tomko Zgłoś Napisano 21 Września 2009 Potrzebne będą: 1. Strzykawka 100ml 2. Strzykawka 50ml - najlepiej firmy Polfa Lublin ze wzgledu na optymalną średnicę 3. Strzykawka 10ml 4. 3 strzykawki 2ml 5. Pojemnik na urynę 6. Nożyk uniwersalny 7. Silikon akwarystyczny 8. Pistolet i klej na gorąco Potrzebne instrumentarium: KROK I W strzykawce 100ml usuwamy dinks na igłę i wycinamy otwór o średnicy odpowiadającej strzykawce 10ml: KROK II Strzykawkę 10ml obcinamy około wartości 5 na podziałce, jednocześnie wycinając stosowny otwór w dnie pojemnika na urynę: KROK III Wklejamy obciętą strzykawkę 10ml do dna pojemnika na urynę klejem na gorąco: KROK IV Strzykawkę 50ml obcinamy przy wartości 20 na podziałce i na bocznych stronach przy nasadzie wycinamy 2 małe otworki. Dodatkowo na stronach przedniej i tylnej wykonujemy żłobienie w kształcie trapezu głębokości około 05-1cm: KROK V Wklejamy strzykawkę 50ml w strzykawkę 100ml nanosząc klej na gorąco na górną powierzchnie "uszu" strzykawki, a nastepnie naklejamy pojemnik na uryne na szczyt sklejonych strzykawek licujac otwór strzykawki z kominem w pojemniku na pianę. KROK VI Ze strzykawek 2ml wykonujemy nóżki obcinając je w sposób jak na zdjęciu i doklejamy do spodu odpieniacza - docinając ostatecznie nózki dopasowujemy idealnie odpieniacz do wysokosci kaskady, u mnie lustro wody znajduje się na przy wartości 20 na podziałce korpusu (zewnetrznej strzykawki) i uważam że jest to optymalne zanużenie. Z pozostałej części 1 strzykawki 2ml docinamy rurkę przytrzymującą wężyk z pompki powietrza i przyklejamy na zewnętrznej stronie strzykawki 100ml na podzialce: KROK VII Z trzeciej strzykawki 2ml wykrajamy 2 pierścienie a z tłoczka robimy blokadę unimożliwiającą wypadniecie kostki lipowej, nastepnie wypalamy dwa otworki w zakretce do pojemnika na pianę i uszczelniamy od wewnątrz pojemnik na pianę silikonem na styku komina i pojemnika na urynę: I TYLE ODPIENIACZ GOTOWY: Podsumowanie: Zalety: 1. skuteczny 2. nie wypuszcza pęcherzyków powietrza do akwarium 3. działa na przeciwprądzie więc zapewnia dłuzszy kontakt pecherzykow powietrza z wodą 4. tani koszt to około 6 zł ( jezeli nie dysponujesz silikonem i klejem do pistoletu to około 20 zł) 5. możliwosć idealnego dopasowania do wysokości kaskady poprzez przycięcie nożek na którch stoi odpieniacz Sa zalety to są i wady: 1. trzeba dysponować pompką powietrza z regluacją płynną ilość powietrza dla prawidłowej konfiguracji pracy 2. kubek mocowany na stałe więc do jego opróżniania trzeba dysponować strzykawką z wężykiem Żeby nie być gołosłownym 2 dniowy urobek mojego odpieniacza: Spostrzeżenia: Posiadam pompe powietrz 300l/h a do wydajnej pracy wystarczy jakieś 20% z tego tzn. wtedy idzie sucha piana. Przy zwiększeniu przepływu powietrza kubek trzeba było opróżniać co kilka godzin. Jadę od 6 tygodni na 1 kostce i narazie nie widzę potrzeby wymiany. Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UNSU Zgłoś Napisano 21 Września 2009 Brawo pieknie opisane potrzeba nam wiecej takich wontków DIY, wyrazy uznania i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 22 Września 2009 Fajny, a na czym on sie trzyma w kaskadzie, chodzi mi o jego stabilnosc. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 22 Września 2009 Odpieniacz stoi na dnie kaskady oparty o jedną ze ścianek - nie ma potrzeby dodatkowego mocowania, jest stabilny. Dodatkowo w mojej kaskadzie zrobiłem przegrodę ze spienionego pcv tak, że cała woda przepływa przez podstawę odpieniacza co dodatkowo zwiększa skuteczność odpieniania. Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 22 Września 2009 super instrukcja, pozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konradzior Zgłoś Napisano 22 Września 2009 zrób jeszcze odpływ z kubka... wężyk "do powietrza" dziura na dole kubka i zbiornik np 5 l na podlodze na syf z odpieniacza i masz z głowy ciągłe opróżnianie kubka pozdr Cytuj POZDRAWIAM WAS! 2 Roślinne 100 l > Marsilea Hirsuta, Lilaeopsis New Zeland, Utricularia graminifolia, Glossostigma, hemianthus cuba, Hemianthus micranthemoides Morskie 200 l 5 morskich kotników dla larw po 20 l każdy, koników morskich jak psów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 22 Września 2009 zrób jeszcze odpływ z kubka...wężyk "do powietrza" dziura na dole kubka i zbiornik np 5 l na podlodze na syf z odpieniacza i masz z głowy ciągłe opróżnianie kubka niezły pomysł ale musiałby owy dodatkowy pojemnik być znacznie dyskretniejszy bo w moim przypadku 5 l syfu na podłodze raczej by nie przeszło a do tego dochodzi pewne zatykanie się spływu i kolejny kłopot gotowy. z drugiej strony opróżnianie kubka z odpieniacza co drugi dzień nie jest specjalnie kłopotliwe. dzięki za uwagi, pozdro Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konradzior Zgłoś Napisano 22 Września 2009 u mnie spływ się nie zatyka>> zresztą jeśli się zatka to nic to nie zmieni bo poprostu kubek się nie opróżni... możesz mieć mniejszy zbiornik >> ja mam 5 litrów i wywalam raz czasem dwa razy w tygodniu i dolewam do akwarium 5 litrów świeżej wody. Cytuj POZDRAWIAM WAS! 2 Roślinne 100 l > Marsilea Hirsuta, Lilaeopsis New Zeland, Utricularia graminifolia, Glossostigma, hemianthus cuba, Hemianthus micranthemoides Morskie 200 l 5 morskich kotników dla larw po 20 l każdy, koników morskich jak psów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pastadu64 Zgłoś Napisano 22 Września 2009 czesc tomko.-brawo-umiesz wytlumaczyc lepiej niz adam slodowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 22 Września 2009 Jakie tam lepiej, a strzałka gdzie się pytam? Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bigwalker Zgłoś Napisano 22 Września 2009 Super opis:clapping Rah ma rację,brakuje tylko strzałki i teleranek wysiada pozdrawiam Cytuj 500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 22 Września 2009 nie no chłopaki jam nie godzien..... a faktycznie spaprałem robotę, że też o strzałce nie pomyślałem a tak ogólnie rzecz biorąc na adama słodowego nie ma ch...a we wsi. pozdrawiam Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 23 Września 2009 Strzykawek tez nie trzeba kupowac - wystarczy pojsc na spacer. Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 23 Września 2009 dobre i wyszło na moje... odpieniacz za darmochę Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promil Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2009 Odpieniacz również wykonałem,teraz tylko muszę się zaopatrzyć w pompkę z regulatorem. Gratuluję pomysłu Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 28 Listopada 2011 Jaka jest całkowita wysokość odpieniacza ? Pozdrawiam Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2011 skala "Jaka jest całkowita wysokość odpieniacza ?" To oczywiście zależy od tego jak przytniesz nóżki na których stoi - bez nich ok. 20 cm. Pozdr Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2011 To najbardziej wyrąbisty/pomysłowy projekt jaki widziałem. Wielki szacunek! Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 Na jaką wysokość powinien być zanużony w wodzie odpieniacz ? Czy ten wewnętrzny cylinder powinien być nad powierzchnią wody? z góry dzięki Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 Na jaką wysokość powinien być zanużony w wodzie odpieniacz ? Czy ten wewnętrzny cylinder powinien być nad powierzchnią wody? z góry dzięki U mnie pracuje na głębokości 30-40ml na podziałce z największej strzykawki. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 U mnie jeszcze nic nie ma tylko skała ładnie pieni ale nic sie nie zbiera Takie sterylne warunki? Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 U mnie jeszcze nic nie ma tylko skała ładnie pieni ale nic sie nie zbiera Takie sterylne warunki? Jak nie ma co odpieniac to nie odpienia, proste U mnie na początku to słabo pienił więc go obniżyłem, potem jak się rozpienił po kilku godzinach to przelał kubek, musiałem go podnieśc do poziomu 30-40ml. Teraz jest tak że jednego dnia jest piana i wywala w kubek a innego nie ma w ogóle. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bialyrybnik Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Witam. Sam chcę zrobić taki i ta pompka powietrza to zwykła napowietrzająca może być tak?? Myślałem aby go skryć w tylnym panelu. Na kostkę 40l powinien być chyba idealny nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łysy Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Tak zwykła, powinno być ok na 40l. Cytuj 63l 60x30x35 3x24w, koralia 1600, odpieniek diy wg pomysłu Tomko, 10kg skały, 9,07kg czarnego czadowego piasku magnetycznego i świr na punkcie zoa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Bubble Spritze Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach