Skocz do zawartości
mateusz

Dojrzewanie akwa-sam nie wiem co myśleć-pomożecie?

Rekomendowane odpowiedzi

hej, nie bardzo wiem, co mysleć na temat mojego nowego akwa. Nie wiem czy uznać je za "dojrzałe" i gotowe na przyjecie najmniej wymagających mieszkańców? Dlatego przedstawię wam sytuacje jaka zachodzi i powiedzcie co o tym myślicie.

Akwa ma pojemność 300 litrów i 80 litrów sump z refugium. Razem 380 litrów. Zalałem je w dniu 20 styczia tego roku.

1.Woda: 110 litrow z akwa działającego juz(zrobiłem podmiane wody)

reszta czyli około 270 litrów to woda "nowa"

2.Podłoże: w refugium około 5 cm piachu ze starego akwa, wiec aktywnego bilogicznie.

:) w zbiorniku około 0,8-1 cm tego samego piachu

3.Skała: Włożona w dniu 24.I.2005 20 kg żywej skały ze starego systemu(12 ode mnie i 9 od kolegi akwarysty)Skala z Indoneji w baniakach była około 3(moja)-6(kolegi) miesięcy

b)26.I.2005 żywa skała z indonezji 10 kg z reefshopu z ostatniej(niedzielnej) dostawy

3.Parametry wody:

Badane codziennie:

KH = 9*dKH

pH = 8.6

temperatura 24*C

NH3/NH4 = 0mg/litr

NO2 = <0,1 mg/litr

NO3 = 3 mg/litr

Ca = 460 mg/litr

PO4 = 0,2 mg/litr

I co ja mam o tym myśleć? Czy ono juz(niezauważalnie) dojrzało? czy dojrzewanie jeszcze sie nie zaczęło? Co Wy o tym sądzicie? Dla mnie jest to bardzo dziwna sytuacja, zeby brakło objawów dojrzewania... Ale wszystko jest możliwe w naszym hobby...

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę to akwa dojrzewa pół roku-może nawet i rok.

Ale Ty chyba pytasz o to kiedy można zasiedlać zbiornik?? odp. juz niebawem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak moze byłem nieścisły... Pytanie konkretnie brzmi tak:

Czy moge uznać, że akwarium jest gotowe na przyjęcie pierwszych mieszkańców(garbiki)??

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a spieszysz się gdzieś? Ja zalałem w czerwcu '04 i dopiero teraz zasiadlam...powoli.

Na twoim miejscu poczekałbym, przecież te 10kg skały masz dopiero od 2 dni w tanku?! Według mnie to ta skała jeszcze nie zaczęła "pracować" jak powinna, a co dopiero mówić o końcu dojrzewania.

Zalecam węgiel... na wstrzymanie (też to już kiedyś usłyszałem):)

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku, dlatego sie mi spieszy, bo akwa to oświetlane jest jedynie przez 18 W świetlówke, bo HQI i aktyniczne wiszą nad starym zbiornikiem... Ponieważ skała jest pełna różnistych stworzonek, których niechciałbym stracić, a lampy nie moge zdjąć znad starego akwa, bo strace o wiele cenniejsze zwierzaki... Dlatego tak zalezy mi na szybkiej wstępnej dojrzałości baniaka...

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka wstępna dojrzałość zbiornika??? No cóż .... ekstra zwrot, tylko tak bardzo bez sensu, ze nawet porównania nie mogę znaleźć. (chyba mam jakis kiepski dzień)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz, to jest tak:

Teoretycznie mozesz juz wkladac obsade, przeciez amoniak masz niemierzalny, reszta param. w normie wiec zwierzaki nie zgina. Tylko co sie wydarzy, jak dodasz obsady: system zostaje obciazony ladunkiem ktorego nie zdarzy przerobic bo akwa jeszcze nie dojrzalo (glownie chodzi o odpowiednia populacje bakterii azotowych) i moze skoczyc konkretnie amoniak. Poza tym, takie wczesne obsadzanie zbiornika zaburza proces dojrzewania.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mateusz, najpierw zacznij oswietlac normalnym swiatlem akwa, jak to zrobisz to dopiero zobaczysz ze zaczelo sie dojzewanie wlasciwe. Puki tego nie zrobisz to raczej nic nie wsadzaj;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przekładaj HQI i to jak najszybciej, niech akwa dojrzewa przy kompletnym sprzęcie, i POCZEKAJ . Po pół roku wsadziłem piękny ukwiał magnefica niestety o pół roku za szybko, do dzisiaj mi się śni :)

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pół roku spokojnie można wkładać takie ukwiały

przyczyna była inna :)

pozdr.. Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej nie ogarniam tych gosci tutaj oni nie wiedza co pisza tasuja sie nad akwarium czy co ? ale mam ubaw ! zalozylem kiedys taki zbiornik doswiadczalny zeby przelamac te wszystkie bzdury poj 300l skala 5 kg ok 1 roku woda 100 l stara 200 nowej zywy piach i eheim 3 switlowki zero dojrzewania po tyg gabki sarcop. clavul. cladiel. 2 ukwialy imperator zebr. scopas zbiornik dziala do dzis moge przeslac zdjecuia jak wyglada 300l na 5 kg skaly. Po przelozeniu HQI napewno glony ci rusza a swoja droga nic sie nie stanie jak nie bedziesz oswietlal starego zbiornika osobiscie jak nurkowalem tez trafilem na deszcze i swiatla nie bylo przez 5 dni i jakos wszystko tam zyje wystarcza ci swietlowki poprostu zamien je ze starym tu daj lampe tam swietolwki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak możesz to i mi podeślij; Swirlej odezwij się na GG pozdrawiam Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postepy robisz rs4. Juz wiesz co to sa znaki przestankowe, teraz uzywaj ich czesciej bo dalej ciezko zrozumiec, o co ci chodzi.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem to ;/ teraz nowe akwa jest oświetlane przez HQI , a stare stoi na 2 x 18W (1xPower Glo i 1xCoral star) mam nadzieje, że przetrwa;/ mam tam 2 ukwiały i Favitesa... Trzymajcie kciuki! ;-D

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz sam jestem w szoku.Może coś ze mnie bedzie, bo z ciebie chyba tylko jakaś derbezja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.