Engell1 Zgłoś Napisano 7 Października 2009 A ja mam inne pytanie, w instrukcji Chemi Pure jest napisane aby najlepiej polozycz cieńką warstwę waty pod woreczkiem z tym substratem a jak ja tak zrobie to góra po dwóch dniach kompletnie mi się zapcha przepływ wody w kaskadzie . . . Czy może to uzywac nie stosując tych środków? Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 7 Października 2009 ja wrzucilem woreczekki poprostu do sumpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika Zgłoś Napisano 7 Października 2009 Engell1 :A ja mam inne pytanie, w instrukcji Chemi Pure jest napisane aby najlepiej polozycz cieńką warstwę waty pod woreczkiem z tym substratem a jak ja tak zrobie to góra po dwóch dniach kompletnie mi się zapcha przepływ wody w kaskadzie . . . Czy może to uzywac nie stosując tych środków? watę w akwarium wskazane jest wymieniać codziennie, czy przepływ w kaskadzie zapycha się pomimo wymiany waty? czy też drugiego dnia po włozeniu? Cytuj 130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060 oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200 wystartowało Nasze Przejściowe... SPRZEDAM: -akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę; -lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux; -lampa DIY 8x T5 39W -OR 3500 LINK DO TARGOWISKA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 8 Października 2009 Nie Nika, jezeli wymienie względnie wymyje watę to przepływ jest OK ale co drugi dzień najpoźniej trzeba by to robić . . a co będzie jak wyjadę. Wczoraj w końcu włożyłem ten środek cud do akwa, pod spód włożyłem wate i zobacze jak długo to wytrzyma. pozdrawiam Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha Zgłoś Napisano 11 Października 2009 A czy mierzyl ktos parametry wody po zastosowaniu purigenu lub chemi pure elite.Zastanawiam sie jak no3 bedzie-0,czy to bedzie dobre dla korali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 11 Października 2009 no3 nigdy nie bedzie zero -chyba ze w wodzie z laboratorium, poza tym purigen pochłania nh3 a nie no3- tak ze zatrzymuje on cykl azotowy na samym poczataku ,ale istniejące no3 trzeba jakoś usunąć -np zeostart,alkohol lub nitrareductor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha Zgłoś Napisano 12 Października 2009 Dzieki,interesuje mnie jeszcze jekie parametry ma woda po uzyciu tego cuda i czy ten stan sie utrzymuje na stalym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawulon Zgłoś Napisano 14 Października 2009 ja mam purigen i Chemi Pure wcześniej jak robiłem testy to test cośtam zawsze pokazał tzn.trzeba sie było dobrze przyjżeć żeby to zobaczyć że woda sie delikatnie zabarwia a wczoraj jak robiłem test po 2 tygodniach od wsadzenia tych przeparatów woda wogóle nie zmieniła odcienia i pozatym woda w akwa suuuuuppppeeerrrr klarowna Cytuj New project 75×60×60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis Zgłoś Napisano 14 Października 2009 I jeszcze jedno akwa z dodatkiem filtracji Seachem Purigen http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/25-tank-of-the-month Cytuj LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117 Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 21 Października 2009 I jak Panowie z purigenem i chemi purem? dalej ok? Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 Zgłoś Napisano 21 Października 2009 Od kilku dni stosuje Chemi Pure elite i juz moge powiedziec ze woda jest klarowna jak by jej nie było Czekam teraz jaki bedzie mialo to cudo wplyw na korale. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 21 Października 2009 To jeszcze jedno pytanko - jest - purigen, chemi pure i chemi pure elite - które preparaty wykluczają stosowanie węgla, a które absorbera Po4? Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 Zgłoś Napisano 21 Października 2009 Z tego co wyczytalem to wszystkie zastepuja węgiel a dodatkowo elite absorber po4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz Zgłoś Napisano 21 Października 2009 węgiel zastępuje chemi pure i chemi pure elite. Dodatkowo chemi pure elite ma bsorber fosforanów. Purigen zapobiega powstawaniu NO2 i NH4 a co zatym idzie nie powstaje NO3 nie służy on do zbijania NO3 to robimy podmianami tylko zapobiega powstawaniu Cytuj 250L Korali 7, oświetlenie 6x39W, Profilux II Plus EX, 450L jeden samp na oba zbiorniki 160 l. obiegowa OR3500, cyrkulacja 1 x koralia 7(10500 L.) i Tunze 6105 (13000 L.), oświetlenie 7x80 W. ATI ściemnialne, mikser AM 500, reaktor butlą sterowany profiluxem, Odpieniacz Reef Octopus 5000 200 L. + Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 21 Października 2009 ...Ja zaczalem z "chemi pure elite",czyli to cudo co usuwa wlasciwie wszystko (amoniak,nitrat,fosfaty,silikaty,miedz,metale ciezkie,gazy,dwutlenek wegla,smrod,kolor i phenol i przy nim nie trzeba juz nic wiecej stosowac ani wegla ani adsorbera PO4.Po dwoch tygodniach nie zauwazylem zadnych zmian ani w kolorze wody ani roznicy w testach ale ja mam ten magic box rownolegle z vodka method...na razie za wczesnie by cos powiedziec...Taka mala uwaga dla kupujacych..."chemi pure elite" sprzedawany jest jako "pol unit" i "1 unit"...polowka jest do zbiornikow ponizej 20stu galonow a "1 unit" powyzej...ja zamowilem "polowke" nie doczytujac do konca instrukcji,wiec teraz czekam na druga polowke...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosek Zgłoś Napisano 21 Października 2009 gregorowicz :Purigen zapobiega powstawaniu NO2 i NH4 a co zatym idzie nie powstaje NO3 nie służy on do zbijania NO3 to robimy podmianami tylko zapobiega powstawaniu To czym się różni, jeżeli chodzi o efekty, które daje, od zeolitów (np kamyków zeovitowych)? Cytuj Pozdrawiam Kosek http://www.nano-reef.pl/page.php?id=316 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2009 dlugo plukaliscie ten Chemi Pure elite, leci caly czas ciemna breja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2010 i jak po testowaniu ?? minęło 2 miesiące jakieś spostrzeżenia ?? Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 29 Marca 2010 Właśnie myślę o wkładzie do filtra.. jakieś nowe wnioski? Chemi pure elit wypada najlepiej?? Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz Zgłoś Napisano 29 Marca 2010 ja używam równolegle purigenu i elitki od 4 miesięcy. zaznaczam że prucz tego i odpieniacza nie posiadam innych absorberów. HANNA PO4 - 0,02 HANNA NO2 - 0,00 NO3 narazie mierzone salifertem - niewykrywalne, seachemem - poniżej 0,1 ort do poprawy pkt. 8 Regulaminu Cytuj 250L Korali 7, oświetlenie 6x39W, Profilux II Plus EX, 450L jeden samp na oba zbiorniki 160 l. obiegowa OR3500, cyrkulacja 1 x koralia 7(10500 L.) i Tunze 6105 (13000 L.), oświetlenie 7x80 W. ATI ściemnialne, mikser AM 500, reaktor butlą sterowany profiluxem, Odpieniacz Reef Octopus 5000 200 L. + Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fifek33 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2010 mam pytanie czy musze chemi pure elite miec w jakims filtrze czy mogę powiesić obok wypływu z odpieniacza bo nie mam sumpa ani panela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2010 u mnie wisi przy wylocie z odpieniacza musi byc ruch/przepływ wody Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2010 Witam, Mam pytanie czy, którys z tych preparatów nadaje się do użycia jako prefilter przed lub po membranie RO? Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2010 Nie bardzo widzę sens uzywac tego typu preparat przy wodzie RO... Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam1203 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2010 można gdzieś w łodzi kupić te preparaty (w szczególności Purigen)?? Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28522&d=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach