Skocz do zawartości
dzidek2611

Ślimaki popadaly

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich maniakow morszczyzny,mam male pytanko,po okresie dojrzewania mojego akwa wszystkie parametry mialem 0,czyli takie jak powinne byc.Wiec przyszedl czas na brygade czyszczaca taka jak kraby pustelniki,slimaki turbo i kraweti.Na 150L akwa kupilem 4 kraby,2krawetki czyszczace i 6 slimakow turbo,ale po 3 dniach krawetki i kraby mialy sie bardzo dobrze,ale wszystkie 6 slimakow padlo?! niemam pojecia dlaczego,poprostu zaczely spadac ze skaly.Bardzo prosze o podpowiedzi z jakich przyczyn cos takiego mialo miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakaś ślimacza chroba ( praktycznie wszystko co żyje ma swoje schorzenia)....ślimaki turbo nie są zbyt wymagajacymi zwierzętami, skoro krewetki mają się dobrze i kraby to czemu by nie ślimaki? Na Twoim miejscu odczekałabym trochę i włożyła jednago ślimaka turbo i poobserwowała....

Może było cos z nimi nie tak już w momencie zakupu itd itp...można by gdybać i gdybać

Co do wyników testów...wiele pisano na forum na ten temat, więc nie ufałabym im zbytnio ( dokładność, firma itd)

Wynik 0 oznacze tyle, że Twoj test niczego nie wykrył ale to nie musi znaczyć, że taki jest.

Najlepszym testem jest obserwacja akwarium:).

akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah te turbo. Moje pierwsze 2 wykitowaly po 3 dniach, nastepne 3 ktore kupilem po 2 tygodniach. Strombus, krewetki i kraby maja za to sie dobrze. Chyba nie dane mi jest miec turbo lub te tutejsze sa jakie lewe :)

Start 18 12 2009. Akwa 160l, sumpa brak, lr 30kg, zwir 9kg, odpie zew. 720l/godz, osw 4xt5 39w kazda, 3x pompy cyrk. Filtr przepl z biopellets. Chlodziarka wody, Filtr UV, Obsada 6 ryb, krewetka, 3 kraby, 4 slimaki, 13 x korale miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak przeprowadzasz aklimatyzację?

Ślimaki wbrew pozorom są bardzo wrażliwe na gwałtowne zmiany parametrów. Jeżeli ich dobrze nie zaaklimatyzujesz, to mogą zejść. :)

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82
#249324 lokop :

Ah te turbo. Moje pierwsze 2 wykitowaly po 3 dniach, nastepne 3 ktore kupilem po 2 tygodniach. Strombus, krewetki i kraby maja za to sie dobrze. Chyba nie dane mi jest miec turbo lub te tutejsze sa jakie lewe :)

ja kupilem 6 sztuk na ebayu, obecnie zostalo mi chyba 3-4 a mam juz je ponad miesiac, nawet 24h dojazd dozyly hehe narazie zyja zobaczymy jak dalej bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aklimatyzacja jest zawsze minimum godzinna z dolewaniem wody co jakies 10 minut.

Start 18 12 2009. Akwa 160l, sumpa brak, lr 30kg, zwir 9kg, odpie zew. 720l/godz, osw 4xt5 39w kazda, 3x pompy cyrk. Filtr przepl z biopellets. Chlodziarka wody, Filtr UV, Obsada 6 ryb, krewetka, 3 kraby, 4 slimaki, 13 x korale miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tez jakos sie ro-zeszly Turbo... wiele osob juz o tym pisalo...

IMHO sa przereklamowane :)

duzo "twardsze" sa Tectusy, o ile nie wyjda ci z akwa :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u mnie sukces- na 6 slimaków typu trochus i 3 piaskowe=padł chyba jeden piaskowy- pozostałe zyją rosną i jedzą :) ale w tym baniaku nie mam ŻADNEGO pustelnika. a najczęściej po zakupie slimaków przezywała połowa a potem żaden. Nie wiem czy pustelniki są za to odpowiedzialne...ale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pustelniki tak, ale:

- musialyby byc bardzo glodne;

- muszla slimaka jest wieksza niz obecna pustelnika, wiec szybka eksmisja i konsumpcja dotychczasowego wlasciciela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z kolei szybko (po ok 2m-cach) padły strombusy kopiące, natomiast 3 turbo mają się dobrze już od prawie roku. Natomiast jeśli chodzi o pustelniki, nie do końca wg mnie tak jest, że rozmiar muszli wpływa na ich zachowanie. Miałem u siebie w akwa przypadek jak pustelnik ubił dwukrotnie mniejszego od siebie ślimaka, gdy go zobaczyłem stał na tamtej muszli (nie mógł się zmieścić:)), a gdy dołożyłem mu duuuużą muszlę od razu do niej przeskoczył. a Głodny nie chodzi:) Może taka jego natura.

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slimaki trzeba aklimatyzowac jak rybki a jesli masz 4 calcinusy to i tak dlugo by nie pozyly - moj elegans opendzlowal kilka slimoli,bardzo lubi domki zmieniać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zeby uniknac eksmisji ślimaków przez kraby to wrzuciłem im kilkanaście różnej wielkości pustych muszli - i jak narazie się sprawdza - wybierają tylko te wolne muszle leżące na piasku :-)

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zacznę w starym temacie żeby nie zakładać nowego. A że temat podobny, to myślę że autor się nie pogniewa :). Wczoraj jak wróciłem z pracy zauważyłem że mój ślimak turbo lekko zmienił swoje oblicze :ninja: . Był przyklejony do szyby, ale jego muszla dziwnie "zwisała" z niego. Nie przylegała do niego tak jak zwykle, ślimak był jakby nagi :blushing:. Kilka razy wyglądało tak, jakby próbował "wciągnąć" na siebie muszlę, ale jakby nie miał siły. Teraz jest przy dnie, muszla opiera się o piasek a on przyklejony jest do szyby. Reaguje na dotyk, ale raczej jest trochę niemrawy :/.

Parametry wody są ok, No3 nic nie wykazało, PO4 też w normie. Zasolenie stałe i nie było skoków temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei miałem problem z Tectusami. Zawsze mi padały. Z kolei turbo miały się znakomicie. Jedyny problem z nimi był taki że musiałem co rano delikatnie podchodzić do akwarium bo lubiły wycieczki i często jakiegoś znalazłem na podłodze, ale bez problemów przeżywały.

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój turbo żył sobie aż do przed wczoraj spadł pechowo ze 2 razy z samej góry i nie mógł się podnieść gdy mu pomogłem żył z dzień a teraz :crybaby: i ponad rok go miałem

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[*] temat jak na 01/11 .U mnie też padają,nie jesteś sam,tyle że w moim akwa jest multum ślimaczków dzidziusiów.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.