booa Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2009 Przyłącze sie .Dzięki za pomysł ze sterownikiem jest git a efekty sa tu Cytuj Baniak 450l.Sump 100,Blau Aquaristic Scuma IT 110 .Cyrk.2*15000 +2*2000,Oswietlenie 4*hqi 150w.2* 36 t8.Skała 65kg.Pudełko przelewowe stal nierdzewna.P.obieg 2500 l/g Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 odświeżę temat jak tam testy z pompami na zwykłym przekaźniku dalej działają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 mam pytanie do fachowców obeznanych w temacie co sadzicie o takim połączeniu AVT MK111 PROSTY TIMER http://eltronix.pl/products/254 + wymianie przekaźnika na taki http://sklep.avt.pl/p/pl/481613/przekaznik+jgc-5f12d-0t+hfs5.html będzie działać jako falownik i bez cykania jak przełącza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 Ten timer ma za długie czasy. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 dzięki za odpowiedz a może zna ktoś propozycję jaki inny się nadaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 10 Lutego 2011 Ktoś zbudował falownik na tym AVT MK111 i był zadowolony... nie mogę teraz znaleźć tego tematu... ale był po prostu tani... i dawał taki efekt jak tunze.. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darod Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 odkopie temat bo ucichł... zrobił ktoś falownik na pompach jvp, jak to działa/działało? jakie czasy powinien mieć sterownik?? mam parę pomp i będę coś rzeźbił w najbliższym czasie, jako sterownik planuję timer astabilny na "555" może nie będzie płynnej regulacji częstotliwości pracy/przerwy, ale wystarczy na przetestowanie pomp i funkcjonalności znalazłem w sieci fajną aplikację pozwalającą obliczenie wartości elementów do potrzebnych czasów pozdr.. Timer.zip Cytuj 450L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Jeśli ma przełączać co minutę czu dwie, to bez problemu Ale to kiła nie falownik. Jeśli chcesz zwykłą pompę przełączać poniżej 1 sek jak w waveboxie to marny twój trud. Najtańszym rozwiązaniem jest używka tunze - ja kupiłem chyba za 300 zł i kontroler którego opis załączyłem na forum. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darod Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 dzięki Tomasz!! nie widziałem wcześniej twojego tematu, a jest wszystko jak na tacy mam pytanie jaką pompę byś polecił do bańki 250L? Cytuj 450L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Minimum 6100 - czyli ta co pokazana na filmie. Stara ale jara. I dobrze znosi pracę 0-100%. Używam też nowszych 6095, ale te są bardziej dedykowane do min 30-100% a wtedy fala nie jest taka spektakularna. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darod Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 ok! jeszcze raz dzięki Cytuj 450L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Czy ktoś próbował zrobić takiego waveboxa na pompie Aqua Medic Nanoprop 5000? Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Kolego napisałem powyżej. Wavebox potrzebuje w zależności od zbiornika czasy nawet ok 0,5 s. Nie ma szans na dłuższą metę. Można zrobić co najwyżej pseudofalownik o czasach 5 sek-1 min i więcej. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Kolego napisałem powyżej. Wavebox potrzebuje w zależności od zbiornika czasy nawet ok 0,5 s. Nie ma szans na dłuższą metę. Można zrobić co najwyżej pseudofalownik o czasach 5 sek-1 min i więcej. Ale ta pompa co napisałem jest sterowalna na 12V Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 Wiem o tym. Jednak sterujesz ją zmianą napięcia a nie elektronicznie. Spaliłem dwie 10000 to wiem. I przełączałem co 10-15 sek - eytrzymały 2 i 3 miesiące. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 A czy koralia 12v wytrzyma jak będzie włączana i wyłączana co sekundę. Niby jest sterowalna ale oryginalny sterownik steruję częstotliwością. Ja chce poprostu włączać u wyłączać napięcie. Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 żadna pompa na prąd zmienny nie wytrzyma takiego sterowania. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 Nie żebym się czepiał ale polonistę razi błąd i mnie również jako kiedyś tam elektronika z wykształcenia. Pompa jest na napięcie, i nie zmienne tylko przemienne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 A to kolego merytoryki wniosłeś do tematu... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 A to kolego Tomaszu merytorycznie pisz poprawnie techniczne bo dla niektórych zmienny a przemienny co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 Nie żebym się czepiał ale polonistę razi błąd i mnie również jako kiedyś tam elektronika z wykształcenia. Pompa jest na napięcie, i nie zmienne tylko przemienne. A ja jestem kolego certyfikowanym dyslektykiem od ponad 20 lat. I przemilczę nie będę mówił co o polonistach myślę. Bo mam wiele to powiedzenia. Niech tylko zajmą się swoimi sprawami i leczeniem swojej nerwicy natręctw spowodowanej patrzeniem na błędy jak nie mogą nic sensownego powiedzieć. Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 Radzę Ci poszukaj jakiejś sterowanej używki tunze jak nie chcesz nówki a układ który pokazałem zbudujesz bez problemu. Naprawdę świetny efekt. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach