Skocz do zawartości
lasius

hqi 4200'K

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was kiedykolwiek próbował uzyć takiej barwy- powiedzmy z kilkoma świetlówkami aktynicznymi? Tak się składa ,że zostały mi 4 takie żarniki philipsa a moje akwarium ma tylko 25 litrów...Zastanawiam się czy nie zrobić experymentu i nie podoświetlać powiedzmy z odległości 1,2 metra 150W pod małym kontem 35-45' akwarium i zobaczyć jak zareagują sinularie , zoanthusy i grzybowieńce- bo tylko to mam...Światło jest dość żółtawe - jednak koloru takiego jak słońce w południe w połowie kwietnia- a w połączeniu z aktynicznymi świetlówkami wygląda ładnie na skałkach. Powiedzcie mi proszę ,czy takie światło - powiedzmy 4-6h na dobę może zagrozić rafie?(glony nitkowate itp?) w tej chwili zjadają je 3 turbo ślimaki i krab. Podmieniam ok.2 l wody co drugi dzień- nie ma odpieniacza, filtracja -skała(5 kg) + 2 filtry - jeden kubełek 600l/h i drugi 450l/h głowica - obydwa tylko po to by wywoływać ruch wody. Żadnych suplementów do wody nie używam, nie mam ryb, korali nie karmię. Do tej pory wszystko żyło na "podmianach wody". Po 1,5 miesięcznym rozruchu rosnąć zaczęły szybko glony wapienne- Czy to światło może spowodować ,że przegrają konkurencję z nitkowatymi?- a ślimaki sobie nie poradzą?p.s lampę mam porządną z grubą szybą blokującą UV.Do tej pory świeciły 2 świetlówki 18W.Czy znacie jakieś linki do opisu i ew. uzycia tych lamp w zbiornikach rafowych?

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4200 to barwa typowo dla akwarium slodkowodnego rosllinnego, mozesz sie spodziewac , ze oprocz wymienionych korali w niedlugim czasie bedziesz mial nowe zyjatka - glony

Ps. ta barwe swietlna polecja na stronach www poswieconych oswietleniu jako znakomita do terariow z gadami :(

pozdrowionka

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, do roślin lądowych jest extra :()) miałem tą barwę nad kaktusami i przez 5 miesięcy bardzo wymagające lophophory miały 2 cm średnicy po wysiewie- ale chodzi o akwa i do tego morskie. Dzięki za odpowiedź :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, napisales "600l/h + 450l/h" w akwarium 25 litrow?

No to masz tam chyba tsunami? Moim zdaniem sporo za duzo.

Napisales tez: "co dwa dni podmieniam 2l wody". Moim zdaniem takze za duzo. Ja mam takie samo akwarium do tego pozadnie obsadzone, takze bez odpieniacza i podmieniam ok 3-4l tyg. tak ze 2xtyg po 1,5-2 litry.

Swiatlo sie niestety nie nadaje, glony zjedza cie razem z butami.

ps.

Ja Ci dam Lophophory!!! :( :( :(

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o widze , ze koledzy sie dogadali co do kaktusow, ciekawe jak by pod tym 4200k roslo ziolo? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zioła nie próbowałem - ale pewnie nieźle. Jeśli chodzi o podmiany to 2 litry to nie zawsze co 2 dni czasem zdarzą mi się 3 dni czyli wychodzi 7/2,5=ok.3 czyli 4,5 litra na tydzień. Ruch wody nie jest za silny stożek ze skał kryje w sobie 450l głowicę z gabką i rozbija prąd o szybę z tyłu a właściwie o jedną krawędź bo to sześciokąt. Kubełek zawieszony z tyłu pcha wodę po powierzchni a ta rozpływa się przy szybie również w 3 kierunkach- więc wiru wodnego nie ma ;-))

Ale co do glonóff masz pewno świętą rację... Myślisz ,że nie da się cofnąć np. tygodniowego oswietlania-jego efektów(glonów) i trzeba będzie wymieniać żywą skałę?

Oprócz jednej lopophorki 2cm 6 miesięcznej mam jeszcze 3 ariokarpusy w tym samym wieku i parę innych sukulentów + żywych kamieni chetnie zamienię za małego grzybowieńca ;-)). Spuer rosną i kwitły po 8 miesiącach od wysiewu !! Tylko pod 150W hqi. 4200'K.

Myślicie ,że mogę zaryzykować bez wielkiej szkody na tydzień włączając to światło- bo znowu nie wiem...???

Jeśli nic nie porośnie skał i szyb to poczekam dłużej- a jeśli zobaczę ,że coś jest nie tak zaraz wyłączę...

Co o tym myślicie?Próbował ktoś tych lamp czy to sama teoria z nimi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sobiscie nie probowalem w morskim, zreszta to mam od niedawna , skaly na pewno nie bedziesz musial wymieniac bo glony jej nie zabija moje trzymaja sie juz 1,5 misiaca, zawsze mozesz sprawdzic jak bedzie z tymi 4200 i przynajmniej bedziesz mial co napisac jak ktos kiedys zada podobne pytanie, bo gadki teoretyczne sa fajne ale pozostaja tylko teoria, a ty bedziesz mial doswiadczenia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, nic nie trzeba wymieniac. Ja na poczatku jechalem na 2x9W 2700K :( bo sie napalilem na nano a nie moglem znalezc wlasciwych. Nic sie takiego nie stalo, troche glonow ale to po dojrzaniu szybko zniklo tfu tfu odpukac.

<nieDlaDzieci>Ziolo to metalohalogenkowe na poczatku w fazie wzrostu a przy kwitnieniu pomaranczowe sodowe. podobno :( </nieDlaDzieci>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapodaj zdjecia swojego akwa? Moje sa w galerii jesli chcesz sobie obejrzec. Ostatnie zdjecia to stan na 5 miesiac, niedlugo pol roku wiec zapodam dluzszego posta z nowymi zdjeciami, moze nawet jakis maly artykul podsumowujacy napisze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja do niczego Tomik nie namawiam, wrecz przeciwnie, zapodaje tylko informacje ktore gdzies wyczytalem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.