Skocz do zawartości
baz

KZ Coral Light Fiji Purple - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szykuje mi się wymiana świetlówek i właśnie zastanawiam się nad tą czy warto? - opinie o niej są różne że warto i nie bo np: pojawiają się niechciane glony. Chciałbym poznać opinię użytkowników tej świetlówki czy warto zwłaszcza że nie należy ona do najtańszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś stosowałem ale chyba nie ma sensu

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówka sama w sobie jest super, mi się podoba nie jest to aktynika, ani super aktynika bardzo oryginalna barwa:). Problem polega na tym, że po 3 czy 4 miesiącach jej różowość blednie i zaczyna przypominać aquablue spezial.

Jeśli koszty związane z częstymi wymianami nie są problemem to polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie podoba fajną barwe mi w akwa zrobiła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy faktycznie tak podkreśla kolory a właściwie wybarwia czy to kolejny chwyt reklamowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki ona wlasciwie powinna miec kolor po zaswieceniu.Mam na mysli sama swietlowke.

Wlasnie zakupilem do nowego akwa,ale ciezko mi na razie cos powiedziec bo jeszcze w akwarium nie ma nawet wody.

Spodziewalem sie ze barwa samej swietlowki po zaswieceniu bedzie choc troche rozowa. Swieci inaczej niz biala swietlowka, napewno nie jak aktynika,ale napewno nie jest to kolor jaki widzialem na zdjeciach. Chyba ze cos pomieszalem i kupilem nie to co chcialem:D

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze w tej chwili nie pamiętam jakie dokładnie kolory podkreśla, natomiast chyba był to zielony. Jej minusem jest osłabienie koloru niebieskiego, w ogóle na niebieskie akropory jest kiepska.

Znalazłem stare fotki, wtedy jeśli dobrze pamiętam świeciły właśnie 2x blue plus i 2x fiji + 2x spezial.

533-5bb3a977a6.jpeg

533-antiasy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - na zdjęciach widać że trochę podbija czerwony

zastanawiam się nad taka konfiguracją świetlówek

1.Ati Actinic Blue

2.Ati Blue+

3.KZ fiji purple

4.Ati blue Special

5.Ati Actinic Blue

Powinno być ładnie co tym sadzicie czy może zrezygnować z jakiejś świetlówki i dodać inną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie bardzo ciemno w zbiorniku, przyrosty będą mizerne.

Jeśli chcesz to zapraszam mam te świetlówki u siebie podpatrzysz jaka konfiguracja Tobie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle fiji purple KZ i actinic blue ATI to zupełnie inne świetlówki. Fiji jest na prawdę ładna, tylko właśnie krótkotrwała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle ATI Pro Color to świetlówka najbardziej przypominająca świetlówkę Sylwania Gro Lux dlatego na Polskim rynku nie zdobyła pozycji.

Baz mam podobny zestaw w swoim prywatnym małym akwariumtyle że 6 świetlówek - twoją kombinację mam uzupełnioną o 1x ATI Blue plus jest ciemno mrocznie, wyraziście i elektrycznie świecąco po oczach ale jedyne co rośnie na potęgę o Entemacea quadricolor i Lobopython sp.

KZ Fiji purple mam też w swoim domowym 700 litrowym zbiorniku tam na 10 świetlówek 80W dwie to właśnie KZ Fiji purple są naprawdę super do podbijania czerwonych kolorków na Antiasach szczególnie jak możesz je ściemniać i dodać nie w pełni rozpaloną ATI actinic wówczas Antiasy wyglądają jak z photoshopa na żywo. Ogólnie moje zdanie jest takie bardzo fajna świetlówka do zestawów oświetleniowych powyżej 5 świetlówek i tylko wtedy gdy mamy światła aż za dużo (podobnie sprawa się ma z ATI actinic)

Pozdrawiam

Łukasz Kur

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek skoro są takie fajne to czemu zdoiłeś :D

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem parę postów wyżej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Teraz nie dziwię się Łukaszu, że Pro Color nie znalazła uznania. Gro Lux kosztuje pewnie połowę tego. Tutaj znalazłem porównanie paru widm:

http://zeovit.com/forums/showthread.php?t=10647

ATI Powermodule 10x39w

http://www.saltwaterfish.com/vb/showthread.php?p=3003505

Na tym blogu: http://www.reef-mania.com/ też coś da sie wygrzebać.

PS. Nie za bardzo mnie stać na Fiji, żeby tak co 3-4 m-ce wydawać 100 zł. Jakby to kogoś intresowało planuję, przynajmniej na razie:

2x Sylvania Aquastar 10000

2x ATI Blue Plus

1x ATI Actinic Blue

1x Sylvania Coralstar

(kolejność przypadkowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak z rezygnuję z świetlówki KZ fiji purple a w zamian zastąpię ją Ati tylko nie wiem jak nie chciałbym żeby było za biało i żeby podkreślić kolory

1.Ati Actinic Blue

2.Ati Blue+

3.Ati blue Special

4.Ati Actinic Blue

5.Ati blue Special

czy może tak będzie lepiej

1.Ati Actinic Blue

2.Ati Blue+

3.Ati blue Special

4.Ati Blue+

5.Ati Actinic Blue

czy zrezygnować z jednej Actinic Blue na rzecz blue special?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon ma taki zestaw nad swoim akwa i piękne kolorki korali są :D Myśle że to Ci pomoże w podjęciu decyzji

Kolejnośc od przodu

Ati blue plus -niebieska

Ati Actynic-actynika

Ati blue spezial-biała

Ati blue plus-niebieska

Ati blue actynic-actynika

aquasince white-biała

korallenzucht fiji purple-wiadomo :D

Ati actynic-actynica

Ati blue spezial-biała

Ati blue plus-niebieska

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.