Skocz do zawartości
Luki

dziwne stukanie...??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od paru dni cos stuka mi w akwarium. Podejzewam ze to jest jakas krewetka (pistoletowa).

Czy one sa nie grozne dla otoczenia czy trza je tepic?

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Luki witaj w klubie, co masz western w akwa :(, cos mi się wydaje ze tego rewolwerowca nie tak szybko się pozbedziesz, praktycznie nie możliwy do znalezienia, a zwłaszcza przy dużej obsadzie.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem szczescie bo wkladajac skale do wody w ostatniej chwili zauwazylem cos zielonego, niewielka byla, tak z 5-6 cm i calkiem porzadnie strzelala. Jak sie juz zlokalizuje

i wyciagnie skalke w ktorej siedzi to dalej jest z gorki:

modliszka zostawia sobie zawsze tylne wyjscie w razie Niemca wiec wygietym drucikiem mozna ja szybko wyploszyc ze skaly. Bedzie sie ostro bronic ale w koncu da za wygrana i ucieknie. Nagralem filmik z calej akcji, kiedys skompresuje i wrzuce na stronke :(

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką samą sytuację u siebie. Dostałęm t ą krewetkę od Przemka razem ze skałką z grzybkami. Strzela zazwyczaj w nocy albo kiedy moja krewetka boksująca kręci się koło jej dziupli w skałce. Nawet wiem gdzie mieszka ale jeszce jej nie widziałem chociaż już pół roku minęło. AquaManiac my mamy krewetki pistoletowo a Ty miałeś modliszkę, to całkiem inne zwierze. Krewetki raczej ie są groźne. Zostaw ją Luki w spokoju zawsze to jedno zwierzątko więcej.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie są przynajmniej trzy pistoletowe

Budza w nocy czasami bo mam akwa w sypialni.

Toleruję bo musze - nie mogłem za nic złapać, a widziałem je tylko kilka razy w podczerwieni, bo w dzien nie wyłażą

Maja ok 3-4cm. Zielone i brzydkie, z tym jednym charakterystycznym odnóżem

Ile to żyje ? Może w końcu by ...:(

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem ja wczoraj, wylazla na chwilke i jak mnie zobaczyla od razu sie schowala i przestala strzelac, hehe. Ale jak strzela to naprawde glosno.

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem, co do złapania jej to raczej graniczy z cudem. Podziwiam wszystkich którym się to udało. Ja próbowałem wiedziałem w której skałce jest i w momencie wyciągania tej skały ona uciekła ale z taka szybkością że szok. U mnie podejrzewam ja o upolowanie babki:(( . Mam tylko jeden dylemat jak rozpoznać czy jest to krewetka pistoletowa czy modliszka proszę o namiar na stronę gdzie można obejrzeć oba potworki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym sposobem na zlapanie szkodnika jest szklana butelka ustawiona pionowo w akwarium, gdzies przy skale, w niej oczywiscie kawalek fileta lub inne jedzonko. Przy odrobinie szczescia powinno sie udac.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, musze sprobowac tego sposobu dzisiaj

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej chyba rozróżnić po tym że jeśli masz krewete modliszkową to zaczną ci znikać ślimaki i kraby :( Są 2 rodzaje rozłupujące muszle swoich ofiar i dżgające szczypcem. Te rozłupujące podobno mogą rozwalić szybę w mniejszym akwarium - szok.

Wyglądają co prawda zupełnie inaczej - pistoletowa wygląda trochę jak moja langusta i jest nieszkodliwa a modliszkowa wygląda tak trochę jak skrzyżowanie tłustej glizdy z modliszką (tak mi się jakoś mnie naszła taka wizja :( )

Ja szczerze mówiąc długo polowałem na kupno parki - krewetka pistoletowa Alpheus sp. i rybka Yellow Watchman Gobby - niestety jak do tej pory bez sukcesu. Strasznie pocieszna parka jeśli nie masz akwa w sypialni :(

"Przylookaj" jak wygląda ta twoja kreweta i jeśli to alpheus sp. to może jak dokupisz jakiegoś shrimp gobby to sie spikną razem.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile dobrze pamietam to po angielsku "pistol shrimp" i "mantis shrimp"

o mantisach:

"# They are experts at catching and killing prey, being very clever, stealthy hunters.

# They are masters at hiding.

Power of the "smashers" appendage can produce a blow close to the power of a .22 caliber bullet and are notoriously known as "thumb splitters""

hehe :(

http://saltaquarium.about.com/cs/msubpestmshrimp/a/aa110498.htm

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale to o Mantis Shrimp a nie o Pistol Shrimp

Mantis Shrimp to prawdziwy morderca jednak pistoletowe sa raczej niegrozne - co prawda swoimi szczypcami potrafia tak mocne trzasniecie i pęd wody wytworzyc że ogłuszają swoją ofiarę ale nie należą do nich rybki i nasze krewetki czyszczące ani ślimaki. Poza tym niektore (nie wszystkie) pistoletowe sa malutkie max 3-4cm

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na filmie mantisa w akcji (choc lektor mowi ze to pistoletowa) - spora ryba zostaje ogluszona

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz moze ten film na kompie??

pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek właśnie w sobote jade do Berlina - wiesz gdzie w Berlinie są największe szanse na dostanie Ricordei Floridy i niebieskich gąbek? Może jakieś wskazówki który sklp z morszczyzną najlepiej odwiedzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricordei dawno nigdzie nie widzialem, gabki widzialem w sklepie Fressnapf Klosterstraße 23-25

D-13581 Berlin-Spandau. Koniecznie odwiedz sklep Sea World na Berliner Strasse 39, Berlin-Tegel

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie - jutro mam "dzień morski w Berlinie"

A poza Sea Life jakie oceanarium polecasz jeszcze odwiedzić bo szperałem w internecie to w sumie chyba ze 3 lub 4 znalazłem w berlinie?

A wracając do tematu krewetek pistoletowych i modliszkowych - na tym forum macie opisy i porady jak znalezc i zlapac modliszkową krewete i jak ją ...hodować :(

http://www.reefs.org/phpBB2/viewforum.php?f=71

a tu cała strona o krewecie modliszkowej

http://www.blueboard.com/mantis/index.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku ,, natomiast w akwarium przy ogrodzie zoologicznym jest sporo do zobaczenia."

powiedzmy obok dworca kolejowego . czy tak ? dla ciebie poruszanie sie po berlinie to bajka ,ja bez nawigaci nie daje rady ,choć bywam tam za często.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do tematu .nie tylko krewetki pistoletowe wydają odgłosy ,ale Slimaki też lubią sobie postukać /o szybe /.

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk jest naprawde na co popatrzeć . kapitalne są meduzy i nie tylko .zresztą każdy zbiornik ma coś wsobie poswieć więcej czasu temu miejscu .ja miałem /mam tą mozliwość ogladania -przydlądania się tym zbiorniką od zaplecza . jak byś nie dostał niebieskiej gąbki to się zgłoś do mnie .

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to tam wcale tak łatwo trafić - wejście jest nie naprzeciwko dwoca tylko przy bramie ze słoniami (ok 700m od dworca za rogiem).

Jak tam wlazłem to przepadłem - zasiedziałem się nie patrząc na zegarek i... pozamykali mi "rybne" sklepy (do 15 w sobote) i sobie nie kupilem nic :yes

Zanim poszedłem do akwarium kupiłem w Arkaden na Postdamer Platz kartę 512Mb do mojego nowego aparatu i ... hehe wypstrykałem ją całą w kilka chwil i musiałem kasować co gorsze zdjęcia kilka razy. Obrobie je i wrzuce na stronkę bo jest na co patrzeć :(

@BartY do sklepów nie dotarłem więc ani ricordeii ani jakiś ciekawych zoanthusów oczywiście nie znalazłem ale nie martw się 25 kwietnia będę w Berlinie na 2 dniowym szkoleniu z ITSu więc będę miał kupe czasu na zwiedzanie sklepów i szperanie.

@grzesiek - jeśli chodzi o gąbkę to bardzo chętnie, jak mozesz zdjecie jakies i informacje o cenie i rozmiarze na priwa to byłoby świetnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.