Skocz do zawartości
Szymon

Szymon, nowy baniak

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem w wątku o ceramice, że Szymon nie ma za bardzo czasu teraz na pisanie, toteż pozwolił mi zacytować część dyskusji z nim, w szczególności o powrocie do LR. Co do powodów nie będe się wypowiadał, ale sam powrót jest dla mnie wiele znaczący i jest spowodowany ceramiką...

200x80x60, sump 90x60x45, 3xtunze 6205, odpieniacz Skiba made na pompie red dragon, OR3500, 8 x 80W T5, profilux, reaktor, pellety i kupa pierdół...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon jak tam rybki?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rybki w pyte:):clowning:)

od ponad tygodnia mam zywa skale (z erybki - polecam, za***ista skalka, zero smieci i innego "zycia", porowata, taka jak powinna byc), zredukowalem liczbe korali, narazie czekam na koniec dojrzewania, chociaz redox z dnia na dzien rosnie a i system ogolnie jako taki zdrowieje. Nie chce wdawac sie w dyskusje nt. ceramiki - teraz mam skale i tak zostanie.

Plan zabudowy podobny - dwie niewielkie wyspy (skaly jest w sumie ok 60kg) i niewielka docelowa ilosc sps, za to tych, ktore okaza sie najladniej wybarwione i o najbardziej doskonalych ksztaltach kolonii - ale to za rok:). Piachu docelowo zostaje ok 3-4cm. Do tego jak zwykle bakterie i zabawa z "wybielaczami". Fotki beda jak dojrzeje.

pozdrawiam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gitara:-) Powitac na forum troche Cie brakowalo.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#218661 Grzegorz Dyzma :

Powitac forum troche Cie brakowalo.

szczerze mowiac watpie, ale rowniez powitac:):clowning:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szymon@ od ponad tygodnia mam zywa skale (z erybki - polecam, za***ista skalka, zero smieci i innego "zycia", porowata, taka jak powinna byc)

------------------------------------------------------

..to po co kupowac taka "zywa skale" skoro nie ma "zycia" nie lepiej kupic matwa i to o polowe taniej ??

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#219986 funior :

szymon@ od ponad tygodnia mam zywa skale (z erybki - polecam, za***ista skalka, zero smieci i innego "zycia", porowata, taka jak powinna byc)

------------------------------------------------------

..to po co kupowac taka "zywa skale" skoro nie ma "zycia" nie lepiej kupic matwa i to o polowe taniej ??

pozdr

omg :bow , w zasadzie w żywej skale to mało komu chodzi o życie zewnetrzne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, z reguły tylko początkującym którym zależy na dowolnym życiu na skale.

Potem zaczyna się selekcja a w efekcie okazuje się że praktycznie wszystko co przychodzi ze skałą na zewnętrznej powierzchni to nic nie warte śmieci. Ważne się staje to co ma wewnątrz ( oprócz niechcianych gości :-) )

Tego właśnie nie ma martwa skała, ma jedynie martwe życie wewnętrzne które w akwa będzie długo syfić do wody...

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
omg , w zasadzie w żywej skale to mało komu chodzi o życie zewnetrzne

tu bym sie nie zgodzil z Toba, nie spotkalem sie jeszcze z osoba ktora by wolała skale typu"Deep Water Live Rock" od pełnej życia na przykladzie RS "Żywa skała - Papua/Nowa Gwinea " kazdy przy zakupie LR liczy ze cos ciekawego wyrosnie - choc widze ze moga byc wyjatki :bow:bow

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spotkałeś już trzech tylko w tym wątku :bow

Mam też skałe Papua/Nowa Gwinea i część miałem w pico rafce a w głównym zbiorniku wylądowała w sumpie.

W nowym baniaku nie przewiduje jej wykrzystania co by potem nie walczyć z pensetą.

Pooglądaj na youtube filmiki jak nasi przyjaciele z wysp przygotowują skałe do wysyłki do sklepów, i pomyśl czy ich oczy przeoczą coś ciekawego i zostawią aby trafiło do twojego akwa. Potem jeszcze importer, sklep i... dopiero ty :bow po tych 3 etapach każdy usuwa to co ciekawe :bow

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos tez wole skale bez dodatkowych niespodzianek w stylu aiptazja zoantchusy,grzybowience.Wole swoje Acroporki.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wsumie tak to tylko poczatkujacy ... chca miec zycie na skale :bow:bow:):(

lepiej kupic "Deep Water Live Rock" bo po co przeplacac :bow:):):)

konczac ta moja uszczypliwosc - pozdrawiam profesjonalistow i zycze sukcesow oby peseta niebyla potrzebna :bow

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.