Skocz do zawartości
Jacek1305765940

Oświetlenie HQI ?

Rekomendowane odpowiedzi

zaczynam powoli dobor sprzetu do akwarium pojemności 200 l / 100x40x50 / i jesli oswietlenie HQI to czy wystarczy 1x150 W czy może lepiej 2x70 W , jaka temperatura światła, czy 10000 K czy 20000 K, znalazlem stosunkowo tanie naświetlacze 150 W włoskiej firmy leuci i zarniki BLV HITLITE HIT DE 150 o tem.20000 k, co jeszcze dodac ? świetlówki akryniczne T5 , ile i jakiej mocy , powiedzmy ze HQi swieciłoby 8h , a reszte ? ...... , a może tylko T5 ..... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie akwa i u mnie swieca 2x39W T5 ATi BluePlus [13h), 2x39W T5 ATI AquaBlueSpecial (11h) i 1x70W BLV 10000K (9h).

Ogolnie to z checia bym pozostal tylko przy T5 ale HQI ozywia akwarium. ;)

Nie wiem co chcesz trzymac ale 4x39W T5 powinny starczyc. Jesli nie to daj 2x70W HQI albo nawet 2x150W HQI.

Mozesz pokusic sie rowniez o wersje 1x150W HQI i do tego 2x24W T5.

Wszystko zalezy jednak od ciebie na co sie zdecydujesz.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć Jacek,

osobiście poleciłbym ci 1xHQI o mocy 150W 10000K plus powiedzmy 2 x świetlówki aktyniczne 2x39T5 lub nawet 2x30W T8. 20000K wydaje mi się za bardzo niebieskie, jak dla mnie.

jeden żarnik na długości 100cm spowoduje, że będziesz miał strefy o różnym nasileniu światła, co może pomóc tobie znaleźć lepsze miejsce dla przyszłych podopiecznych o zróżnicowanych wymaganiach.

Zerknich na moją stronę zaobaczysz jak to wygląda z jednym żarnikiem w akwarium 240L o długości 120cm (a więc bardzo podobnie).

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niedaleko mieszkamy, myslę że takie HQI spokojnie wystarczy dla koralowców miękkich, proponuję dać jeszcze podwójna belkę świetlówek aktynicznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka , dzięki za wskazówki, mam mały problem bo co prawda widziałem juz ze trzy akwaria morskie ale wtedy jak je widziałem to nie myslalem jeszcze o własnym i nie pytałem właścicieli czy tez opiekunów o temperaturke hqi czyli czy 10000 k czy 20000 k czy tez inne, wybaczcie ale określenie " zbyt niebieskie " to dla mnie abstrakcja , rozumie ze odbiór barwy to subiektywna rzecz, nio jedyne co moge powiedzieć ze zwykły naświetlacz halogenowy taki za 15 zł 150 w to może za żółty ale dopiero widac jak swieci sloneczko ze kolorek ma kiepski ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w swoim nowym zbiorniku (90x50x50)umieściłem zamiast HQI

5x39W T5 i jest ok co prawda zakryłem sobie zbiornik ale jakość światła jest b.ładna mam miękkie i twarde wszystko czyuje się ok

Co do HQI wybrałbym żarnik 20000k i do tego 2x39 T5 jedną

aktyniczną i jedną dzienną 10000k takie samo oświetlenie zamontowaliśmy u mojego znajomego który nie dawno założył sobie zbiornik z takim setupem jak ty planujesz jeśli chodzi o 20000k ponoć lepiej wybarwia korale tu

moższ sobie zobaczyć

http://www.aquadesignz.com/index.html

Oni polecają żarniki 20000k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zastosowaniu jednego zarnika 20000 K bedzie za ciemne. A po co jeszcze ta aktyniczna swietlowka przy zarniku 20000K? Byc moze dla oka ludzkiego wybarwienie bedzie dobre, a co z samopoczuciem i wzrostem koralowcow?

Sam stosowalem zarniki 14000K i 10000K, przy tym drugim wariancie wzrost koralowcow jest o wiele szybszy, polipy sa lepiej rozlozone i to zarowno u koralowcow miekkich jak i twardych.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do swojego 90 x 50 x55 dalem 1 x 150 w hqi 10 000 i 2 x 39w t5 obydwie aktyniczne, hqi po czesci dla tych pieknych refleksów w akwa

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to żródło światła posiada :

1/ temperature w kelwinach

2/ ilość światła emitowanego do otoczenia okreslana w lumenach

3/ natężenie okreslane w luxach / słonce 100 000 lux , w cieniu 10 000 lux, a w jasnym pomieszczeniu 300 lux /

i właśnie to natężenie światła zmienia sie w wodzie w zaleznosci od glębokości dla przykładu swietlówka t8 6000 k o mocy 30 w daje swiatło w ilości 2250 lumenów, natomiast natężenie światła na 10 cm w wodzie wynosi 4000 lux a na głębokości 40 cm spada do 850 luxa taka sama akryniczna o mocy 30 w daje 210 lumenów, na 10 cm 370 luxów i 80 lux na 40 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie posiadam takich danych na temat swietlówek t8 ani zarników HQi , wiec moze zarniki Hqi o 20000K daja mniej luxow niz zarniki 10000 k o tej samej mocy , stad te pierwsze sa ciemniejsze / podobno /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak swoja droga nie upieram sie narazie ani na t5 ani na jeden zarnik Hqi, po prostu pytam WAS - praktyków , po co niepotrzebie wydawac kase pare razy na to samo jak mozna raz , a mysle ze zrodlo swiatla mozna kupic czy zrobic raz i bedzie ok ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pytanie o pory swiecenia, powiem szczerze przesiaduje do poznych godzin nocnych, i wolalbym bym aby glowne oswietlenie wlasnie w tym okresie dzialalo , powiedzmy ze swieci 8 h , gasnie o 24,00 , czyli sie zapala o 16, no w zimie nie ma problemu i tak zazwyczaj ciemno, ale w lecie to tak miedzy 11 a 16 jest najwidniej od słoneczka , to czy korale nie zgłupieją ????????, bo i nocka sie skróci w lecie , niedaj boze nie dośpią ????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyk, mozesz prosze jakos precyzyjniej wyjasnic o co ciebie chodzi bo ja nic z tego posta nie zrozumialem. Zrozumialem tylko "poczytaj archiwum" i tu Cie popieram ale te osobiste wycieczki w kierunku Marxa, to "nalkowe" podejscie, no tego to ja nie rozumiem, o co ciebie chodzi?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie , ja sie zadko obrazam, i czytam archiwum i ogladam stronki, ale podobno kto pyta nie bladzi, nie nie mam podejscia naukowego tylko jak zakupie oswietlenie opierajac sie tylko na sobie to moge za miesiac byc zmuszony kupic drugie, a po co, jak te kase mozna wydac na co innego, a tak pozatym to obserwuje juz z rok pewne akwarium tak na oko to ze 3000 l , ale goscio milczy co stosuje , a efekty fakt kiepskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WYBACZCIE ALE TEN SERWIS CHYBA JEST STWORZONY PO TO BY WZAJEMNIE WYMIENIAC INFORMACJE O AKWARYSTYCE MORSKIEJ I DZIELIC SIE WZAJEMNIE SPOSTRZEZENIAMI I DOSWIADCZENIAMI.............., NIKT CHYBA NIKOGO DO NICZEGO NIE ZMUSZA, A JAK NUDNE PYTANIA TO MOZEMY POGADAC O LOTNICTWIE , CHYBA ZE KTOS ZAPROPONUJE INNY TEMAT .........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , no fakt troche naukowe te twoje posty:), widzisz metody swiecenia sa rozne i kazde ma swoich zwolennikow jak i przciwnikow

Podam Ci dwa linki jeden jest ogólnie na temat oswietlenia w morskim http://www.akwaria.pl//modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=10

a ten na temat swietlowek t5 ale bardziej technicznie http://www.lighting.pl/vademecu/swietlowki_T5.htm

Ja osobiscie zdecydowalem sie na 1 x 150 w hqi 10 000 k

, hqi dla tego, ze daje nazwijmy to krystaliczne swiatlo i piekne refleksy w akwarium

i 2x t5 aktyniczne bo po prostu wole jak jest bardziej niebiesko w akwarium, pozdrowienia

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje wszystkim za posty, jeszce nie jestem zdecydowany ale chyba zastosuje 1* 70 W HQi dla refleksów , a oświetlenie zasadniczę T5 tak ze cztery świetlówki w tym dwie akryniczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
L. Boleslawski :

Przy zastosowaniu jednego zarnika 20000 K bedzie za ciemne. A po co jeszcze ta aktyniczna swietlowka przy zarniku 20000K? Byc moze dla oka ludzkiego wybarwienie bedzie dobre, a co z samopoczuciem i wzrostem koralowcow?

Sam stosowalem zarniki 14000K i 10000K, przy tym drugim wariancie wzrost koralowcow jest o wiele szybszy, polipy sa lepiej rozlozone i to zarowno u koralowcow miekkich jak i twardych.

Czy nadal widzisz poprawę po zmianie żarnika?, od dłuższego czasu chciałem zmienić żarnik myślałem nad aqua connest ale lubię mocne światło dlatego z niego zrezygnowałem, do niedawna miałem 2x150W 10 i 20K , ale ten 10K był stary i coś dzinego z nim się stało bo brzez 3-4 dni niektóre korale mi się pokurczyły a zębaty zwiną sie zupełnie , do tego mózgowy którego kilka dni wcześniej przestawiłem 20cm wyżej był przypalony od góry:( , zmieniłem ten żarnik na drugi 20K. Tu moje zaskoczenie po 2-3 dniach akwa wygląda zupełnie inaczej i widać że zwierzakom to światło pasuje napompowane są jak nigdy dotąd, koral zębaty przechodzi już samego siebie (tak duży nigdy nie był). Mnie osobiście brakuje jasności ale kolory super:),co prawda byłem przeciwnikiem światła 20000K , dlatego, że jest mało naturalne przynajmniej dla twardych korali, ale teraz to trochę zgłupiałem,znów mam dylemat jakie światło założyć :(

pozdr.. Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się jeszcze, że zadowolenie:) zwierzaków spowodowane jest być moze nie samą barwą ale zmianą żarnika z wypalonego na "świeży"

Ale niedługo następny test zakładam 2x150 10000K , powoli przyzwyczajam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam bym zainstalowal 2x150w 20k.Mowiles,ze mozesz je zdobyc taniej. Nie potrzeba ZADNYCH SWIETLOWEK. Moje swiatla sa wszystkie 20k. Lubie niebieskawe swiatlo. lampy BLV, nie sa tak niebieskie jak arkadia.

pozdr

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.