Skocz do zawartości
GrzegorzJ

Jak fotografować akwarium?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam olimpusa 560uz i wszystkie zdjęcia akwarium nie wychodzą ostro. Poza tym kolory wcale nie przypominają tego co jest w akwarium. Czy macie jakieś patenty jak kompaktami fotografować morszczyznę.

Z góry dziękuję za rady

Grzegorz

500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ten link będzie Ci pomocny: http://www.discusforum.pl/viewtopic.php?t=86

Pozdrawiam

Sebastian

Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS,

Odpieniacz białek: WhiteSkim 250

12x54W T5

Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prosze umieszczac watki w odpowiednich ku temu dzialach forum. Przenosze watek do dzialu "Fotografia morska".

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor będzie bardziej przypominał to co jest w akwarium jeśli odpowiednio ustawisz balans bieli (chociaż może to być trudne, albo nawet nie możliwe do uzyskania w kompakcie), a ostre zdjecia uzyskasz podnosząc czułość ISO.

90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus

Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102

1081983450.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Bardzo prosze umieszczac watki w odpowiednich ku temu dzialach forum. Przenosze watek do dzialu "Fotografia morska".

Przeglądając "Fotografie morską" zauważyłem tylko wątki "chwalące" zbiorniki i dlatego założyłem w "Ogólnym". Przepraszam za kłopot.

500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rysiu :

Kolor będzie bardziej przypominał to co jest w akwarium jeśli odpowiednio ustawisz balans bieli

Co to znaczy "odpowiednio" - niestety jestem fotograficznym betonem:(

500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź białą kartkę, wsadź pod oświetlenie akwarium i w opcjach zdefiniuj to jako biały kolor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajrzyj tutaj

część pierwsza nie działa - poprawię w wolnym czasie, ale druga jak najbardziej.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor będzie bardziej przypominał to co jest w akwarium jeśli odpowiednio ustawisz balans bieli (chociaż może to być trudne, albo nawet nie możliwe do uzyskania w kompakcie), a ostre zdjęcia uzyskasz podnosząc czułość ISO.

RUSIU co ma ostrość do ISO???? iso możesz sobie podnosić jak fotografujesz w ciemnych warunkach ale musisz pamiętać iż w kompakcie wiąże się to z tzw. szumami ,kompakt to w sumie każdy przy ISO 300 już zaczyna widać na zdjęciu szumy więc lepiej nie ustawiaj na więcej iso niż 100 możesz sprawdzić na 150 lub 200 czy są szumy proponuje Ci ustawić aparacik na statywie zawsze dzięki temu zlikwidujesz rękę która zawsze drga ustaw aparat na manuala poprzez przekręcenie u góry tego kółka na literę M następnie ustaw dobrze balans bieli w ustawieniach aparatu na auto lub na świetlówki (nie wiem czy akurat ma tam takie ustawienie) następnie usta sobie czas otwarcia migawki na nie mniej niż 1/20 lepiej koło 1/30 następnie ustaw sobie przesłonę do tego (czyli literkę F na wyświetlaczu na dole będziesz miał pokazane ile w danej chwili wynosi np. 4.0 2,7 itp.) no i możesz się pobawić z super makro bo widzę w opisie że Twój aparat ma taką opcje i następnie pstrykasz ;) . Najważniejsza sprawa przy zakupie aparatu czytaj instrukcje to podstawa!!!!!!!! Powodzenia.

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie masz statywu to zawsze możesz pstrykać z reki oczywiście oprzyj sobie ręce na jakieś podpórce i pstrykaj

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
daimen :

Najważniejsza sprawa przy zakupie aparatu czytaj instrukcje to podstawa!!!!!!!! Powodzenia.

Przeczytałem:)) Ma dużo programów tematycznych i do fotografowania bawiących się dzieci było to wystarczające:)). Zacząłem robić zdjęcia akwarium i się załamałem.

daimen :

...przekręcenie u góry tego kółka na literę M następnie ustaw...

ustawiłem na M i zebrasoma zaczęła być nawet na zdjęciu podobna do tej z akwarium:))

Wielkie dzięki, przynajmniej mam jakiś punkt wyjścia do foto-eksperymentów

Qbab :

zajrzyj tutaj

część pierwsza nie działa - poprawię w wolnym czasie, ale druga jak najbardziej.

coś jest nie halo bo mimo, że jestem zalogowany to nie mogę dostać się do tego artykułu:(

500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podam linki do dwóch pdf które kiedyś znalazłem szukając materiałów na ten sam temat

Fotografowanie ryb akwariowych - Wojciech Hehn

Błędy fotografii akwarystycznej - Wojciech Hehn

Kiedyś była jeszcze strona o makrofotografii ww autora ale nie mogę jej znaleźć albo nie działa ;)

Na cyberfoto jest mini poradnik - Fotografia przyrodnicza Makro autorstwa Fatmana (mam nadzieję że podawanie linków jest dozwolone)

Norbert Sabat na aquadesign zamieścił kolejne dwa artykuły do przeczytania >>> i >>>

Miłej lektury ;)

Pozdrawiam

Robert "Hełmofon"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam SP 560 UZ. U mnie kolor najbliższy temu z rzeczywistości uzyskuję ustawiając balans bieli na którąś ze świetlówek lub żarówek, nie pamiętam :), w każdym razie na pewno na któreś z oświetlenia sztucznego. Nie dawaj ISO na wyżej niż 200, bo będą szumy, niestety. Statyw/oparcie aparatu o coś jak najbardziej się przyda, pomimo stabilizacji obrazu ciężkawo jest zrobić nieruszone zdjęcie, zwłaszcza pływających ryb. Ja zdjęcia robię na P, i staram się uzyskać kompromis między jasnością obiektywu (F), a szybkością "trzaśnięcia" fotki, co jest dość kłopotliwe, ponieważ przy szybkiej migawce zdjęcie jest ciemne, a przy jasnej lecz wolnej - nieostre :). Pokombinuj też z ustawieniem autofokusa, czy ma być punktowe, czy może bardziej skierowane "na teren", osobiście polecam punktowe. Aha - ten model ma taki zonk, że przy ustawieniu jakiegoś trybu tematycznego nie możesz zmienić trybu autofokusa, pomaga dopiero powrót do ustawień fabrycznych aparatu - od tej chwili abratagabra, już można :). Zauważ że masz całkiem fajny tryb "My" - możesz sobie ustawić wszystkie parametry, a później je zapisać (4 tryby) i używać wg potrzeby. Generalnie, tryby tematyczne w 560UZ mają jedną poważną wadę - samoczynnie ustawiają ISO (nie da się zablokować w nich ISO na stałe), więc w trybie zdjęć nocnych, czy temu podobnych, masz mooocne szumy, choć czasem w trybie "Zza szyby" coś można zrobić - w każdym razie u mnie w tym trybie aparat przynajmniej nie łapie ostrości na rysach na szybie :). Lepiej używać ustawienia P lub M, i samemu zablokować ISO.

No i ogólna zasada - ciemno w pokoju, dużo światła w akwarium, bez lampy, i dużo cierpliwości :)

Gdybyś chciał, to wrzucę ci moje ustawienia aparatu, które mam przypisane właśnie do profilu "My".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZenonPL :

Gdybyś chciał, to wrzucę ci moje ustawienia aparatu, które mam przypisane właśnie do profilu "My".

Jeżeli to nie sprawi Ci problemu to bardzo chętnie:)

Pozdrawiam

Grzegorz

500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zapisać ustawienia w My, najwygodniej jest wejść w tryb półautomatu (P) (bawienie się manualną przesłoną/migawką jest OK w przypadku gdy fotografujesz całe akwarium, natomiast jest mocno niewygodne gdy chcesz sfotografować szybko pływającą rybę. Ja zwykle zostawiam to automatowi), i następnie w Menu aparatu mam tak:

WB - Auto (Auto jest całkiem niezłe, choć "Świetlówka 2/3" mi chyba lepiej oddają kolory)

ISO - 100

Przesuw - normalny, nic nie zmieniam

Dokł. zoom - wyłączony (choć to całkiem niezła funkcja, bez piskelozy, ale raczej na zewnątrz, do rybek się nie przyda)

Cyfrowy zoom - wyłączony raz na zawsze :)

Pomiar - czarna kropka na pustym tle :)

Tryb AF - Punktowy

Tryb ostrości - AF (bawienie się manualnym focusem to zabawa dla masochistów w tym aparacie :)

Ciągły AF - włączony

Dobiegaczka - Wyłączony

Podśw. AF - włączony

STB. Obrazu - włączony

+/- (Ekspozycja) - na 0, choć to już zależy od sytuacji i kadru. Najlepiej dostroić ręcznie

Ustawienia Flash jakie bądź, do rybek i tak się nie przyda

a pozostałe (ustawienie koloru balansu bieli, ostrość, kontrast,nasycenie itp, to już wg preferencji, choć nie widzę tam większej różnicy niezależnie od tego co ustawisz)

Po ustawieniu wszystkiego wchodzisz do menu USTAW ---> Ustaw Mój Tryb --->Bieżące - i wybierasz jeden z czterech slotów.Zresztą już podczas fotografowania, gdy jesteś w trybie My możesz sobie zmieniać ustawienia (przycisk OK).

To tak z grubsza, w trybach tematycznych tez można coś pokombinować, np. w trybie Sport masz ten plus, że aparat szybko się zbiera, więc rosną szanse na ostrą fotkę. Minusem jest, jak już pisałem, fakt że wtedy aparat samodzielnie decyduje o ISO, więc trzeba mieć dobre światło, żeby nie właczył sobie np. ISO 800, bo wtedy zobaczysz same ciapy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
daimen :

Kolor będzie bardziej przypominał to co jest w akwarium jeśli odpowiednio ustawisz balans bieli (chociaż może to być trudne, albo nawet nie możliwe do uzyskania w kompakcie), a ostre zdjęcia uzyskasz podnosząc czułość ISO.

RUSIU co ma ostrość do ISO???? iso możesz sobie podnosić jak fotografujesz w ciemnych warunkach ale musisz pamiętać iż w kompakcie wiąże się to z tzw. szumami ,kompakt to w sumie każdy przy ISO 300 już zaczyna widać na zdjęciu szumy więc lepiej nie ustawiaj na więcej iso niż 100 możesz sprawdzić na 150 lub 200 czy są szumy proponuje Ci ustawić aparacik na statywie zawsze dzięki temu zlikwidujesz rękę która zawsze drga ustaw aparat na manuala poprzez przekręcenie u góry tego kółka na literę M następnie ustaw dobrze balans bieli w ustawieniach aparatu na auto lub na świetlówki (nie wiem czy akurat ma tam takie ustawienie) następnie usta sobie czas otwarcia migawki na nie mniej niż 1/20 lepiej koło 1/30 następnie ustaw sobie przesłonę do tego (czyli literkę F na wyświetlaczu na dole będziesz miał pokazane ile w danej chwili wynosi np. 4.0 2,7 itp.) no i możesz się pobawić z super makro bo widzę w opisie że Twój aparat ma taką opcje i następnie pstrykasz :) . Najważniejsza sprawa przy zakupie aparatu czytaj instrukcje to podstawa!!!!!!!! Powodzenia.

To ma ISO do ostrości, że przy większym ISO możliwe jest zastosowanie większego otwory przysłony, dzięki czemu skraca się czas potrzebny na wykonanie zdjęcia, dzięki czemu zdjęcie jest ostrzejsze. W lustrzance wystarczyło by operować czasem i przysłoną, ale kompakty w większości nie udostępniają takich opcji więc stąd moja odpowiedź o ISO. Może stąd ta nieścisłość, że nie używam kompaktów tylko lustrzanki.

BTW u mnie szumy zaczynają przeszkadzać dopiero przy ISO powyżej 1600, więc nie pisz, że ISO 100 to maks, a potem szumy to już koszmar, wszystko zależy od aparatu, a dokładniej użytej matrycy i procesora obrazu :)

90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus

Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102

1081983450.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rysiu - Kolega pisze o szumach w kompaktach.

Ja się podzielę spostrzeżeniami na temat róznych kolorów tła. Nie ma problemów jeśli chodzi o tło czarne. czarny nie odbija barw więc można fografować bez doświetlania.

Problemy są z innymi kolorami. Biały wszystko przyjmuje więc żeby było tło w tej barwie trzeba je doświetlić. Jak ktoś ma akwarium przy ścianie (jak ja) to ma problem. Należy mieć min. 10-15 cm wolnego za zbiornikiem aby przykleić tło do ściany i doświetlić. Jak i czym doświetlić; są rózne sposoby. Ja doświetlałem lampami błyskowymi (2 szt na zbiornik 90 cm dł.). Inne kolory też trzeba doświetlić inaczej wyjdzie mix barwy tla z barwami ze zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.