Skocz do zawartości
Swirlej2

Kalkeaktor mini - podwojny ;

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.korallin.de/calci.htm

"Ca2+ + 2HCO3 = Ca(HCO3)2 = CaCO3 + H2CO3

Calcium + Hydrogencarbonat = Calciumhydrogencarbonat = Calciumcarbonat + Kohlensäure

http://www.aquaristik-silbermann.de/docs/DAS_ERFOLGREICHE_RIFF.DOC

"3. Calcium und Karbonatversorgung sicherstellen.

Es gibt nur 3 , auf Dauer wirklich funktionierende Methoden; Zugabe nach Balling, der Kalkreaktor, und der Calciumreaktor (Calciumhydroxyd). ( Fachhandel)."

"Fachgerechte Aquaristik

Silbermann

Die Spezialisten für Süßwasser, Meerwasser, Gartenteiche , Anlagenbau, Technik, Entwicklung von Software und Technik ... wir bieten "Fachgerechte Aquaristik"

Specjaliscie z papierami , prawnie chronionego nie wcisniecie kitu napewno ze wapno TM funkcjonuje na dluzsza mete , ja uwazam ze wogole nie funkcjonuje) to tak przy okazji , a Ci ktorzy zaczeli przygode z akwarystyka przed kilkoma miesiacami i im funkcjonuje to niech sie zglosza za pare lat to pogadamy.

"ES GIBT NUR 3 ! ! ! ! ! ! ! ! , auf Dauer wirklich funktionierende Methoden ."

"Sa tylko trzy metody Tak naprawde , ktore funkcjonuja na dluzsza mete " (tak to mniej wiecej brzmi )

- Kalkwasser

-Balling

- Kalkreaktor

Wszelkie uwagi prosze kierowac do tego specjalisty , rozmawialem z nim osobiscie na temat wapna TM , odradzil mi to wapno kategorycznie i wytlumaczyl dlaczego , dzieki niemu tez moge powiedziec zostalem akwarysta morskim bo mialem juz zamiar rzucic to hobby.

"Ps; Jescze duuuuzo duuzo coniektorym czytac a pozniej to bardzo mozliwe ze i dalej ....nic .

Rowniez sie dobrze bawilem o ile nie lepiej .

Ps; Aquamaniak poczytaj tego linka , tam znajdziesz opis tylko tych ! metod dozowania wapna , ktore funkcjonuja w morskim ...bardzo ciekawy link jak napewno zdazyles zauwazyc ...:D

L.Boleslawski moze poczytac ...znacie niemiecki .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.:D

Przejrzałem (archiwum) tamten wątek i uśmiałem się z siebie setnie.

Taki masaż wątroby dobrze mi zrobił, wrócił apetyt.

PS.Właśnie przeglądałem Twoją stronę i jeśli chcesz to dam Ci polecenia, aby po powiększeniu zdjęcia okno miało rozmiar zdjęcia, oraz otwierało się w stronie. Niestety nie wszyscy goście znają polecenie „Wstecz”. A może znasz i niepotrzebnie się wcinam.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Waldek każde wskazówki są cenne.

Myślę że to jednak na priv trzeba pogadać.

;-)

Pozdrawiam

Irek-VACUM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze ze poruszyles raz jeszcez tematZostaw ten rysunek , zaraz na ten temat napisze posta .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dlatego z gornej komory wychodzi wezyk , poniewaz tam sie zawsze zbiera Co2(Co2 sie zbiera na gorze nie na dole ) po kilku dniach , podobnie jest tez w jednokomorowych kalkeaktorach , z tym ze tutaj jak masz u gory ten szlaufik , to Co2 moze swobodnie przeleciec do drugiej komory dolem oplucze przyokazji wklad i wyleci ta druga komora ..widac ktoredy .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BartY , teraz widze rorysowales tam jeszcze jeden przeplyw wody , ale tam jesz zawor na elektrode Ph :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BartY , teraz widze dorysowales tam jeszcze jeden przeplyw wody , ale tam jest zawor na elektrode Ph :D

Gdybym dal tak nawet zaworek jak Ty to narysowales , obok przy zawoerze na elektrode , to bylo by to tym samym co wlasnie zrobilem wiercac otwor i wstawiajac zaworek w bocznej sciance dekla :D

Patrz foto nizej .

trolidlo.JPG

Niby w bocznej sciance a w sumie besposrednio zaraz pod deklem .

Bo jest tuz pod deklem i "lustrem" wody w reaktorze .

Co2 ktoro sie tam nazbiera po jakims czasie zostanie odprowadzone wlasnie tym zaworkiem (rurka) do drugiej komory przeleci wraz zwoda przez druga "porcje wkladu ":D i odpowietrzy tym samym komore nr 1 .

Takie reakory sa wydajniesjsze , nie zapowietrzaja sie , Ph na wyksciu z drugiej komory jest tez lekko wyzsze niz w pierwszej :D

Jakby byly jesczze jakies watpliwosci czy ogolnie pytania , to chetnie wytlumacze na spokojnie .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RR.JPG

Jezeli ktos uwaza ze jest cos nie tak w tym projekcie (Georga Webera ) mniejwiecej na ktorym sie wzorowalem , to prosilbym zeby sie wypowiedzial na ten temat , jezeli nie to go na dniach bede konczyl .

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witom cie chopie ty sam ino jedno i to samo kaj mos moj reaktor moja staro ino sie pyto kej go posklodos wjys ze musa kasiorka lodklodac na zandal i funkel nowy mantel z flauszu na zima korde dej znac mi .:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano witoj chopie , trosku pocekej bo ja u Hyzego Radka bimbru pochlal , i takom mu szaleju zadal po pijoku tym reaktorem ze ja tera to nie wim kaj on je ..?:D

Bedzie poskladany lada dzien :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi
Swirlej2 :

RR.JPG

Jezeli ktos uwaza ze jest cos nie tak w tym projekcie (Georga Webera ) mniejwiecej na ktorym sie wzorowalem , to prosilbym zeby sie wypowiedzial na ten temat , jezeli nie to go na dniach bede konczyl .

pozdr..

IMO u szczytu 1 komory jest doskonale miejsce do gromadzenie nierozpuszczonego CO2 + przeklamania elektrody pH zawieszonej w czystym CO2....

ale to tylko IMHO

wyjscie odcieku z 1 komory powinno byc w szczytowym punkcie reaktora a nie z boku. to zapobiegnie gromadzeniu sie CO2

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty R@fal , nie rozrabioj chalero bo nas w kosmos wysla a w najlepsym wypadku to sie w Sarajewie znajdziomy :D

Skonce go niedlugo cekoj spokojnie , staro ucaluj piknie ode mnia :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sushi :
Swirlej2 :

RR.JPG

pozdr..

IMO u szczytu 1 komory jest doskonale miejsce do gromadzenie nierozpuszczonego CO2 + przeklamania elektrody pH zawieszonej w czystym CO2....

ale to tylko IMHO

wyjscie odcieku z 1 komory powinno byc w szczytowym punkcie reaktora a nie z boku. to zapobiegnie gromadzeniu sie CO2

Sushi

Sushi , tam sie nie sugeruj tym ze wkladu jest nasypane tak wysoko , elektroda jest dluga i bedzie duzo nizej . (musze go troche odsypac )

Nie wiem czy widziales elektrode firmy DUPLA , jest o duzo dluzsza od przecietnej .

Nie sadze zeby sie tam Co2 zbieralo , poniewaz znajdzie sobie uscie wlasnie tym zaworkiem.

Tak jak mowie elektroda bedzie zanuzona w wodzie , wystarczajaco gleboko , pompa bedzie ladnie ta wode przerzucac , zadnego zafalszowania Ph tam nie bedzie .

Wogole nie ma prawa sie ta pierwsza komora zapowietrazc , taki byl miedzy innymi cel budowy podwojnego reaktora , zeby nie bylo zapowietrzen pierwszej komory.

W jednokomorowych kalkreaktorkach to normalka zapowietrzanie sie komory ktora nalezy co jakis czas odpowietrzyc , co nie jest niewiem jakim problemem tez pieknie funkcjonuja.

Jak we wczesniejszym poscie napisalem , bo widze ze nie przeczytales uwaznie , ten zaworek jest z boku ale to nie ma znaczenia , bo jest pod samym "lustrem " wody .

Zauwazylem tez w innych kalkraktorach jednokomorowych ze to nagromadzone Co2 nie stoi na samiutenkim srodku dekla heh , jak odpowietrzamy , odkrecajac kranik to nagromadzone Co2 zbiera sie do kupki i uwalnia tedy gdzie ma ujscie .

Tam bedzie mialo ujscie, ma ktoredy wyleciec:)

Nie widze problemu naprawde .

Worek z powietrzem jak przedziurawsz w dowolnym miejscu , to czy powietrze szuka sobie innej dziury po to zeby wyleciec ?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Niech mnie gęś kopnie czy to ten sam Sushi, na którego postach zbudowałem swoją wiedzę o morskim, pamietam jak jeszcze jego poniekąd "upierdliwe" uwagi goniły wszystkich amatorów na innym forum, to były czasy, ale tutaj rządzi Swirlej2, narazie siedzi cicho, bo grzebie w reaktorze, - a nie lepej kupić ? :D z tym kupieniem oczywiście żart , wiem samoróbki podniecają

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie to ze siedze cicho tylko po prostu jestem pewny ze ten reaktor bedzie funkcjonowal poprawnie.

Zreszta powiedzialem ze koniec z obrazaniem innych , wiec na spokojnie tlumacze i slucham waszych uwag , ktore tak czy siak sa jednak cennymi uwagami thx.

Moze inaczej sushi , jutro w nowym deklu umieszcze zawor na samej gorze , pokaze fotke .

Co wtedy znajdziesz nie tak w reaktorze ?

Czy wtedy uslysze ze jest wszystko ok ?

Napisz odrazu dzisiaj wszystkie Twoje widzi misie :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze teraz zalapiesz jak tam jest .

SS.JPG

Dodam ze plytka we wnatrz wklejona jest pod lekkim skosem w kierunku zaworka , ale i bez tego Co2 skierowalo by sie ku wylotowi .

No nie wiem , inaczej tego nie widze tylko tym zaworkiem musi wyjsc to Co2 nagromadzone , chyba ze sie zaprze kopytami i powie "nie wyjde zaworkiem bo to ja robilem ten kalkreaktor.":D

Nie ma innej drogi ucieczki z tej komory , sorki :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi
Swirlej2 :

nie to ze siedze cicho tylko po prostu jestem pewny ze ten reaktor bedzie funkcjonowal poprawnie.

Zreszta powiedzialem ze koniec z obrazaniem innych , wiec na spokojnie tlumacze i slucham waszych uwag , ktore tak czy siak sa jednak cennymi uwagami thx.

Moze inaczej sushi , jutro w nowym deklu umieszcze zawor na samej gorze , pokaze fotke .

Co wtedy znajdziesz nie tak w reaktorze ?

Czy wtedy uslysze ze jest wszystko ok ?

Napisz odrazu dzisiaj wszystkie Twoje widzi misie :D

dlaczego chcesz umieszczac zawor na gorze ??? przeciez wg twoich zalozen ma to dzialac bez zarzutu.

ja tylko zwracam uwage, ze wg mnie bedzie sie zbieralo CO2.

chciales konstruktywnej uwagi wiec ja masz....

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kto powiedzial ze ja cos chce umieszczac ? zasugerowales , wedlug Twoich zalozen ze nie bedzie dzialalo , wiec powiedzialem ze jezeli to zmienie , to co bedzie kolejnym problemem ... do czego wtedy sie przyssasz ? bo zawsze sie do czegos mozna przyssac , nie uwazasz ..?

Wiec dlatego napisalem , zebys z gory napisal co CI lezy na sercu ..zrobie dokladnie tak jak powiesz ..wymien dokladnie wszystkie swoje widzimisie odrazu ... a na sam koniec jak juz wszystko bedzie poprawnie wedlug Ciebie to uslysze od Ciebie raz w zyciu cos milego :D

I powiesz to tutaj :D

Ps; Robilem podobny reaktor juz komus i byl zadowolony , pisal ze dziala .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynie co moglo by byc ciekawe i bardziej widoczne , to to jakbym zrbil ten dekiel z plytki plexi to by bylo nawet fajne rozwiazanie bo widac bylo by wszystko w srodku :D

Za 15 minut wracam z nowym deklem :D

pozdr....

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super ! :love zamawiam czesci i robie nowy duzy kalkreaktor do glownego wlasnie z takimi deklami , wszystko widac jakos tak milo :D hehe te kapy szare nie sa ladne przedewszystkim :D

q1.JPG

q2.JPG

q3.JPG

q4.JPG

q5.JPG

Milo mi bylo przy okazji z Toba pogadac sushi :D

jak cos tego to poprawiamy dalej , melduj sie :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.