Skocz do zawartości
seb

Propozycja stworzenia nowego działu - "Nasze akwaria"

Rekomendowane odpowiedzi

Snakechamer, nie da się, te tematy wciąż żyją i i tak będą się tasowały, po nowym poście w którymkolwiek z nich, wskoczy on na pierwsze miejsce. Myślę że to dobrze, "martwe" tematy same przesuną się w niepamięć.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość musashimm

Myślę, że fajnie by było żeby na początku była podawana pełna specyfikacja zbiornika, wtedy czytając temat od razu wiemy o co chodzi. Dodatkowo od razu będzie wiadomo kogo zapytać jeżeli interesuje nas jakaś konkretna sprawa lub rozwiązanie techniczne.

np:

W pigułce.

* Główny zbiornik: Delta 107 o wysokości 50cm i pojemności 310 litrów.

* Sump: zaprojektowany pod szafkę narożną o pojemności około 58 litrów.

* Refugium: zbiornik o pojemności około 28 litrów.

* Oświetlenie: 180W 15K, 54W aktyniczne.

* Pompa obiegowa: Aquarium Systems NewJet 2300, ustawiona wydajność 1000l/h.

* Pompa cyrkulacyjna: Hydor Koralia 4, wydajność 4400l/h.

* Odpieniacz: AM Turboflotor 1000 blue.

* Grzałka: Aquael 200W.

* Hydraulika: Gamrat.

* Żywa skała: 45kg.

* Żywy piach: 15kg.

Życie

* Discosoma sp. 20

* Protopalythoa sp. 05

* Clavularia sp. 01

* Cladiella sp. 01

* Klyxum simplex

* Xenia elongata

* Xenia umbellata

* Clavularia viridis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb a nie lepiej jakby autor tylko mógł coś zmieniać i tyle. A inni pytali w innych działach o ten zbiornik. Bo tak się zrobia znowu rozlazłe posty itp. A autor wątku jak coś zmieni w akwa to zaktualizuje swój wątek i tyle.

zlikwidowane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie by było, tyle ze jak zaczniemy wprowadzać jakieś szablony, to później zaczną się upominania że ktos nie tak coć napisał, nie po kolei... Sam nie wiem, mnie osobiście źle to się kojarzy, nie chciałbym nikogo upominać że coś nie po kolei napisał, jeśli ktoś bedzie chciał to sam sobie taką sygnaturkę napisze.

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafi, nie do końca chyba łapię o co Ci chodzi, ale jeśli dobrze rozumiem, to chciałbyś aby w tym dziale były tylko takie "pamietniki", a wszystkie pytania bedziemy zadawać w innych działach. Uważam że nie, bo całym zamysłem i ideą tego działu jak dla mnie było zebranie w jednym miejsccu żywych topiców o naszych zbiornikach, w których odbywają się dyskusje, burze mózgów itp. te tematy żyją, ewolułują, rozwiązania się zmieniają. Przy Twoim rozwiązaniu autor klika "edytuj" i tak naprawdę nie wiemy jakie rozwiązanie miał przedtem, dlaczego je zmienił itp. Kolejna rzecz to gdzie mamy pisać na temat danego zbiornika? Jeśli chcemy pochwalić np zbiorni kiviego to w jakim dziale? Jeśli zapytać jakie ma swiatło to gdzie? Za dużo możliwości tworzy haos, moim zdaniem tak jak jest jest dobrze, ale jeśli się mylę to proszę o opinie.

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
grafipl :

Seb a nie lepiej jakby autor tylko mógł coś zmieniać i tyle. A inni pytali w innych działach o ten zbiornik. Bo tak się zrobia znowu rozlazłe posty itp. A autor wątku jak coś zmieni w akwa to zaktualizuje swój wątek i tyle.

Takie rozwiązanie przywodzi na myśl dzienniki, a taki dział masz powyżej. Tu powinno zostać tak jak jest czyli z możliwością dyskusji.

Pozdrawiam

Radek

Laguna na wsi, a w niej rybki i korale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
radek911PL :

...

Takie rozwiązanie przywodzi na myśl dzienniki, a taki dział masz powyżej. Tu powinno zostać tak jak jest czyli z możliwością dyskusji.

Pozdrawiam

Radek

Popieram. W wątkach, o naszych zbiornikach powinna być możliwość dyskusji. Tak to jest zrobione np.: na forum www.akwarystyka.com.pl gdzie też zaglądam. Działa to tam moim zdaniem bardzo dobrze.

Powiedzmy, że robisz jakąś zmianę w akwa. Opisujesz to. Ludzie zaczynają dyskutować, oceniać i często może z tego wyjść jakiś ciekawy pomysł. Myślę, że raczej nikomu by się nie chciało pisać nowego topika, w którym zwrócił by ci uwagę, że np.: nowa pompka cyrkulacyjna jest trochę za słaba, albo należy ja inaczej ustawić.

240L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMK masz rację do niektórych rzeczy trzeba dojrzeć:p to już wtedy był dobry pomysł,teraz jestem za.

pozdr

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę odświeżyć wątek żeby sprawa nie ucichła i żeby nam Seb się nie rozleniwił :p. Tak z innej mańki myślę że pomysł radka911pl z opisem zbiornika jest chyba najlepszy czyli krótko zwięźle i na temat.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie robimy :p co do kolejnych zbiorników to myślę że nie ma sensu odgrzebywać wątków sprzed X czasu, bo właściciele albo już się nie udzielają, albo zbiorniki juz nie istnieją... Chyba że chcecie w nowym dziale również zbiorniki "nieaktywne"? Jeśli tak to w wolnych chwilach możemy poodgrzebywać jakieś "antyki" i wrzucić gdzie trzeba.

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.