Skocz do zawartości
Gość konto_usuniete

Oświetlenie do akwarium (OPRAWA HQI 2x150W +4x54W +LED)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DarekB30

Witam

Szanowni forumowicze

Mam pytanie odnośnie nowego oświetlenia, a raczej nowego wykonania, które pojawiło się ostatnio

a mianowicie chodzi mi o coś takiego,

http://www.allegro.pl/item815019048_oprawa_hqi_2x150w_4x54w_led_wentylator.html

Produkt jak już zdążyłem się zorientować jest made in USA, wygląda całkiem sympatycznie, mam coś podobnego na akwarium tylko T5 bez HQI.

Czy ktoś już testował to oświetlenie, jesli tak proszę o informację na temat tego oświetlenia, bo mam straszną ochotę na coś takiego (tylko ta cena) ale znalazłem już sklep za "wielką wodą" więc się chyba zdecyduję.

pozdrawiam

DarekB30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HQI+t5 to zadna nowosc,takie lampy swieca nad baniakami od wielu lat,mozesz smialo brac,tymbardziej ze cena wcale nie jest wygorowana i masz dodatkowo oswietlenie nocne na LEDach.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Witam

Wiem, że lampy HQI to żadna nowość, szukam właśnie takiego rozwiązania (HQI + T5) tylko w wersji do zamontowania na zbiorniku.

Teraz mam coś takiego z lampami T5 ale chciałem dołożyć oświetlenia i jednocześnie nie zepsuć wyglądu całości.

Co do ceny, jak na Polskie realia chyba optymalna, za "wielką wodą" cena od 150 - 300 $ w zależności od "mocy"

Czekam tylko na odpowidź co do przesyłki.

pozdrawiam

DarekB30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak sie cos zepsuje albo nie daj boze przyjedzie uszkodzone,to bedziesz potem do USA wysylal?

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peniek w takiej lampie żadnej kosmicznej technologii nie ma więc IMHO bardziej się opłaca kupić za 1200zł z USA i jest szansa, że będzie OK i 800zł do przodu, a nawet jeśli coś będzie nie tak to można to naprawić stosunkowo tanim kosztem więc chyba i tak się opłaca co innego w przypadku typowej elektroniki tam jest ryzyko lub pomp itp. gdzie naprawy są drogie, ale lampa ? Co tam jest ? Kable, oprawki, balasty/stateczniki i cześć pieśni cała filozofia, a głównie chodzi o zgrabną obudowę przecież...:bow Co innego też moduły LED gdzie coraz trudniej coś zrobić samemu... Ale taką lampę śmiało bym brał z USA jeśli dałoby się oszczędzić kilka stówek.

Pozdr :bow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@spajdi to pokaz mi taka lampe za 300$ i zwruc uwage ze w USA jest 110volt a u nas 230 wiec na dzien dobry elektronika do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szukałem, ale kolega sugeruje że są... Faktycznie zapomniałem o tym, pewnie dlatego, że jak mi koleżanka przywoziła rzeczy z USA to nie było w tym żadnej elektryki/elektroniki mój błąd :bow ze mnie. W takim razie trzeba policzyć jak to wyjdzie z przełożeniem elektroniki zapłonowej, a wtedy może wyjść niestety podobnie jak w PL :bow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie poogladalem takie lampy i ponizej 700dolcow nic nie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Panowie

wszyscy macie po trochu rację:

po pierwsze takie lampy znalazłem TU: http://shop.aquatraders.com/Metal-Halide-System-s/10.htm

zainteresowały mnie właśnie ze względy na zgrabną obudowę, (teraz mam coś takiego: Lampa Hailea 4T5HO-1200 120cm Czarna 4x54W i przy takim stylu chciałbym pozostać)

po drugie elektronika na 110V to żaden problem wystarczy coś takiego: http://www.toroidy.pl/

po trzecie ja ściągam to również przez rodzinę więc podsumowując i tak będę parę złotych do przodu. Myślę, że mimo wszystko warto.

pozdrawiam

DarekB30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejzanie tanie te lampy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm tylko ciekawe jak te urządzenia przystosowane na 110V/60Hz będą chodzić na 110V/50Hz bo sam transformator częstotliwości nie zmieni do tego potrzebny byłby falownik, a tu koszt... No lepiej nie mówić :bow Aczkolwiek w przypadku stateczników/balastów myślę, że jest duża szansa, że powinno to działać. Najlepiej jest z ładowarkami do telefonów/laptopów itp. te zasilacze to zasilacze impulsowe i można je zasilać w przedziale 110-240V 50/60Hz i nic ich nie rusza :bow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Ja również nie znam tych lamp, podoba mi się ciekawy sposób wykonania stąd moje pierwsze pytanie czy ktoś miał do czynienia z tą lampą, interesują mnie plusy i minusy z użytkowania a co do ewentualnych problemów technicznych raczej stawiam to na drugim planie, przerabiałem już kilka urządzeń made in USA i jak dotąd bez problemu więc i z tym powinno być podobnie, nawet zakładając że będę musiał przełożyć do tej obudowy całą elektronikę (w co szczerze wątpię) i tak będę do przodu parę zeta a takiego wykonania jeszcze nigdzie nie spotkałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem są balasty które mogą być zasilanie ze źródeł o parametrach AC 90-260V, 50/60HZ (są one stosowane w niektórych lampach warto by się dowiedzieć co siedzi w tych z linku) także z takimi nie byłoby najmniejszego problemu po sprowadzeniu :bow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Czekam na odpowiedź od znajomych zza "wielkiej wody" pod koniec tygodnia powinienem znać więcej szczegółów technicznych odnośnie tych lamp.

pożyjemy zobaczymy,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.