Skocz do zawartości
guliwer777

GHL - karta PLM-DALI sterowanie ledami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnośnie ledów od Przemka. Czy taka karta będzie dobra do płynnego sterowania tych ledów na prąd stały, oczywiście przy użyciu odpowiedniego zasilacza ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Jakie napięcia wyjściowe, jaka maksymalna wydajność prądowa? Czy karta to dedykowany produkt do led, czy też do stateczników ściemnianych?

Nie pracuję na profiluxie więc pytam, dużo bliższy jest mi AM.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DALI to tylko interface (Digitally Addressable Lighting Interface), cyfrowy protokół którym komunikują się urządzenia między sobą. Magistrala DALI nie nadaje się do zasilania czegokolwiek bo nie służy do tego po prostu. Żeby to wykorzystać trzeba by opracować interface DALI dla Przemkowych świetlówek. Robota z deka ciężka bo mało jest danych (albo nie umiem szukać) co do istoty tego protokołu. Przemek zaś musiałby rzec nieco więcej na temat sposobu zasilania świetlówek i ich budowy.

Drugi iface sterowania jasnością w Profiluxie to analogowy system 1-10, niestety wydajność prądowa sygnału 1-10V jest nie większa jak kilkadziesiąt mA więc na pewno nie nada się bezpośrednio do zasilania żadnych LEDów. 1-10 to jest jedynie sygnał sterujący układami statecznika, lub innych urządzeń pracujących w takim standardzie. Trza by zbudować równeiż kawał elektroniki któa by na podstawie 1-10 potrafiła sterować świetlówkami - to jest znacznie prostsze do zrobienia ale znów trzeba by "przesłuchać" Przemka w kwestii danych świetlówek.

Przemysł zna jeszcze inny sposób sterowania urządzeniami -prądowo - 0-20mA, ale profilux tego nie wykorzystuje. Jeśli więc planujesz podłączenie "Przemkowych" :) świetlówek LED do Profiluxa i sterowanie ich jasnością to kiepsko to widzę bez dorobienia pomiędzy oba cuda jakiegoś "magicznego pudełka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@loccutus

Dziękuję za wyjaśnienie, faktycznie w takim stanie rzeczy zasilanie i sterowanie Profiluxem odpada.

W ciągu trzech tygodni trafi do nas sterownik z wyświetlaczem LCD oparty na mikrokontrolerze atmelowskim który umożliwi programowanie:

- temperatury barwowej światła w lampie(poprzez sterowanie dwoma kanałami - jeden białe świetlówki, drugi niebieskie). Nastaw płynny od 10 do 100% mocy - każdy kanał do 100W)

- programowania godzin pracy, czasu rozjaśniania świetlówek i ściemniania(wschód, zachód).

W sumie budowa będzie dosyć prosta - będzie go można zainstalować zarówno w gotowych lampach jak i przy DIY - pomiędzy zasilaniem a świetlówkami)

Swoją drogą gdybyś chciał w swoim kontrolerze zaimplementować dodatkowy moduł do sterowania naszymi ledami - jestem otwarty(szczegóły techniczne mogę podesłać na priva) - wielu potencjalych Klientów pewnie w przyszłości mogło by to wykorzystać opierając się na Twoim komputerze.

To taki mój luźny pomysł - sądze że byłoby to prostsze niż dorabianie modułu do profiluxa(jeśli w ogóle jest to możliwe nie mając dostępu do źródła programu z pxa)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że jestem zainteresowany zarówno implementacją tej technologii do moich sterowników, jak i każdym innym rodzajem współpracy na tym polu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
loccutus :

DALI to tylko interface (Digitally Addressable Lighting Interface), cyfrowy protokół którym komunikują się urządzenia między sobą. Magistrala DALI nie nadaje się do zasilania czegokolwiek bo nie służy do tego po prostu. Żeby to wykorzystać trzeba by opracować interface DALI dla Przemkowych świetlówek. Robota z deka ciężka bo mało jest danych (albo nie umiem szukać) co do istoty tego protokołu. Przemek zaś musiałby rzec nieco więcej na temat sposobu zasilania świetlówek i ich budowy.

Drugi iface sterowania jasnością w Profiluxie to analogowy system 1-10, niestety wydajność prądowa sygnału 1-10V jest nie większa jak kilkadziesiąt mA więc na pewno nie nada się bezpośrednio do zasilania żadnych LEDów. 1-10 to jest jedynie sygnał sterujący układami statecznika, lub innych urządzeń pracujących w takim standardzie. Trza by zbudować równeiż kawał elektroniki któa by na podstawie 1-10 potrafiła sterować świetlówkami - to jest znacznie prostsze do zrobienia ale znów trzeba by "przesłuchać" Przemka w kwestii danych świetlówek.

Przemysł zna jeszcze inny sposób sterowania urządzeniami -prądowo - 0-20mA, ale profilux tego nie wykorzystuje. Jeśli więc planujesz podłączenie "Przemkowych" :) świetlówek LED do Profiluxa i sterowanie ich jasnością to kiepsko to widzę bez dorobienia pomiędzy oba cuda jakiegoś "magicznego pudełka".

Może mnie źle zrozumiałeś ale mi chodziło tylko o to czy korzystając z tego modułu można sterować a nie zasilać Ledy. Do tego potrzebny byłby chyba jakiś zasilacz/statecznik z możliwością podpięcia pod taki moduł Profiluxa.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację- z tego co napisałem tak to można odebrać, aczkolwiek zrozumiałem Cię dobrze.

Inaczej - mając DALI "w profiluxie" - musisz mieć jeszcze jedno "pudełko" które wepniesz między DALIprofilux a zasilacz LEdów Przemkowych. Pudełko to ma za zadanie przetłumaczyć język DALI na sygnał zjadliwy dla Świetlówek...

Jeśli dobrze spekuluję i jeśli Przemkowe Ledy mają wejście na sygnał PWM to potrzebny jest "dinks" który przetłumaczy dane z cyfrowego DALI profiluxa na sygnał PWM dla lamp. Niestety na pewno będę wiedział dopiero jak dostanę informacje od Przemka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A co o tym myślicie ? GHL - LEDControl-1

Pozdrawiam :googleye

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wujek Google milczy zapytany wprost o taki moduł chyba że chodzi o te Led Stick Moonlight itd.. - możesz podać jakiegoś konkretnego linka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
loccutus :

Wujek Google milczy zapytany wprost o taki moduł chyba że chodzi o te Led Stick Moonlight itd.. - możesz podać jakiegoś konkretnego linka ?

Witam

Led Stick Moonlight się bezposrednio podłącza. Szczegółów nie znam niestety.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.