Skocz do zawartości
chodi

pomarszczona turbinaria

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ok osmiu tyg temu zamieszkaly w moim baniaku korale, ktore sprzedawca nazwal talerzowa turbinaria czerwona i talerzowa turbinaria zielona. Wieksza - zielona ma ok 15 cm srednicy, czerwona ok 10 cm. I wszystko bylo ladnie. Od dwoch tyg zielona zaczyna sie marszczyc :-) Malzonka sie smieje ze ze starosci bo juz duza :-) Chodzi mi o te tkanke miedzy polipami. Na poczatku obie wygladaly identycznie. Aktualnie czerwona wyglada tak :

3377-czerwona.jpg

Natomiast zielona byla tak samo gladka, teraz natomiast, wyglada tak:

3377-zielona.jpg

Sorki z jakosc zdjec ale nie dysponuje zadnym konkretnym sprzetem do fotografowania. Czy to normalna sprawa ? Polipy preza sie pieknie na obu talerzach. I nie wiem czy te marszczenie to objaw radosci czy raczej czegos zlego ? Czy moze po prostu te odmiany barwne tak maja ? Choc jak wspominalem wczesniej, na poczatku byla gladka jak pupcia niemowlaka ;p

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm....może coś z parametrami. Moja otwiera polipy na full i nie ma tu mowy o jakimś marszczeniu....może za mało światła? Dokarmiasz ją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

światła myślę że ma pod dostatkiem, stoi wyżej niż czerwona. Parametry mam raczej stabilne i nie najgorsze. Ostatnio trochę z podnoszeniem kh przesadziłem, ale zmarszczki pojawiły się przed akcja. Karmie korale co kilka dni. Jakąś mieszanka. Wlewam do wody. Nie karmie indywidualnie.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam turbinarię zieloną, ale polipy ma tak rozwinięte, że kompletnie nie widać szkieletu, po zgaszeniu światła trochę się zmniejszają, ale żadnych zmarszczek raczej nie dostrzegłem. Parametry u mnie w normie, ale o stabilności to chyba nie można jeszcze powiedzieć, z pewnością nie mam nic PO4, NO2 i NO3.

Karmię czerwonym planktonem, bardzo ładnie zajada, wtedy widać jak polipy łapią pokarm napływający wraz z wodą, nie podaję bezpośrednio, tylko normalnie wlewam do akwarium i cześć. Może u ciebie marnie wygląda właśnie trochę z braku pożywienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również dołączę się do tematu, ponieważ moja turbinaria jest z jednej strony uszkodzona czy Euphyllia może ją atakować, bo zauważyłem, że kilka razy były w tych miejscach przyklejona do turbinari? Ja moją dokarmiam solowcem lub planktonem czerwonym.

Moim zdaniem powinieneś ją dokarmiać, chociaż jeden raz na tydzień.

Turbinaria jest koralem który moim zdaniem musi być dokamiany.

obraz064m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.