Skocz do zawartości
SaltMen

112l - Miniflotor/Midiflotor + Pompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie.

Jest to moj pierwszy post, wiec chcialbym sie przywitac.

Dopiero zaczynam przygode z solniczkami. Akwarystyka slodkowodna nie jest mi obca.

Startuje wlasnie baniak. Niestaty dosc mocno ograniczaja mnie koszta.

Poczatkowo planowalem robic 15% cotygodniowej podmiany, ale zastanawiam sie jednak nad odpieniaczem.

Jak myslicie, czy do takiego baniaka lepiej mini,czy midiflotor.

Na poczatku bedzie on malo obciazony, ale z czasem pewnie zycia bedzie przybywac.

Prosilbym rowniez o wasze opinie na temat pompek. Z jakimi najlepiej je laczyc - chodzi o wydajnosc/pienienie.

Prosze sie nie sugerowac mala liczba przeczytanych postów.

Forum czytam od dawna jednak bez logowania.

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Miniflotora:

Jeżeli chodzi o wydajność, pienienie i rozsądną cenę to polecam sera air 275 -wydajność-275l/h.

Jeżeli zależy Ci na braku wrażeń akustycznych - JBL ProSilent 200 - 200 l/h (trochę droższa, trochę słabsza ale prawie absolutna cisza)

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Twoim zdaniem warto kupowac midi? Bo roznica generalnie nie wielka patrzac na targowisko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na twoim miejscu nie kupiłbym ani mini ani midi tylko coś lepszego w takim samym akwa też miałem 112l na początku na miękasy wystarczało ale jak później będziesz chciał trzymać twardziele to zapomnij i tak będziesz sie rozglądał za lepszym więc szkoda wydawać kasy na te odpieniacze tylko dołożyć odrazu na coś lepszego takie jest moje zdanie

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawulon tylko te akwarium bedzie mialo tylko miekasy. W twarde raczej nie pobawie sie. Mam 3x 24 t4 swietlowki i nie nastawiam sie na twarde.

To ma byc taki moj maly wstep do akwarystyki,a aktualnie mam wiele innych wydatkow i chcialem oszczedniej podejsc do sprawy. Choc wiem, ze skapy placi dwa razy no ale przeciez wielu uzywa mini i midi i jakos daja rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobisz jak uważasz tylko pamiętaj odpieniacz to serce systemu i na nim nie należy oszczędzać z drugiej strony jak zamieżasz tam trzymać tylko miękasy to w sumie może być. Miękasy wsumie lubią "troche brudną wode"

pozdrawiam i życze powodzenia

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.