Skocz do zawartości
inmar

Dolewka grawitacyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Tak cały czas myślałem o dolewce na pompce a zapomniałem,że może być inna bo mi dolewa się grawitacyjnie.Zbiornik jest wyżej od sumpa o 80 cm i teraz kapie mi przez zaworek powietrzny do pompek.Dość kłopotliwe i nieprecyzyjne.Ma ktoś jakiś patent na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz zbiornik powyzej sumpa, to mozesz przeciez puscic weza ze zbiornika do wody. jak poziom wody w sumpiebedzie opadac, wezyk bedzie zasysac powietrza i woda ze zbiornika bedzie splywac do sumpa. warunki: zbiornik szczelnie (bez mozliwosci wyrownania cisninia z otoczeniem) zamkniety

oraz wezyk musi zaczynac sie na dnie tego zbiornika. rozumiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUIDULT nie kumam:D

Albo sie nie wyspalem i cos ze mna nie tak.

W przypadku rozszczelnienia takiej dolewki jak raz zassiesz wode ze zbiornika polozonego nad sumpem przeleje Ci sie cala woda jak gleboko siega wezyk w dolewce. Zbyt ryzykowne.

Z drugiej strony napelniam taka dolewke po brzegi.Szczelnie zamykam.Po splynieciu jakiejs tam ilosci wody wytworzy sie podcisnienie i nie poleci ani kropla.

Jak to ma dzialac?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inmar: widzialem juz i tu na forum, i na allegro rozwiazania oparte na prostej technologii spluczki klozetowej :clowning - nawet chyba jakas powazna firma z branzy akwarystycznej cos takiego produkuje, choc tu juz nie jestem pewien na 100%

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzesiu jak z gory na dol spadnie woda to zamyka doplyw powietrza do wezyka i woda z gory juz nie pleci. jak woda na dole odparuje, to sie poziom obnizy i wezyk zlapie powietrza, powietrze poleci wezykiem do zbiornika na gore i w zamian pusci wode. zbiornik musi byc szczelny i sztywny. jakbys butelke szklana zalaw woda, wlozyl pod wode w baniaku, obkrecil do gory nogami i wyjal tak, aby szyjka byla pod woda. to w butelce zostanie woda. a tera jak w akwarium spadnie poziom wody, to odsloni koniec szyjki i woda sie wyleje, gdy do butelki wpadnie powietrze. to taka sama zasada dzialania, tylko trzeba odpowiednio dobrac wielkosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie wyspalem i rozumiem o co chodzi :D po naszemu to by bylo najprosciej wytlumaczyc na przykladzie flaszki :D jak ja wstawisz do miseczki do gory nogami otwarta butelke i postawisz ja na np. 1 cm wysokosci kratce to do miski wyplynie z butelki tylko tyle ile wynosi odleglosc miedzy dnem miski a krawedzia szyjki. Czyli ten nasz 1 cm. I jesli teraz przez slomke z miseczki bedziesz podciagal to bedzie dolewalo tylko do tego poziomu 1 cm. Nie wierzysz? Sprawdz sam i przekonaj sie :clowning:) zwlaszcza ze weekend mamy :reading a na powaznie to na tej zasadzie dzialaja poidelka dla ptakow :waving

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili ten niveauregler kosztuje 235 zł.To już wolałbym od Witta.Szukam pomysłu na zrobienie za "5 złotych".

Z tym zbiornikiem szczelnym u mnie kłopot bo to akwarium 25 litrów zrobione na miarę i stoi w szafce z pokrywką,ale nie

jest szczelne.Spłuczkowe zawory już brałem pod uwagę,koszt niewielki bo ok 9 zł,ale to duże jest i trzeba by wymyślić mocowanie i sposób połączenia wężyka z tym urządzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inmar: bylo cos takiego na allegro, chyba made in china, ale duzo tansze, cos wlasnie jak ta dolewka AM, a mniejsze niz standardowa spluczka. Zapytaj kolege smithpl, on cos podobnego mial.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#222678 chodi :

a ja sie wyspalem i rozumiem o co chodzi :clowning po naszemu to by bylo najprosciej wytlumaczyc na przykladzie flaszki :reading......................... Nie wierzysz? Sprawdz sam i przekonaj sie :waving:) zwlaszcza ze weekend mamy :) a na powaznie to na tej zasadzie dzialaja poidelka dla ptakow :D

Praktycznie co weekend robie doswiadczenia z przechylaniem flaszki i za kazdym razem robi sie pusta a pojenie ptaka to juz inna sprawa:clowning

A tak bardziej serio to juz zakumalem, ciezko mi bylo sobie to tylko wyobrazic, ale kolga KIDULT wytlumaczyl mi jak dziecku, czyli na klockach i duzymi literami.Dziekuje. Trik z pusta butelka zasysysaniem wody i nie tylko odkrylem juz podczas pierwszej samodzielnej kapieli. Ale samo zjawisko zrozumialem dopiero podczas oprozniania dymionu z winem przez rurke do fermentacji za pomoca wezyka do napowietrzania.To byly czasy:bump1

Milego weekendu:)

Pozdrawiam wszystkich kumatych

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli dobrze pamietam @smithpl kiedys sprzedawal "spluczki". nawet chcialem kupic od niego na allegro cos mielismy chyba klopot z kontaktem i nie sfinalizowalem zakupu, to chyba bylo jakies 50zł. ja uzywalem przez jakis czas neuavimata i nie podoba mi sie, jesli juz mowimy o takich eketrycznych dolewkach. widzialem za to tunze osmolator u @jjablonskiego, co prawda drozszy, ale wydal mi sie o klase lepszym rozwiazaniem niz aquamedic.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem do smithpla na priv i czekam na odpowiedz.Szukalem tego w sieci,ale natykałem się tylko na klozetowe zawory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja mam właśnie dolewkę grawitacyjną za akwa mam 40L zbiornik, który jest ustawiony jakieś 20cm nad sumpem z tego zbiornika wężyk jest podłączony do zaworka pływakowego, który kupiłem na Ebayu za około 50zł, patent działa od przeszło 1, 5 roku żadnych problemów awarii czy wody na podłodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#222796 jodla :

Witam, ja mam właśnie dolewkę grawitacyjną za akwa mam 40L zbiornik, który jest ustawiony jakieś 20cm nad sumpem z tego zbiornika wężyk jest podłączony do zaworka pływakowego, który kupiłem na Ebayu za około 50zł, patent działa od przeszło 1, 5 roku żadnych problemów awarii czy wody na podłodze.

Możesz dać linka do tego lub fotkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://cgi.ebay.co.uk/OS-Plastic-Float-Valve-with-1-4-Port_W0QQitemZ230379104070QQcmdZViewItemQQptZUK_Pet_Supplies_Fish?hash=item35a3aa2746

Jeżeli cię interesuje ten zawór to nie widzę problemu na święta przylatuje do mnie córka wraca do polski 28 grudnia a mieszka w Rybniku, więc mogę go kupić a odbiór masz w Rybniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to właśnie było coś podobnego. generalnie pomysł podoba mi sie nie tylko dlatego , ze jest tani, ale tez dlatego , ze to jest banalnie proste rozwiązanie i zgodnie z teoria niezawodnosci prawdopodobienstwo usterki jest tu znikomo małe.

extra. @inmar dzieki za linki.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna modyfikacja.Zdziwiłem się,że zwolniło dolewanie a okazało się,że w środku jest filterek,który się przytkał.Po wywaleniu go całkowicie dolewanie się poprawiło.

Normalnie zadany poziom wody w sumpie jest prawie co do mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.