Skocz do zawartości
chodi

niebieskie t5 - kocioł :)

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

Minęło kolejne pół roku i przyszedł czas wymiany świetlówek. Nad zbiornikiem świece hqi a w koronę mam wmontowane 4x54w t5. Więc dzwonię do sklepu i mówię, że chciałbym actinic. A baba mi na to.

Mamy niestety aktualnie tylko produkty czterech producentów, bo cos tam.

54w t5

Blue standard

Marine blue

Reef blue

Blue plus

Blue plus special

Marine actinic

Marine blue actinic

Actinic plus

Pure actinic

Dowiedziałem się tylko, że każda daje trochę inne światło :) ale się pytam kurcze o co kaman?! Za 2 tyg będą mieli pełną ofertę.

Nie kupiłem nic :) czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, gdzie tkwi sedno sprawy wyboru ? Czy to światło ma jakiś znaczący wpływ na mieszkańców akwarium?

Właściwie aż do dziś myślałem, że to tylko dodatkowe oświetlenie pomagające uzyskać lepsza barwę kolorów dla naszego oka. Ale dziś zgłupiałem. I to nie mało.

Więc jak to jest ? :)

Pozdrawiam

Zdezorientowany lukasz :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jakiego kelvina Daja i ile czerwonego maja- im mniej tym lepiej(o czeronym tak tlumacza na naszej stronie oceanu)50/50 ponoc jest najlepiej.(min Swiatla 3w jeden galon US).125x3.......375W+30W na szybe jesli masz przykryty tenk.

Ale niechce klutni tutaj wywolac.Wielu hobistow maja troche bzika na ten temat.Czasami nasze piekne morski ogrody maja swoje chumory.

Wiele producetow przesadza z informacjami technicznymi.Wiele lamp dosyc szybko traci swoje parametry(6 miesiecy). Po prostu woda , bakteria i jedzenie ma najwiekszy efekt na wszystko.

Ale to tylko moje zdanie i jesli ktos ma inna teorie to warto poczytac.

GL:)SteveK

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej sławku :)

125 galonow uk :) 1 gal uk = 1.2001 gal us :) mocy ogólnie nie brakuje. Nad zbiornikiem wisi 2x150w hqi z zarnikami 14kk. Do tego są 2x54w białe 10 kk. No i 4x54 niebieskie właśnie nieszczęsne. Także mocy nie brakuje. Rzekłbym nawet, że dla akwarium z miękkimi i lps to dwa razy za dużo :) ale nigdy wszystko na raz się nie pali. Przy niebieskich świetlówkach nie spotkałem się z podawaniem barwy. Miałem zarnik 50kk i nie był tak niebieski jak ati blue plus. A przynajmniej tak nie wyglądało dla oka.

Pozdrawiam

Nadal nie wiele wiedzący lukasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko: zasadniczo sa dwa rodzaje swiatla niebieskiego: aktyniczne i superaktyniczne. To pierwsze to jest Osram L-67 tylko produkowane przez roznych producentow, drugie to Philips TLED-05 takze produkowane przez roznych producentow. Nie chce Cie pouczac, ale jesli do tej pory myslales, ze niebieskie swiatlo jest tylko dla ozdoby, to poczytaj troche o fotosyntezie i zooksantellach(!).

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja strasznie chętnie zostanę pouczony :) więc które są lepsze? I dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proba 2ga nie wyszlo na tablicy.

Obydwa rodzaje niebieskie maja niewielka roznicy to moze jak chcesz zaloz obydwa rodzaje.

Twoje 10kk poawdopodobnie byly w zestawie ktory kupiles.Wiele producetow daja je Bo sa tanie.One sa

dobre tylko do glonow zielonych I slodkiej wody.

Jedno co moze zmien to wiecej niebieskiego swiatla w twoim systemie.50/50 to min ,wielu u nas maja

60+niebieskiego i reszta 14+kk.Mala tajemnica japonska.Sa zarowki ledowe niebieski(3W Ledu) ktore oni

umieszczaja nad tenkiem po bokach I pod kontem.Myslem ze swiatlo jak idzie do wody to sie troch zalamuje

I dlatego to robia.I pozatym mysle ze ich korale tak dlatego Prosto do gory rosna.Niestety ale jedynie po utrzymaniu

dobrej istalej chemi I poru mirsecy mozna dopiero zobaczyc co bedzie dla twojeg tenku najlepsze.Z mojego doswiatrzenia

jesli stare wygi na forum sie nie mogo dogadac ktore lepsze to pomiedzy jest odpowiec

GL :)Slawek K

Ps

Twoje 10kk maja najwiecej czerwonego z wszyskich lamp.Wzrost glonow w teku jest owielo mocniejszy.

120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.