literków, bez komina i zastanawiam się czy zmieniać akwa czy zrobić "dobry i solidny" przelew. No i oczywiście bezawaryjny. pozdro Grzegorz Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lu8791 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2008 hi tez o tyn myslałem i w internecie znalazłemhttp://www.aqua-medic.de/en/service/pdfs/OFB%20%C3%9Cberlaufkasten%20_501.70_.pdf oraz http://sklep.aquamagic.pl/images/OFB.jpg?osCsid=9 jest tez na http://pl.youtube.com/watch?v=-zVGwdRVHU4&feature=related może to coś komuś pomoże pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2008 Właśnie zbieram się pomału do uruchomienia morszczaka i zastanawiam się nad zakupem lub zrobieniem przelewu. Za wzór będę brał przelew TUNZE 1074 Na tej stronie znajduje się wyczerpująca instrukcja co i jak. Chętnie dowiem się jakich konkretnie użyłeś materiałów do wykonania. I co przysporzyło najwięcej problemów. A i jestem ciekaw jak wyliczyłeś ile wody przelewa się za akwarium. Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lu8791 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2008 ja moze sie szarpne i zrobie cos takiego w okolicach swiat kiedy bede mial wiecej wolnego czasu, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2008 A czy ktoś wie gdzie można kupić podane wyżej pudełka ? Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muniek Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2008 Adamed co masz podłączone pod ta rurke na górze jakas pompke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skiper Zgłoś Napisano 10 Lutego 2010 Witam jestem świeży w temacie a że nie ma komina w moim baniaku wiec zrobiłem mały projekt pudełka przelewowego z zastosowaniem wkładu filtracyjnego w postaci kul, projekt jest w sumie połączeniem tego co udało znaleźć mi się na internecie, sami zobaczcie może to zadziałać, jeżeli tak to kupie plexe 3mm chyba starczy i do pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2010 Denibalse odposc sobie. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2010 @skiper, po co komplikujesz sprawę w pudełku. Pudełko powinno być jak najbardziej drożne. Pamiętaj żeby zrobić duży przelot z pudełka, żeby ci odebrał całą wodę. Nie wiem na jakiej pompie planujesz powrót z sumpa. To też powinieneś brać pod uwagę robiąc pudełko, bo trzeba zrobić tak żeby Ci się woda nie piętrzyła przy grzebieniu. Sam używam pudełka i jestem bardzo zadowolony Raz odpowietrzasz i koniec, woda śmiga. Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skiper Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Sebastek to może mi coś podpowiesz ok, w takim razie przedział na kule odpada, co do spraw technicznych tj dokładnych wymiarów nie myślałem narazie tylko rysunek poglądowy chciałem przedstawić. Jak masz już pudełko powiedz czy kupne czy DIY, może podał byś mi jakieś wymiary które zrobię u siebie w samoróbce. Co do sprzętu jeszcze nie myślałem ale każdą sugestie wezmę pod uwagę, jestem na etapie kompletowania urządzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Znalazłem jeszcze coś takiego: Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Ja akurat mam pudełko Blau-a ale na jego podstawie robiłem znajomeu takie samo i wyszło super. Poszukam, bo mialem gdzieś zwymiarowane to pudełko i jak znajdę wrzucę na forum. Pozdrawiam Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skiper Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Teraz tak się zastanawiam, czy kombinować z pudełkiem czy może jednak kupić szkło już z kominem? W tej chwili mam 120L profilowane szer80xgłęb35(boki)xwys40 co myślicie najwyżej trochę dłużej mi zajmie zabawa ze sprzedażą obecnego baniaka. Warto się bawić z pudełkiem? Tak szczerze z punktu widzenia plusów i minusów pudełek przelewowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 U mnie działa pudełko i nie widzę problemów..... jeszcze Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Nigdy nie mialem komina, więc nie będę się wypowiadał na jego temat. Pudełko mam więc: Plusy pudełka są takie: Zajmuje mało miejsca w akwarium Przy zmianie zbiornika na większy pudełko może pozostać to samo. Brak dziur w akwarium, szafce Łatwośc czyszczenia Minus: zakładając że na akwarium byłaby korona, trzeba by było wyciąć w niej dziurę właśnie na pudełko przelewowe. Dla niektórych przy pudełku minusem jest puszczenie hydrauliki na zewnątrz zbiornika. To chyba tyle, jeśli sobie przypomnę coświęcej - dodam Pozdrawiam Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skiper Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Sebastek czekam cierpliwie na jakieś materiały do DIY pudełka. Chciałbym jak najszybciej to wyprodukować i zająć się kolejnym tj odpieniaczem i sumpem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Admed2 - Gdzie się podziały twoje zdjęcia z pierwszego postu? Interesuje mnie to jak rozwiązałeś problem z odpowietrzaniem? Cytuj Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Mnie interesuje co się dzieje po zaniku pradu ( tu wiadomo woda spływa do pewnego poziomu) i po jego włączeniu, gdy pompa obiegowa zaczyna pracować? Przelew pusty, wiec nie odprowadza wody, pompa odpompuje całą wode ze swojej przegrody i pracuje na sucho? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Helmofon super schemat:clapping Przy zaniku pradu nic sie nie dzieje. Woda splywa z rur i zostaje w obu komorach i w kolanku. Po wlaczeniu w pudelku zaczyna poziom wody zaczyna przelewac sie przez grzebien na zasadzie naczyn polaczonych przez kolanko i do drugiaj komory i do sumpa moje DIY Po przyklejeniu tla tylnej komory nie widac a kolanko 35mm nie wystaje ponad pokrywe. Nic nie widac i cisza Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 #237584 mx3 :Mnie interesuje co się dzieje po zaniku pradu ( tu wiadomo woda spływa do pewnego poziomu) i po jego włączeniu, gdy pompa obiegowa zaczyna pracować? Przelew pusty, wiec nie odprowadza wody, pompa odpompuje całą wode ze swojej przegrody i pracuje na sucho? Zauważ że woda schodzi w pudełku do pewnego poziomu, prawie równo z grzebieniem. Pudełko nigdy nie jest opróżnione do końca. Po ponownym załączeniu pompy woda w akwarium dochodzi do ponownego poziomu i samo przez się wlewa się ponownie do pudełka, a co za tym idzie obieg wody powraca do "normalności" Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skiper Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 nic się nie stanie jeżeli będziesz miał odpowietrzenie natomiast jeśli po ponownym włączeniu prądu nie odpowietrzysz to przelew sam nie zassie wody która wypłynela z kolanka po wyłączeniu prądu, chyba dobrze rozumuje;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Poczekajcie zrobię jutro u siebie kontrolowany zanik prądu Napiszę co i jak Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2010 Tez mam przelew i nic sie nie zapowietrza,po ponownym wlaczeniu pompy obiegowej woda leci jak przedtem. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon Zgłoś Napisano 12 Lutego 2010 #237589 Grzegorz Dyzma :Helmofon super schemat:clapping Google twoim przyjacielem Cytuj Pozdrawiam Robert "Hełmofon" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach