Skocz do zawartości
atrawa

Jak wyregulować odpieniacz??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kolejne pytanie, jak należy wyregulować odpieniacz, tzn. mam odpieniacz AM Turboflotor Multi SL i ustawiłem go tak że wydobywa się z niego piana ale w pojemniku na piane na dnie osadza mi się woda (bardzo brudna) czy to jet normalne, czy cały czas powinna to być piana?? Poza tym bardzo szybko przybywa tego syfu i powiedzmy co 2-3 dni musze czyścić kubełek na piane.

Pozdrawiam

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze, piana nawet określana, jako ta bardzo sucha i tak w końcu uwolni powietrze i zostaje ciecz, im brudniejsza tym lepiej. Jeśli co dwa trzy dni musisz czyścić z tej brudnej cieczy to ciesz się, że odpieniacz działa skutecznie. Nie wiem na jakim etapie jest twój zbiornik, czy dojrzewa, czy ma dużą obsadę. Szczerze mówiąc odradzano mi ten odpieniacz, jako mało wydajny, a zastanawiałem się nad nim do akwa o poj. 500-600 ltr., ale w 375 ltr to na pewno się sprawdzi. Ja jestem z tych co wyrabiają sobie zdanie na dany temat dopiero po sprawdzeniu u siebie w praktyce.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ograniczaj ilosci powietrza. Przy kubku sa dwa czarne pokretla. Mozesz nimi regulowac wysokosc wody w kubku. Nie powinienes widziec czystej wody w stozku w srodku kubka. Tam powinna byc tylko piana. Tak wyregulowany bedzie pracowal najlepiej.

Mialem kiedys ten opieniacz, leden z najlepszych w swojej klasie.

Rah ma racje. 500 czy 600l byloby troche za duzo dla turbo1000.

Zawsze powinienes kupic znacznie wiekszy opieniacz niz sugerowany w opisach niezaleznie od marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.