Skocz do zawartości
porcky

kubelkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Popre Alexa. Sam kombinowalem kiedys z wymieniaczami jonowymi, kupowalem destylowana ale nie ma to jak osmoza!! ;)

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem Wam ciekawostke

ostatnio probowalem zagotowac wode z RO w kubku radzieckiej produkcji do grzania (grzeje przepuszczajac prad przez wode). Oczywiscie nie udalo sie ;)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nizrozumieliszmy sie w bogucinie jest woda ro i przepuszczana przez jonizacyjny oba jeden po 2 i tez za 50gr/l a w panoramie sama ro i tez za 50gr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokoj Marek z kupnem wody. Sam policzyles 200l x 0.50zl = 100zl

Parowanie wody powiedzmy 1l na dobe (to bedzie raczej niewiele). Na rok wychodzi:

365l x0.50zl = 182.5zl

Podmiany wody, powiedzmy 5% na tydzien, tj. 10l czyli na rok:

560l x 0.50zl = 280zl

Co daje w sumie: 562.5zl.

Za taka kwote kupisz sobie spokojnie osmoze i dokupisz zapasowe prefiltry.

Osobiscie mam filtr Aqua-art czyli nie kto inny a Bartek Lipczynski jest jego producentem. W um-umie kosztuje niestety sporo ale w akwasklpie jest o stowe tanszy.

Niecaly rok temu wyrwalem go jeszcze za 400 albo 450!!

Zaleta tego filtra jest bardzo wydajna mebrana i super tanie wklady do prefiltrow. ;)

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sadzisz o tych z allegro kosztuja kolo 300zl i na forum tez mialy calkiem dobre oceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arcadio dobrze Ci radzi z zakupem osmozy. Kupując wode nie masz pewności co do jej jakości. Jeśli chodzi o solanke z Bogucina do zdajesz się na sól AM, na Twoim miejscu używałbym innej soli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w plexidas'ie filtr RO kosztuje cos 250zl

naprawde nie ma co na tym oszczedzac

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym kupil ten:

http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php?cPath=31_41&products_id=24&osCsid=4c87b5bd7bcfa2a8d6cd33ff7409ca31

Wiem, ze drozszy ale jak dla mnie wygodniejszy i tanszy w utrzymaniu. Prefiltry do dostania prawie w kazdym sklepie hydraulicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo dziekuje bardzo za adresik ale i tak kupie osmoze dopiero jak akwa bedzie juz stalo zalane bo zaduzo kasy na start a powniedzcie mi jak mam pompoki cyrkulacyjne dac maxi jet czy jakie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxi jet - to bardzo dobry wybor

do takiego akwarium tunze za duzy, wiec nastepny w kolejnosci to MJ, jako cyrkulacyjne ok

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomuzcie mi zapomnielem numeruw do aquamedika i aquanurtu a chcialem kupic sprzet i niechce jechac nadarmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MJ najtaniej znalazlem w ocm.pl

ale nie kupowalem wiec nie moge polecac

podobne ceny sa w sirius.pl - tez nie znam blizej tego sklepu

Typowo akwarystyczne sklepy sa drogie

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.