Skocz do zawartości
baz

Midiflotor ma to ktoś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam pytanie odnośnie tego odpieniacza czy rzeczywiście jest do zbiorników 400litrów? Czy poradzi sobie z akwa z

około 300 litrów wody w obiegu?

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny raz przesylam link

http://www.miniriff.de

to akwarium jest bez sumpa i wlasnie z midiflotorem.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadałem Midiflotora w 450-ce przy "średnio-gęstej" obsadzie. Radził sobie całkiem dobrze, choć moim skromnym zdaniem przeznaczony jest do mniej niż 400l jakie deklaruje producent. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur.

Odpieniacz chodzi na kostki czy przerabiałeś na pompkę. Jaką pompę do niego stosujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michalS; jest taka pompka sery na 4 wyloty, ekstra wydajnosc, posiada regulacje mocy, co pozwala na ustawienie poziomu w midiflotorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz nie był przerabiany - stosowałem orginalne kostki Aqua Medica rozmiar midi; ich żywotność wynosiła koło 3 miechów. Pompka Elite 801 - nie najwyższych lotów, przede wszystkim głośna, ale wydajność akuratnie dobrana, no i cena przyjemna. U mnie Midiflotor był maksymalnie zanurzony, z kostką na wysokości 2/3 od dolnej krawędzi rury. Jeżeli odpowiednio wymusisz cyrkulację wody w okolicach wlotu rury odpieniacza - to moim zdaniem praca jego jest przynajmniej zadowalająca. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam , mam prosbe o dokladiejsze opisanie tego cuda bo a nim mam zamiar odpalic swoje 1 akwa 250l , moze jakies porady usprawnienia itp.to co napisaliscie do tej pory jest straszie ogledne moze jak ktos ma ochote to na gg 1376961

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomik- odpieniacz ma dwie, wg mnie raczej negatywne cechy; bardzo male podnoszenie (to chyba to co pisal Artur) oraz to ze nic nie podaje wody do wnetrza. Piana jest b. sucha, malo jej wydostaje sie do kubka, poniewaz ciezko podniesc poziom. Mam go podpietego do dojzewajacego akwa i malo go obciaza obecnie wiec moze stad takie jego zachowanie. Jak wrzucalem zywa skale to piany bylo mnostwo, ze wylewalem dwa razy dzienie.

Generalnie polecam, z tym ze musisz zaplanowac staly wysoki poziom wody w komorze sumpa w ktorej bedzie stal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Panowie - ustalmy fakty. Ten odpieniacz jest odpieniaczem wewnętrznym do akwa, nie do sumpa i biernym. Jest to model tak prosty jak przysłowiowy cep, co jest jego niewątpliwą zaletą, bo nic nie ma się w nim prawa popsuć, no chyba żeby poddać go próbie młotkowej. Pianę można uzyskać wzorcową, ale jest to kwestia regulacji wysokości zanurzenia poprzez "holder", czyli zawiesie całego ustrojstwa, doboru wydajności pompy powietrznej i wymuszeniu cyrkulacji "pod nim". Zdolności podnoszenia poziomu wody nie ma żadnej, bo działa na zasadzie naczyń połączonych. Tak więc tylko do akwa lub ewentualnie do wewnętrznego panelu filtracyjnego - Aqua Medic stosuje go zresztą w zestawie Marin 500. Reasumując polecam, ale do zbiorników o wysokości 50 cm i więcej. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednym sie nie zgodze. Odpieniacz mozna zamontowac w sumpie. Wszystko zalezy od tego jaki sump sie posiada.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzekuje Panowie za rady, rozjasnilo mi sie , klamka zapadla bo go juz kupilem , do akwa go nie moge wlozyc bo bedzie odslaniete ze wszystkich stron (kiepsko wygladalo by z ta rura:)), ale mam sporo miejsca pod akwa (wysokosc szafki), wiec po prostu zaplanuje wysoki sump a przynajmniej jego 1 komore, zgadzam sie w nim akarut poziom wody zalezy tylko i wylacznie od glebokosci na jaka sie go wlozy do sumpa - akwarium, tak sobie tylko teraz mysle, ze ta zasada dzialania moze powodowac mielenie wody , to co wyczyszczone ponownie zostanie czesciowo zassane do odpioeniacza, wiec moje pytanie, czym regulujecie przeplyw wody pod nim , czy po prostu przegroda jest wklejona ze szczelina przy dnie do panela czy montujecie tam jakas pompke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie montażu w sumpie - oczywiście można, tylko ryzyko przelania wody jest bardzo duże. Mówię o sumpie o standartowej wysokości. W sumpie wysokim nie ma poprostu sensu mocowania tego modelu, bo koszt tego sumpa przerośnie z okładem wartość tego urządzenia. Zresztą jak chcesz się bawić, popatrz na marin 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mniam mniam, Marin 500 :love

Fajny, nie chce za bardzo sumpa, odpowiadalby mi taki system. Cena odpowiada mi troszke mniej :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie to tak jak mi niestety za drigi :D, wiec pozostane przy midiflatorze, i zrobie wyzszy sump

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena u mnie na wsi - 1000zł, nówka, trochę przykurzona, bo leży w pewnym sklepie ze 3 lata, może więcej. W porównaniu do katologowej - "okazja". Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha , nawet 1000 to niezla kasa , jak dla mnie lepiej miec tanszy odpieniacz a wiecej skaly:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzę, że zaczynasz myśleć. "Utop" midiflotora w akwa, bez żadnych wymyślnych sumpów, a pieniądze zainwestuj w skałę. Bo przypuszczam, że twórcom tego modelu o to chodziło. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur a jaka twoim zdaniem standardowa wysokosc ma sump?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie więcej niż 50 cm; wynika to z wysokości szafek i rozmiarów akwariów, które służą do budowy sumpów. Ale zbudować można wszystko, tylko po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po osttnich poradach waszych dla mnie myslalem o 50cm , to rozsadna wysokosc, szafka ma miec jakies 70 - 80 cm wysokosci, wiec calkiem niezle sie zmiesci, i zostanie pod nim jesze miejsce w sumpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myślicie w 200l da rade w zbiorniku fowlr?? ile wystaje ponad poziom wody ten odpieniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.