Skocz do zawartości
Nikel

Udane polowanie na "Obcego"

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę się pochwalić udanym polowaniem na dzikusa -kraba- Paractaea monodi-który u mnie wyrósł na niezły okaz. Pozostali domownicy wreszcie mogli go zobaczyć na własne oczy. Skubaniec był bardzo szybki i działał tylko w nocy.

Upolowałem go prostą metodą "na szklankę".:(

2141-krab.jpg

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

c9007dcceed49c71m.jpg26a1ff863e576da5m.jpg6d058997d459df13m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej na co polowałeś?

...jeszcze tu wróce...

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ci bestia :(

Powiedz czy miejsce na szklankę powinno być przy jakiejś skałce, czy półce ? czy wystarczy tak na środku ?

Jak długo czekałaś z tą szklanką, czy trwało to kilka dni czy jedną nockę i po zawodach ?

Wcześniej go widziałaś już, czy tylko domyślałeś się, że masz takiego "obcego" ?

Gratuluję łowów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecność kraba zauważyłem dopiero po półtora roku. Raz późno w nocy włączyłem światło i tylko zobaczyłem przez chwilę jak czmychnął między skały. Mam jeszcze pustelnika, i nie wiem do końca kto mi przewracał szczepki, nawet na pokaźniejszych skałkach. Nigdy go nie złapałem na gorącym uczynku, ale na meerwasser lexicon pisze że można się różnych rzeczy spodziewać po nim i zaleca się jego eksmisję. Może to było powodem nagłych bezobjawowych zniknięć dwóch rybek.

Szklankę oparłem o skałkę ok. 45 stopni, może trochę ostrzej, podkładając ja z dołu aby stabilnie była oparta. Oparłem ją w miejscu gdzie widziałem wcześniej kraba, oraz tak żeby krab był w stanie podejść do szklanki. Na dole szklanki umieściłem przynętę którą był po porostu dwu centymetrowy pasek cienkiego fileta (ukradziony żonie z lodówki he he- zwykły dorsz nie żadne krewetki koktajlowe itp, nie kupuję takich rarytasów). Przynętę przypiąłem gumką do kawałka małej skałki aby moja krewetka czyszcząca nie zdołała jej wyciągnąć ze szklanki. Krab czując przynętę wszedł do szklanki, jednak kąt był na tyle ostry że już nie dał rady wyjść po śliskim szkle i tyle. Przynętę włożyłem pierwszej nocy. Pierwsza noc była bez efektu. Postanowiłem że zostawię tą przynętę jeszcze jedną noc. I wtedy może dziwnym zbiegiem okoliczności, panujące u nas burze, o 22.00 wyłączyli prąd na może 20 minut, i to wystarczyło aby krab złapał się w pułapkę. Może chwilowy brak cyrkulacji spowodował że krab miał łatwiej zlokalizować przynętę (nie wiem może po zapachu :( )

Od 05.01.2014 nowe: 100x50x45, sump 112 l, 6 x T5 39W Dozownik EBTECH ze sterowaniem bluetooth, pompy Tunze 6025, 6045.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po pierwszej nocy polowania na pułapkę DIY z butelki upolowałem tylko 4 długie robale, a krab jak był tak jest, chyba wypróbuje twoją metodę...i zmienię przynętę (łapałem na krewetkę)

pozdro

maciek

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enigma17, daj znać jak coś upolujesz.:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.