Skocz do zawartości
inmar

snorklingu

Rekomendowane odpowiedzi

INMAR - sprzet kup w Polsce (jezeli jestes silny - duze pletwy, same buty odpadaja - albo nic nie zobaczysz albo sie zgubisz), wybierz hotel z sejfem w pokoju, ale raczej laptop sie tam nie zmiesci

snorfig - pocwicz przed pierwsza wyprawa na lodzi, w fajnych miejscach lodzie caly czas plywaja (rezerwaty).. "hopa do wody" potem 30-40 minut snurkowania, naucz sie czyszczenia maski, usuwania wody, "plywania bez babelkow" i tak dalej, pilnuj przewodnika jezeli nie masz doswiadczenia, czasami trudno wsrod kiludziesieciu statkow dostrzec nazwe swojego ktory caly czas sie przemieszcza

butla - krotki kurs na miejscu, bez papierow tylko 6-10 metrow - dosc drogie, na 4-5 metrow mozna przeciez plynac z maska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do parowania maski to dobrym patentem jest splunać na szybke i rozetrzec palcami i wyplukac w slodkiej wodzie. Pomaga. A co do zgubienia to wiem cos o tym. Przewodnik powiedzial 40 minut nurkowania - tylko ja mialem zegarek i wiedzialem ze mam czas ale zaczeli mnie szukac bo zalozyli ze takowego nie mam i nie wiem za ile wracamy:strutin.

Pozdrawiam

maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZiZi :

butla - krotki kurs na miejscu, bez papierow tylko 6-10 metrow - dosc drogie, na 4-5 metrow mozna przeciez plynac z maska

Ja placilem 2 lata temu w Hurgadzie bodajze 40 USD za wycieczke z egipska baza Picassa przy hotelu Desertrosse. Za ta cene byly 2 zejscia na 2 rozne rafy po 15 min kazde, obiad i do woli snoorklingu w czasie postoju lodzi. Caly sprzet lacznie z pianka dostawalo sie w bazie przed krotkim treningiem w hotelowym basenie dzien przed wycieczka.

Za 3 tyg znow lece do Hurgady i juz nie moge sie doczekac!! Moj 15to letni syn juz o niczym innym nie mozi tylko o nurkowaniu :).

Zastanawiam sie czy warto w polsce kupic jakas lepsza maske (na kilka lat mam nadzieje) synowi i sobie. Mozecie cos doradzic jesli chodzi o firme i typ? Maska byla by uzywana 2 tyg w roku zupelnie <lajtowo>

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra cena, w SHARM nic nie znalazlem ciekawego ponizej 90-100 USD za dwa zejscia z instruktorem, zreszta ceny wzrosly w ciagu kilku lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie szukałeś ale statndardowa cena niezależnie czy to Hurghada, Sharm czy Marsa Alam to 50 USD (lub euro) za intro diving. Fakt że niektóre bazy oferują za ta cene 1 zejście dłuzesz a niektóre 2 zejścia krótsze.

To na wyjątkowo drogich Malediwach intro kosztuje 70-90 usd, a to przeciez tani Egipt. Choć prawda że ceny samego nurkowania w Sharmie są duzo wyższe niż w Hurghadzie. Nie wiem za co tyle sobie każą płacić jak tam taki tłok na rafach że nie ma prawie żadnej radochy z nurkowania. Zdecydowanie polecam Safagę!

Nie ma się co oszukiwać - z butlą zobaczysz nieporównanie więcej niż na snorklingu (no chyba że potrafisz wstrzymać powietrze na 20-30 minut jak delfin :) )

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w tamtym roku na początku pazdziernika byłem w Sharm i intro z dwoma zejściami w różnych miejscach kosztowało 70usd w tym obiadek.( to była cena w większości biur, taniej nie znalazłem) Co do tłoku to pewnie zależy od miejsca nurkowania ale przy drugim zejsciu mocno sie zdziwiłem tłokiem jaki był pod wodą, szczerze mówiąc byłem w szoku. Całe szczeście że to co było w wodzie do zobaczenie rekompensowało wszystko. Cudna sprawa i polecam....

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie, ze w Egipcie można się targować dosłownie o wszystko, mnie w Sharm w zeszłym roku nurkowanie intro z plaży kosztowało 40usd (normalnie 45), a drugie w tym samym centrum 35usd, tłoku nie było. Także nie było tak strasznie. Chociaż w tym roku mogło się trochę pozmieniać.

pozdrawiam

maciek

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno zejscie na kilkanascie minut tez mozna bylo z sharmie kupic za 40-45, ale dwa zejscia 30-40 minut, to nic tanszego nie znalazlem niz to co pisalem powyzej, oczywscie chodzi o zejscia z lodzi, kurs i jeden + jeden instruktor, oczywscie obiad.. taka impreza zajmuje caly dzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc.z arabami nie to ze mozna,-lecz trzeba sie targowac o wszystko.to nie jest wstyd.jesli kupicie bez targowania to sie z was smieja.(znam ich dosc dobrze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pastadu64 :

czesc.z arabami nie to ze mozna,-lecz trzeba sie targowac o wszystko.to nie jest wstyd.jesli kupicie bez targowania to sie z was smieja.(znam ich dosc dobrze)

No, w moim przypadku byloby ciezko bo biuro w bazie prowadzila rosjanka i polak :)

ps. Doradzicie cos z ta maska?

Dodam, ze nosze "kilkudniowy" zarost, ktory sprawy nie ulatwia

dsc0711b.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam, maskę trzeba przymierzyć przed kupnem, sprawdzic szczelnosc, dopasowanie do twarzy... po prostu udaj sie do specjalistycznej firmy, nie warto psuć sobie wakacji niedopasowanym sprzętem, nawet jezeli masz zamiar snurkowac tylko kilka - kilanascie godzin podczas wyjazdu, konkretnego modelu Ci nie podam ale niezly sprzet robi firma scubapro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ZiZi. Faktycznie troche poczytalem i juz cos wiecej wiem - czarny silikon, hartowane szklo, mala objetosc wewnetrzna itp. itd. Rzec zywiscie nie chodzilo mi o konkretny model tylko na co zwrocic uwage. Albo ew. stwierdzenei "tej (nazwa) nie kupuj bo...." :). Jak ktos bedzie kupowal topek na motonga to walcie smialo do mnie. Cos zawsze Wam moge odradzic :)

Pozdrawiam

dsc0711b.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jedziesz do Hurghady, to rozejrzyj sie za lokalnymi biurami, mozna znalezc intro z dwoma zejsciami za 45USD, duzo fajniejsze to niz snorkowanie, co do pletw, ze swojego doswiadczenia polecam, przydaja sie, zwlaszcza jak sa mocne prądy i nie można np. wrócic do brzegu.

Zamiast koszulki polecam pozyczyc pianke za 5USD na dzien, bardzo ulatwia plywanie, i mozna sie pluskac godzinami nie czujac zimna a jest co ogladac pod wodą, chociaz akurat Hurghada jest pod tym wzgledem duzo gorsza od Sharm.

W tym roku na wakacje tez wybralismy hurghade :)

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja spędzam wakacje od 6 do 20 sierpnia,hotel Ali Baba.Wybieram się do jakiegoś sklepu to może rozejrzę się też za pianką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pianke dostale razem z calym sprzetem na caly dzien.

ps. Ja jestem w Hurgadzie od 13.08 - 20.08 w Jungle aquapark hotel/Ddana beach. Moze sie nawet gdzies spotkamy nawet o tym nie wiedzac :)

dsc0711b.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem odwiedzić ten w Rybniku,ale do września nieczynne.Byłem w Bielsku w Beskid Diwers.Bardzo fajny sklep i obsługa.Tam zrobiłem zaopatrzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I już po wakacjach.Trochę myśli.Hotel Ali Baba zaje...polecam.Plaża kamienista,z zrobionym specjalnie kawałkiem zejścia piaszczystego do wody,dalej już piach i co prawda resztki,ale zawsze coś rafy,sporo ryb przy nich,min. ogromne sochale.Koszulki nie używałem do snurkowania i było ok.Nurkowania wykupiłem u polskiej rezydentki bo tylko na wycieczkach od niej było ubezpieczenie ważne.Koszt całodniowej wycieczki z dwoma nurkowaniami to 60$ na statku z polską obsługą i instruktorem,było naprawdę fajnie.Sprzęt do snurkowania kupiłem w Bielsku w firmie Beskid Divers i dałem 450 zł,ale to już lepszej jakości.Faktycznie na statku czy gdzieś indziej można wynająć za 2$ ale to syf,wszyscy narzekali,przebierali,wymieniali a ja w tym czasie już rafkę oglądałem.Strasznie mi brakowało polskiego żarcia i piwa.Podczas zakupów trzeba się targować bo cena wyjściowa z kosmosu,jak on podawał 100 f to ty 40 f i stawało na 60f,taki przykład.Po dwóch tygodniach mojej nieobecności rafkę zastałem w całkiem dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.