Skocz do zawartości
inmar

Rozgwiazda umiera

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem rozgwiazdę czerwoną i niebieską.Niebieska się schowała a czerwona przez kilka dni śmigała.Teraz wisi na szybie na jednej nodze i ma ubytki.Poczytałem wcześniejsze posty na ten temat.Szkoda bo są bardzo ładne.Co z niebieską to nie wiem.Mam jescze dwie piaskowe ponad dwa miesiące i tamte są ok.Sporo mrożonek i granulatu spada na dno więc coś tam mają do żarcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki czas masz je w akwarium? zdycha z glodu czy coś jej jednak nie pasuje?

160L + sump 40L, 150W HQI BLV Nepturion 14kK, 2 x ATI blueplus 39W i 2 x ATI actinic 39W, OR 2500, 5000 l/h, odpieniacz TUNZE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie by bardzo pomogło, moze po prostu coś ja "podjada"

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak siedzi na szybie to ma jak by złamane końcówki odnóży i trochę rozerwany środek.Teraz leży na plaży jak paralityk,poskręcana.Jeszcze żyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótki będzie jej koniec!!

Na początku też miałem czerwoną rozgwiazdę i ktoś polecił mi że spokojnie przeżyje i tu był mój błąd.Padła po ok. 2 tygodniach.Zbiornik do końca nie był dojrzały i pokarmu dużo na skale nie znalazła.

Teraz mam też małą czerwoną od 2 miecięcy ale wsadziłem ją dopiero po roku od założenia zbiornika.

I na pewno nie ma się co spieszyć z dokładaniem życia na siłę i trochę przez niewiedzę moją i sprzedawcy -nie będę pisał o jaki sklep chodzi!!

pozdrawiam

Karol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zakupiłem rozgwiazdę czerwoną i niebieską." - a moze napiszesz o jaki gatunek chodzi? Jesli ta czerwona to Fromia to faktycznie dlugo ona nie zyje w akwariach...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie...dlatego nie mam rozgwiazdy....ani ukwiała ani mandaryna... duże i "stare" akwa to szansa na przeżycie tych zwierząt..inaczej często jest się narażonym na patrznie na śmierć zwierzaka, przerobiłam to z ukwiałem...

A piaskowa potrzebuje zapewne dużej ilości piachu a właściwie nie piachu tylko tego co w nim żyje.

Imho....łatwe to są owszem...ale ślimaki turbo a nie rzgwiazdy. Apropos może by skompletowac taki..zestaw początującego słonego akwarysty? Ja typuję xenię, ślimaki i błazenki, oraz obserwację tego co wyrasta ze skały:)No, może jeszcze krewetki i rurówki.

akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa ma trzy miesiące.Baniak szybko dojrzał z pomocą wody z podmiany i szczepów bakteri.Nie zaznałem żadnych plag,woda kryształ od począdku.Parametry w miarę dobre.W trzecim tygodniu kupiłem między innymi dwie rozgwiazdy piaskowe,które do dzisiaj mają się dobrze.Dlatego dokupiłem następne.Kupiłem też niebieską i ta na razie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz inmar...tu chodzi o to czy rozgwiady mają co jeść..a potrzebne im są żyjątka zamieszkaujące piasek...w tak młodym akwa może być ich jeszcze zbyt mało aby wyżywić rozgwiazdy...To, że "jeszcze chodzą" znaczy tyle , że wystarcza im zasobów zmagazynowanych w ich ciałach na okres głodu...ale ten okres nie może być zyt długi..tak jak i u człowieka...

akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.