Skocz do zawartości
mani80

co zamiast skimmer beast 400 czy może być Turboflotor Blue 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie czekam na opinie , wiem że tematy odpieniaczy sa non stop wałkowane ale mam problem ze swoim i szukam rozwiązanie za niewielką kaske aktualnie pośadam skimmer beast 400 i nie jestem z niego zadowolony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z własnego doświadczenia powiem ci że lepiej jest dozbierać kasy i kupić od razu dobry odpieniacz,niż kupować jakieś buble które w sumie będą kosztować więcej kasy a efektu nie będzie.

Miałem już: miniflotor,midiflotor,weipro,tunze 9002,beast 400,seaclone 100,skimm 800(i jeszcze kiepskie diy) a teraz używam deltec mce600 i dopiero teraz jestem zadowolony,sam policz ile mnie to kasy kosztowało a też chciałem tanio.

Najlepiej kupić raz dobrze i mieć spokój na długi czas.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że jest już 1000 takich tematów ale niech ktoś sie wypowie, licze na was. :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego mani80 zgadzam się z qulpi-m, kup odpieniacz powszechnie znanej i cenionej marki. Zobacz co ludzie chwalą na forum. Jest tych firm kilka ale nikt nie chwali marek które niewarte są uwago, niestety za jakości trzeba zapłacić. Ja też popełniłem kilka bardzo kosztownych błędów w zabawie z akwarystyką i jedno mogę powiedzieć, nieważne ile masz kasy, nigdy nie będzie cię stać na spuszczanie pieniędzy w kiblu. A tak się czuje jak pomyśle o tym jak prowadziłem baniak przez pierwsze trzy lata. Moja propozycja to kup dobry odpieniacz bo to podstawa w tej zabawie, a ten topik niech będzie nauczką dla nowicjuszy żeby błędów nie popełniali. W solankach są baaardzo kosztowne.

180x63x60+sump,120kgLR,DSB,BK 200,FR509+ROWA,GroTech Tec III NG+EP IV,Reaktor Aqua Care Turbo 2,2x Koralia8 WaveMaker 4,WaveBox,Tunze Osmplator Universal, Powermodule8x80W,Profilux II Light,2x MiniRedDragon 3500,Chłodziarka AM 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borsi dzieki za odpowiedz tez tak uwazam ale cena nie zawsze idzie w parze za jakoscia . wiem ze deltec jest jedna z leprzych firm ale moze jest jakas alternatywa dla drogich odpieniaczy przecierz tak naprawde to tylko kawalek platiku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zostawić ten odpieniek jaki masz, tylko zrób DSB. Powinno pomóc. Ja miałem dużo NO3 nawet bardzo, ale to już opisywałem, jednak jak zrobiłem DSB to AP 600 jakoś działa w moim baniaku. Jednak zmieniłbym na coś większego. Mój odpieniacz był przeznaczony do mniejszego baniaka który zmieniłem i teraz chyba troszkę za mały jest. Jak bym wydał tyle kasy co wydałem na błędy które popełniłem to bym miał chyba dwa razy większy baniak z lampą gessmanna odpieniaczem RE i kupą życia którą bym teraz sprzedawał bo miejsca bym niemiał na nowe gatunki. W kiblu wylądowało tyle życia że naprawdę tego nie chce liczyć bo chyba bym zawału dostał. Masz mały baniak więc spróbuj wspomóc się DSB lub inną filtracją. Myśle że koszty będą podobne a przy tak małym litrażu to nawet te drogie bedą do zaakceptowania.

PS: mała wada morszczyzny, żeby oszczędzać musisz zainwestować.

180x63x60+sump,120kgLR,DSB,BK 200,FR509+ROWA,GroTech Tec III NG+EP IV,Reaktor Aqua Care Turbo 2,2x Koralia8 WaveMaker 4,WaveBox,Tunze Osmplator Universal, Powermodule8x80W,Profilux II Light,2x MiniRedDragon 3500,Chłodziarka AM 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.