Skocz do zawartości
ozim

Jak często zmieniacie żywicę w DI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko do kolegów i koleżanek jak często zmieniacie żywicę w DI. Mniej więcej co ile czasu albo orientacyjnie co ile litrów bo przecież każdy ma inny zbiornik i inne zużycie wody.

Pozdro

ozim

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy miernik TDS pokazuje wiecej niz ZERO

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie kupilem nowa zywice,zmieniam po okolo 6 miesiacach co 2 tyg podmianka 20L.,cos moja zona uzywa do zelazka czyli po okolo 500 litrach

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zmiane żywicyto zależy od

1-ilości wody filtrowanej

2-poziomu TDS wody w kranie

3-ilości żywicy w filtrze

4-szybkości przepływu wody przez żywice

5-typu i jakości żywicy

czyli jest tego sporo ale jak pisał Grzegorz Dyzma trzeba patrzeć na TDS tylko nie wiem jak w innych ale w moim tds tunze dokładność wynosi 1 , szkoda że nie 0,1 bo woda po moim RO ma własnie 1 no a po DI zero i teraz nie wiadomo w jakim stanie jest woda po DI, czy 0,0 czy 0,1 a może 0,9. chyba że zero to zero absolutne a jesli jest realnie np 0,1 to TDS wskazuje 1 ???

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nalezy pamietac i zadbac o jakosc prefiltrow, ktorych regularna wymiana chroni membrane i wydluza jej zywotnosc, skutecznosc jej dzialania co by zywica nie miala wiele do wychwytywania

Zapewnic odpowiednio wysokie cisnienie wody i jak najciasniej upchana zywice w DI.

Luzno wsadzona zywica sprawi ze miernik pokaze nam cos mimo ze wklad nie stracil jeszcze swojej zdolnosci do wychwytywania soli, mineralow i innych molekul ktorych TDS nie mierzy.

Robi nie wiem w jakiej skali mierzy Ci Twoj miernik tunze, ale jezeli w ppm (parts per milion) to tego juz nie da sie

bardziej podzielic. (matematycznie tak,ale jak zrobic mega czuly miernik i po co) Jezeli po RO masz 1 to albo masz super jakosci kranowe i membrane, albo cos tu z tymi przecinkami i "zerami absolutnymi???? :D pokreciles

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to prawda wode w kranie mam super TDS ok 150-200 i do tego miękka ,zero kamienia a co do mębrany to ma pół roku ale zawsze daje po dwa prefiltry czyli dwa sedimentacyjne i dwa węglowe a potem na mębrane. Po ok godzinie pracy filtra TDS ws kazuje 001 przed RO .TDS nówka+ kalibracja.Może te podwójne filtry jednak coś dają ??

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.