mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 7.08.2010 Wersja programu V2.20 zawierająca: - wszystkie poprzednie poprawki - bootloader umożliwiający wgrywanie nowszych wersji softu do kontrolera poprzez kabelek RS232/USB przez użytkownika. Oprogramowanie: 2.08.2010 Wersja programu V2.16 zawierająca: - poprawki w kodzie (zoptymalizowane działanie programu) - poprawione działanie pomiaru gęstości (zasolenie) - dodana funkcja korekty pomiaru pH i ORP przy pomiarze sondą konduktometryczną (zasolenie) - dodana funkcja ręcznej korekty fluidów pH4 i pH9. Możliwość ręcznego definiowania bez konieczności posiadania fluidów! 8.05.2010 Wersja programu V2.14 zawierająca: - poprawki w kodzie (zoptymalizowane działanie programu) - poprawiona kalibracja pomiaru pH - zwiększona dokładność i stabilność pomiaru pH do dokładności 0,03pH - dodana funkcja ręcznego włączania 1 wyjścia jeśli wyłączone Szczegóły dotyczące aktualizacji - na PRIV Soft V.2.14 można też pobrać ze strony WWW: AQUARM214.ZIP i zaprogramować bądź na programatorze wyjmując procesor z podstawki, bądź podłączając się do płytki przez ISP (na płytce są pady pod podłączenie bez wyjmowania procesora. Można programwoać przez port LPT w komputerze - szczegóły - PRIV) Aktualnie Planowana wersja V2.20 zawierająca już obsługę update softu przez złącze RS232 (np. przez przelotkę RS232/USB). Teraz pracuję również nad poprawą pomiaru zasolenia dla mierzenia w tym samym zbiorniku, w którym są zamoczone pozostałe elektrody. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Prezentuję bardzo prosty kontroler, którego dokładny opis konstrukcji znajduje się na mojej stronce: http://sq9gl.nq.pl Jest to bardzo prosty kontroler, którego kilkanaście egzemplarzy jest w rękach szanowncyh kolegów z tego forum. Nie jest to urządzenie z górnej półki, lecz prosty kontroler spełniający podstawowe funkcje. W konstrukcji tego kontrolera zastosowałem kilka łatwo dostępnych i tanich podzespołów, co oczywiście może budzić wiele wątpliwości i zapytań dlaczego tak, a nie inaczej . Dodatkowo ograniczenie pamięciowe do 4kB flash umożliwia własną implementację kodu z pomocą darmowych narzędzi Open Source. Z góry zaznaczam, że kontroler ten "nie będzie robić kawy czy herbaty" Instrukcja obsługi i soft 1.0 jakby co: http://sq9gl.nq.pl/AQUA_MINI_METER/AQUARM10.ZIP Zdiagnozowane bugi w wersji 1.0 do poprawki: - przyspieszanie zagara ok. 2 min na dobę - poprawione - w niektórych przypadkach wahania pomiaru temperatury o 0.2-0.4 oC - poprawione - brak możliwości ustawienia czasu wyłączenia wyjscia po północy przy włączeniu przed północą - za szybkie przeskakiwanie kursora przy ustawianiu czasu załączania -------------------------------------------------------------------------------------------- Obecnie trwają prace nad wersją V2.0 na bazie procesora Atmega88. Oto prototyp: Gotowy model w wersji V2.0 Opis konstrukcji: http://sq9gl.nq.pl/AQUA_MINI_METER/sq9gl_aqua_mini_meter.htm pozdrawiam Wojtek 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Ja już mam jeden taki egzemplarz u siebie Wojtku jak wyglądają sprawy elektrody zasolenia ? Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Właśnie będę pracować nad tym, jak tylko zoptymalizuję kod i dorobię obiecane funkcje zdarzeniowe dla 4 wyjścia. Paradoksalnnie można wpiąć cokolwiek (np. 2 przewody, na końcu w odległości 1cm od siebie) do wejścia zasolenia i zanurzyć w baniaku. Spokojniem nic się nie stanie . Następnie wcisnąć kalibrację g1.023. Coś się zacznie mierzyć Ale sondę zasolenia zamierzam opracować porządnie, przystosowując soft do oryginalnej fabrycznej sondy i dostosowując swoją do ARM 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 ok w takim razie czekam na info . Właśnie kalibruje temperature Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Właśnie co do temperatury to jakoś skacze u mnie ustabilizuje się czy tak będzie ??? Jutro skalibruje elektrodę ph to napisze coś więcej ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Jacek_Lublin :Właśnie co do temperatury to jakoś skacze u mnie ustabilizuje się czy tak będzie ??? Jutro skalibruje elektrodę ph to napisze coś więcej U mnie też jakoś skacze co 0,2 stopnie Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Spokojnie ustabilizuje się. Skoki na początku spowodowane są doregulowaniem wewnętrznego żródła napięciowego. Można wyłączyć kontroler na minutę i włączyć ponownie. Powinno się ustalić na dobre Na pewno ewentualne skoki znikną. Gdy skoki ustaną, dobrze jest jeszcze raz skalibrować pomiar temperatury, ale nie jest to bardzo konieczne. 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur160 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 gdzie to można kupić? Złożyć zamówienie u Ciebie mufti? 225l+54l Sump. Odpieniacz: Mini Bubble King 160(DIY) Światło: 150W HQI+2x39w t5. Automatyczna dolewka Aqua-Trend. Cyrkulacja: Tunze 6045+Nanoprop 5000. Obieg: NJ2300. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 przylacze sie do pytania: mozna "TO" gdzies kupic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Mufti, powiedz tylko jakie sondy ORP i Ph olecasz albo testowales z tym urzadzeniem. Co do zasolenia, zauwazylem ze oryginalne sondy zasolenia sa dosc drogie, ale mam nadzieje ze masz na oku jakas ciekawa ( i szczerze czekam na koniec prac :-) ) co myslisz o tych sondach ( pierwsza pozycja... ) http://colisa.com.pl/?/m-TEH-System-akcsm-miern.shtml --- OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti. NP-reducing BioPellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateuszD Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 smithpl: ja podlaczalem elektrody ph Hydrometu i GHL-a, nie mam na razie jak skalibrowac, ale pokazuja odczyty, ta Hydrometu nawet calkiem zblizony (7.9-8), a byla bardzo dawno temu kalibrowana i w zasadzie uznalem ja za wadliwa, bo sie szybko rozjezdzala. GHL pokazuje 9, ale ta chyba jest sama w sobie uszkodzona, bo za dlugo byla nieuzywana. pozdrawiam Mateusz _____________________________________________________________________ 140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Info o dostępnoąści powysyłałem na PRIV. @smith: A co do tej sondy zasolenia - spoko - może być Z resztą każda podejdzie, Dajcie mi czas Napisałem Ci na PRIV info ja uzywam elektrod Aqua Medic, zarówno pH jak i ORP. Kiedyś używałem je z oryginalnymi kontrolerami AM. Teraz sam taki zrobiłem @MateuszD: Zaobserwuj, czy będzie zjechanie rano pH w dół, a pod wieczór pH do góry ? Strasznie mnie to intersuje. Z resztą innych też. Jeśli będzie, to znaczy, że ARM mierzy 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
j@cek Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Mufti jak będziesz chciał wykonać jakiś nadruk na swoim cacku, to służę pomocą. Pozdrawiam. Jacek Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 he he, zrobiłem na razie nadruk na laserce kolorwej na papierze ponoć wytrzymałym. Ale ten papier zastosowałem też w mojej radiostacji DIY na klawiaturce i połowy nie widać już... Jak to wypali, to pogadamy pozdrawiam Wojtek P.S. Mierzył już ktoś może ORP ? Cholernie mnie piekli, czy dobrze mierzy na innych elektrodach i baniakach ? 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
j@cek Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 jestem w stanie zrobić każdy nadruk,sitodruk,tampondruk na każdej powierzchni. Jak coś to pisz. Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Ja bym też poprosił o info na priv miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 :-) spoko, narazie walcze "na sucho" i testuje. Jako beta tester - gdzie wysylac ci spostrzezenia? Tutaj czy na priv? Mam juz kilka uwag ale poza tym super, jutro atakuje sondy :-) --- OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti. NP-reducing BioPellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 jak ugryźć te ustawienie czasów załączeń ? 1 wejście mam na 22-12 a świeci od 12 do 22 , nie powinno być odwrotnie ? 2 wyjście za to nie chce się wogóle załączyć A i przydałoby się wtyczki oznaczyć , co do czego . Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateuszD Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Marqo: Wojtek gdzies pisal, dziala dobrze tylko diodki od L1 i L2 sa zamienione miejscami - tzn jak dziala L1 (na wtyczce) to swieci diodka od L2 i odwrotnie. pozdrawiam Mateusz _____________________________________________________________________ 140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Zaraz sprawdze Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 @marqo: Nie rozumiem ustawienia. Co znaczy od 22 do 12 ? Jeśli chcesz załączyć od 22 wieczorem do 12 w południe następnego dnia, to nie da się . Trzebaby zmienić soft. Można od pólnocy 00:00 do 12:00, czyli 12 godzin załączenia. Ale jeśli chcesz włączyć od 22 do północy (12) to ustaw do 23:59 czyli przykład: 1: 22:00 - 23:59 Zawsze jest najpierw godzina i minuta załącz, a potem godzina i minuta wyłącz. Poza tym sprawdź przyciskiem ESC jaką masz godzinę? Jest w przybliżeniu właściwa ? 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Czas mam dobry ustawiony . 1 oświetlenie chce od godziny 12-22 a oświetlenie nr.2 od godziny 22-12 . Tak ustawiłem ale teraz nic się nie świeci . Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 Wyjścia powinny mieć następujące ustawienie: 1: 12:00 - 22:00 2: 22:00 - 23:59 Oprócz tego zapytam głupio, czy wtyczka jest w gniazdku 230V ? I czy sprawdzałeś, wszystkie 4 gniazda sterujące ? Czy diody się zaświeciły ? Która się świeci ? Może żadna ? Ciężko bez tego wywnioskować. 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 wszystko przez to , że miałem ustawione od 22 wiczorem do 12 następnego dnia . Teraz już działa . Mam kilka spostrzeżeń ale o tym napiszze na priva . Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2009 No i super. A swoją drogą, to tą możliwość przeskoczenia przez północ załatwię w nowym sofcie. Zrobimy potem upgrade 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach