Skocz do zawartości
jacekkudla

[960l] - relacja z zakładania - jacekkudla

Rekomendowane odpowiedzi

Tomajk, ja nie wpuściłem po 4 tygodniach docelowej obsady :) ino ekipe sprzątającą i teraz czekam kolejny minimum miesiąc by cokolwiek innego dołożyć...

Więc mnie do swojego wora nie wrzucaj :):)

A co do ryb łapanych na cyjanek to obym na takowe nie trafił bo będe ze sprzedawcą mocno wojował...

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacekkudla :

A co do ryb łapanych na cyjanek to obym na takowe nie trafił bo będe ze sprzedawcą mocno wojował...

Tylko ze srzedawca wcale nie musi wiedziec od cyjankowych odlwach. I bedziesz mial wtedy pretensje go garbatego ze m proste dzieci :).

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim ujęciu napewno, tyle że jeśli zadasz pytanie troszkę inaczej to i odpowiedź może być inna. Grunt to jednak zaufanie do sprzedawcy, a co za tym idzie jego zaufanie do własnego źródła zwierzaków...

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam , że sprzedawcy wiedzą tyle co Ty i ja :)

Po prostu ryby z odłowu to loteria i nie tylko w przypadku morskich bo w "słodkim świecie" jest podobnie.

W słodkowodnej akwarystyce jest tylko o tyle lepiej , ze możesz się nie spieszyć i kupić rybę po dwu czy trzy miesięcznym pobycie ryb w zbiorniku . W przypadku morszczyzny jak nie kupisz tuż po dostawie to zostają Ci ocellarisy czy inne chromisy ... No chyba , że sprzedawca wystawi cenę z kosmosu to taki Achilles za 1,8kzł też może popływać 2-3 miesiące w sklepie :) Ale i na takiego chętny też się znajdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek dorzuciłem troszkę obsady sprzątającej a mianowicie:

1. wężowidła w 2 gatunkach po 2 sztuki z każdego :)

2. 5 strombusów

3. 10 nassariusów

A także do ośiwetlenie 2x250 w lumenarcach i 4 x 39W dorzuciłem na przód 2 x 39 W atti blue plus także obecnie mam 734 W... zobaczymy co na tym urośnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się coś wrzucić wieczorkiem... tyle że na moje to się właściwie nic nie zmieniło od początku w baniaczku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzejmie donoszę iż wczoraj popołudniową porą po miesiącu od zalania baniczka wpuściłem pierwsze rybcie :p

Są nimi: Mister Żółtek oraz śliczny brzydal babka - fasciatus... Tym razem kwarantanne przeprowadziłem ponad godzinną także rybcie powinny się czuć na tą okoliczność dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dalbys jakies fotki Panie, a nie nas szczujesz tutaj jakimis niepotwierdzonymi fotkami informacjami :p

Pozdro

A miało być tak pięknie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

No to wkońcu udało mi się pstryknąć kilka fotek, tyle że fotograf d*pa i sprzęt kiepski więc mamy co mamy:)

3692-dscn0480_800x600.jpg

3692-dscn0489_800x600.jpg

3692-dscn0492_800x600.jpg

Dziś i wczoraj doszło kilka zyjątek do baniaczka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze panie Jacku że zasiedlasz zbiorniczek a wiec zapraszam po jakieś szczepki do siebie .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano powoli zasiedlam, po części dzięki uprzejmości i wielkoduszności kolegów akwarystów, a po części dzięki PLN :D

Chętnie Cie Robercie nawiedze z kombinerkami w takim razie to poszczepimy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzupełniając informacje to nadmienie iż w przeciągu ostatnich 2 dni zamieszkało w moim baniaczku kilka sympatycznych stworzeń :

1. 2 odmiany euphylli

2. 5 x Amphirion Ocellaris

3. 2 x krewetak czyszcząca

4. 1 x pictochromis paccagnellae

5. 1 x krabik, nazwy nie pomne

6. 9 x Pseudoanthias Evansi

Wiem że część obsady raczej mocno wymagająca, no ale podjąłem rękawice zobaczymy jak to wyjdzie :D

Także w przeciągu najbliższych dni oraz tygodni mam zamiar baniaczek zasilić różną maścią SPSów i LPSów :D

JAcek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna prosic fotke baniaka pod samymi HQI ??

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafale chodzi Ci o HQI bez T5 jak mniemam? Co chciałbyś wiedzieć jak Reefluxy na balastach tanich świecą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio, zresztą jak i wcześniej, pdały mi krewetki czyszczące zaledwie po 1 dniu przebywania w baniaczku. Przypuszczam że znalazłem przyczynę, nie było to jak mniemaliśmy wspólnie zbyt szybka aklimatyzaja, a kratka owadobójcza w salonie z baniakiem. Wrzuciłem na dobę węgiel, na dodatek wczoraj zrobiłem podmianę 55 litrów wody... Za jakiś czas kupie krewetki i się okaze czy trop był właściwy.

Po podmianie martwi mnie jednak to że woda zmętniała i nie bardzo wiem czemu... Dodatkowo (o ile wierzyć sondzie) przed podmianą miałem redox w okolicy 750, po podmianie spadł do okolic 500 tylko boje się że będzie znów rósł tylko nie znam przyczyn... ma ktoś koncepcję?

JAcek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek - to, ze redox spada przy podmiance to normalne, ale martwi mnie to, ze masz tak wysoki wynik - moim zdaniem jest cos nie tak z pomiarem - jakie urzadzenie mierzy redox i jaka elektroda?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profilux mierzy redox wraz z elektrodą GHL...

To że się rozcieńczyło i zmniejszyło po podmianie to świadom Szymonie jestem - może źle ująłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profiluxy slyna z "ciekawych" pomiarow, nie tylko redox, ale przedewszystkim

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio coś wariuje mi Profilux... włącza się od czasu od czasu ALARM, ostatnio jak nalewałem do podmiany RO to oszalał po dłuższym wyjęciu pływakowegoczujnika poziomu wody, a oszalał do tego stopnia że nawet cyrkulacje wyłączył... Mimo iż serdeczny kolega Guliwer poustawiał wszelakie cuda to niestety część z nich (choćby oświetlenie nocne) włącza kiedy chce....

Jeszcze napewno niezbyt dobrze na tą elektrodę wpłynęło to że 2 lata leżała na poddaszu w czarnym worku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja Erneście miałem taką przyjemność, że całego profiluxa w pełnej opcji dostałem więc poprostu go wykorzystuje... no ale widze że elektrody się tu niespecjalnie spisują bo PH też wariuje.... Zawsze w sumie można nie patrzeć na wyświetlacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymonie tak troszkę z innej beczki, czy Ty też nie miałeś jak ja obecnie wykrywalnych (na początku przynajmniej) NO2 i NO3? ja mierze od początku i póki co nie wykrywalne ni jedno ni drugie... Pytanie do Ciebie gdyz domyślam się iż jak w baniaku jest LR to część padłych istot się przeistacza w NO2 i NO3 natomiast jak to u nas jest an ceramice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko mi powiedziec bo nie mierze ani azotanow, ani azotynow ani fosforanow

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze wróciłem do domu i patrze redox ponad 600 i woda jeszcze bardziej mętna czy ktoś ma pomysł czemu mi ta woda tak mętnieje? Podpowiadam iż zacząłem karmić rybki, jest ich nie tak wiele 16 szt i 2-3 kostki dziennie wrzucam może za dużo i to jest powodem? dodatkowo wczoraj podmieniłem 55 litrów wody (sól preis mieszana kilkanaście godzin) i po tym jakby zaczęło?

Ma ktoś jakieś pojęcie co może być przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.