Skocz do zawartości
D_malisz

Jaka jest zasada działania pudełka przelewowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar sam zrobić pudełko przelewowe z pcv i kleju do pcv - jakie są główne zasady działania tego ustrojstwa i jaki ma wpływ na wodę klej do pcv firmy cosmofen bo taki mam (czy on nie zaszkodzi wodzie).Może macie jakieś wskazówki, projekty czy też było coś o tym w innych forach a ja tego nie znalazłem. Jak się uda to wstawię fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziala to tak samo jak waz do spuszczania wody. Poziom zewnetrzny musi byc ponizj poziomu wewnetrznego. Na gorze musi byc odpowietrznik ktorym wypompujesz powietrze z gory przelewu.

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3447-11112.jpg

pi razy drzwi

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz was zadziwię i zadam jeszcze jedno pytanko do tematu - mianowicie czy odpowietrzenie samo z siebie załatwia sprawę cy trzeba je podłączyć do czegoś co zassa niechciane powietrze za każdym razem kiedy np... zabraknie prądu i stanie obieg czy też raz zassane powietrze przyblokowane zaworkiem przy odpowiedniej konstrukcji pudełka (czyli gdzie zapowietrzenie jest prawienie możliwe samo z siebie) wystarczy aby bezpiecznie tego używać. A i czy jest paru śmiałków co tym brzękiem napędza swoje sumpy bo ja już docinam ostatnie elementy pcv i liczę na udany test potwierdzony przez was słusznością całego pomysłu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jakie macie zdanie co do wpływu kleju do pcv na życie w akwa...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci powiem ze nie ufam temu urzadzeniu. Jak braknie pradu to poprostu wuleje sie woda do sumpa do pewnego poziomu i sie zapowietrzy uklad. Jak nie bedzie Cie w domu i prad wroci to trzeba by pomyslec nad jakims automatycznym odpowietrzaniem i zasysaniem bo pompa sie spali z braku wody, pod warunkiem ze grzebien bedzie na tyle nisko ze nie wyleje sie woda z akwa.

Pozdrawiam

Maciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt myślę i czytam a tu nikt chyba przede mną nie walczył z tym oprócz anglików i amerykanów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam przelew DIY i nic sie nie zapowietrza,trzeba tylko odpowiednio zkonstruowac taki przelew,w sieci jest mnostwo przykladow,wystarczy w google poszukac.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peniek moglbys poprawic moj rysunek. Jestes bardziej doswiadczony w tym temacie a ja tylko bardziej teoretycznie do tego podszedlem.

Pozdrawiam

Maciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3447-11113.jpg

Tak powinno byc ok bez zapowietrzania tylko wymiary trzeba by dopracowac

Pozdrawiam

Maciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z tym klejem do pcv - może mieć kontakt z wodą - wydziela się z niego coś czy jest obojętny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
D_malisz :

a jak z tym klejem do pcv - może mieć kontakt z wodą - wydziela się z niego coś czy jest obojętny?

Jak to nie walczyl. Walczyles z wyszukiwarka na forum? :)

Kliknij przelew w dziale sprzet. Napewno pokarze sie kilka wynikow. Sam u siebie mam takie cudo DIY. Bez zadnej pompki czy innych bajerow. Poltora roku i nigdy mi sie nie zapowietrzyl. Kleilem sylikonem

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosta zasada naczyn polaczonych. Po odpowietrzeniu poziom po obu stronach bedzie taki sam. Raz odpowietrzony uklad nie ma mozliwosci samoczynnego zapowietrzenia sie. Budowa i zasada dzialania rownie skomplikowana co konstrukcja cepa :) komin mimo wszystko zdecydowanie praktyczniejszy.

Pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.