Skocz do zawartości
Swirlej2

Moj nocnik z ktorego jestem dumny .

Rekomendowane odpowiedzi

Dolozylem skaly , woda ma poltorej miesiaca i tak to wyglada narazie .

a.JPG

b.JPG

c.JPG

d.JPG

e.JPG

Zabraklo mi niestety jeszcze skaly na calkowita zabudowe komina , musze zamowic jeszcze z 10 kilo.

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Moze z tego byc fajna rafka(juz jest spoko):D. Fajna skalka, skad brales? Napisz troche wiecej o tym akwa albo podaj linczak.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D thx

Jeszcze ze 2 miesiace i opisze dokladnie caly nocniczek , cierpliwosci:]

Cos niecos wiecej , mozesz wypatrzec na mojej "shit "stronce , ktorej niemam checi wogole wiecej rozbudowywac (przynajmniej narazie :D ) ..pod adresem - http://www.tiscalinet.ch/meerwasser

pozdr...

Ps; Ta skalka to indonezja , przymierzalem sie na skalke z Bali ,ale jak ja pojechalem zobaczyc to zwatpilem :D i skonczylem na tej indo skale .

Od samego rana ukladalem , cielem , przymierzalem skale , kregoslupa nie czuje :D

Odlamki skaly ktore pozostaly , poszly na dol do filtra.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada sie ciekawie :D Lubie akwaria, w ktorych jest duzo skaly. Te pompki to Tunze?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te pompki to Maxijety 1000l/h ciche sa fajne i niezlego maja kopa :D, narazie dwie ,ale pozniej jak beda korale to sie dorzuci jeszcze ze 2 .

Obiegowa pompa to Eheim , tez cichutenka , akwarium prawie w domu nie slychac :D

pozdr...

Ps; Woda ma poltorej miesiaca , wymieszalem oczywiscie pol na pol z dojrzalego baniaka + 50% swieza solanka .

Mialem tylko bardzo maly wysyp glonow zielonych wysokich okolo 1 cm . jak wyciagnely nitrat z wody to pozdychaly w to niejsce teraz wchodza glony wapienne , obczyszczam je z szyb bo rosna jak durne .

( codziennie daje duzo jodu (plyn lugola )

Pojawialy sie miejscami oczywiscie tez i cyiano , jak to przy dojrzewaniu baniaka , ale to malutkie "ogniska zapalne "tylko byly " :D i zniknely juz dawno .

Na razie na dno baniaka nie dawalem niczego , skala stoi na golej szybie (pozbijalem tylko mlotkiem ostre kanty) ...zastanawiam sie nad podsypaniem cienka warstwa zywego piasku , ale to sie narazie zastanawiam i jeszcze nie jestem pewny czy tak zrobie .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAAA , Aquamaniak Ty pytasz o te pompki cyrkulacyjne ...? tak to som TUNZE :D:D:D:D :D

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano pytam bo sam sie przymierzam do kupna pompek Tunze na 24V + kontroler i chcialbym wiedziec, jak to sie spisuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe , to byl zart :D pompy sa Maxijety , Tunze drozyzna i do takiego nocniczka wystarczaja takie .

Chyba ze sie w koncu moja piekna da udobruchac to bede potrzebowal tez TUNZE :D

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano drozyzna straszna, fakt.

Ciekawa ta konstrukcja z kominem posrodku, jak sie zabuduje to dopiero bedzie extra. A ty chciales juz nowe akwarium budowac....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem ambitny facet :D, tylko wiesz zona ...heh

wlasnie musze po nia jechac :D

nara.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

jaki model eheim zastosowales jako pompe obiegowa?

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa Eheim model 1250 (1200 l/h ) + te dwa Maxijety w baniaku 1000l/h laczne przerzucanie wody 3200l/h czyli baniak + , - 200litrow w ciagu godziny przezucany jest razy 16 :D do baniaka z koralami twardymi akurat .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

godzina 6:33 , odpalam zaraz jeszcze w jeno miejsce za zywa skala , moze upoluje te pare kilo i skoncze ten komin bo spac nie moge :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no witam nocnik juz wyglada ok jeszcze jak wsadzisz te 10 kg skaly to naprawde super :yes:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, to bede mial super nocnik :yes w sumie to jest nano forum :D

pozdr...

Ps; Apropos skaly , nic nie znalazlem takiego co by pasowalo :)

Chyba bede musial z suchej skaly samemu cos troszke podrzezbic :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Akwarium ładne ale ten komin to najgorsze posunięcie jakie zrobiłeś.

Jest tyle metod na pozbycie się tego "kloka'z akwarium.

Sam miałem w swoim baniaku taki przeżytek i nigdy bym go już nie zastosował.

Poza tym jest super!

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi:)

Zalezalo mi na tym zeby byl swobodny przeplyw wody w srodku dookola baniaka , troche teraz musze pokombinowac aby go ladnie oblozyc skala , lub z suchej cos mniejwiecej uformowac , posklejac ...itd

W sumie moglem zrobic na tylnej scianie akwarium jak tutaj u nas zrobil jeden kolezka ...ale czy tak duzo ladniej ... i czy wogole lepiej ..nie powiedzialbym ..mnie sie nawet tak podoba jak zrobilem u siebie , za kominem sa ukryte z tylu dwie pompy , swobodny przeplyw wody , fakt ze z zabudowa komina trzeba sie troche pobawic , ale jak go zakryje to bedzie ladnie .(zreszta pozyjemy zobaczymy :yes w kazdym badz razie na tym kominie dookola bedzie cos w przyszlosci roslo , czas pokaze czy byl to zly pomysl:) )

Podejrzewam ze jak go ladnie obloze to sie wkomponuje w calosc ustawienia skaly i nie bedzie go wogole nic widac , a u niego na tylnej scianie zawsze bedzie jakies badziewie stalo , blokujace przeplyw wody , u mnei woda moze krazyc swobodnie dookola jak w betoniarze :D:)

Nie wiem czy slyszales o tym ze skala dookola baniaka nei powinna dotykac szyb , po to aby byl swobodny przeplyw wody ..?:D

Czy u Ciebie w baniaku woda przeplywa swobodnie ..? czy niema zadnych martwych zakamarkow ..?

Nie zdziw sie jak Ci sie nagle w baniaku cyianobakteria zaplegnie .

Ja zwracam uwage nie tylko na wyglad baniaka , ale wlasnie na takie tez sprawy , ktore sa bardzo wazne , bo pozniej to dopiero jak sie cyiano zaplegnie to baniak moze wyglondac fatalnie ..nieuwazasz ..? :D

pozdr....

Ps; Dolaczam fote kolezki ktory umiescil komin na tylnej szybie :-)

Wczesniej w starym baniaku mialem komin w rogu baniaka i uwazam ze to byl nawet dobry pomysl pomysl ..ale....

komin2.jpg

komi.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

I nie uważasz ,że wygląda lepiej?

Tak jak pisałem, każdy wie co robi i co mu się podoba. Ja miałem komin jak Ty w poprzednim akwarium i miałem problemy z jego zamaskowaniem. Obecnie koledzy robią sam otwór w bocznej ścianie a pojemnik (komin) wklejają poza akwarium. Jest to na obecną chwilę najlepsze rozwiązanie jakie widziałem.

A martwe punkty i tak będziesz miał mimo twojego "dużego" komina. Nie mówię tego złośliwie!!!

Podejrzewam ,że będziesz stosował metodę "berlińską" to "komin" do czego ci będzie potrzebny?

Chyba tylko do likwidowania zanieczyszczeń powierzchniowych?

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" skala dookola baniaka nei powinna dotykac szyb , po to aby byl swobodny przeplyw wody " Swirlej2 zgadzam się z tobą w 100 %

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.