Skocz do zawartości
JarJar

Pompa do wymiany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj zalałem kranówką, na próbę, zbiornik który planuję uruchomić już wkrótce. Ciesze się bo wszystko okazało się szczelne.

Problem na jaki się natknąłem to wydajność pompy - Deltec 4040. Jako że sump i reszta osprzętu znajduje się w piwnicy to słup wody jaka musi podnieść pompa to dokładnie 3 metry. Rura powrotu jest oczywiście pionowa bez żadnych strat. Na końcu tylko znajduje się kolanko z wężem loc-line.

Z moich obliczeń wyszło mi, że wydajność pompy w takim ustawianiu to ''aż'' 300l/h.

Jasno z tego wynika, że potrzeba nowej pompy :D.

Jaki sprzęt możecie zaproponować w takim przypadku?

Jaka jest zalecana ilość obiegu wody w baniaku 500-litrowym?

Dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jakaś cisza...hehehe. Widać Święta idą :D

Pomyślałem jeszcze o inny rozwiązaniu. Może podłączyć szeregowo dodatkową pompę. W moim przypadku tą drugą pompę położyłbym na podłodze tuz pod akwarium?

Wyglądałoby to mniej więcej tak:

AKWARIUM

|

|

|

|

Pompa # 2

------------------------|------Strop/Podłoga

|

|

|

* Deltec 4040 ----- Sump

Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kombinowales z lukiem zamiast kolanka? I ten loc-line pewnie tez swoje robi. Mimo to chyba i tak bedzie za slabo. Kiedys Chodi zalozyl fajny temat wlasnie o polaczeniu w szeregu dwoch pomp i bylo tam o zasadach jak musz byc dobrane.

A moze wiekszy model delteca zrobi robote.

PS.Tak juz dla moje ciekawosci jak masz miernik czy moglbys zmierzyc pobor energii przy takim podnoszeniu?

Pozdrawiam Dyzma

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytalem troche:D

Jezeli ten odpieniacz ma faktycznie przeplyw tysiac litrow to ta pompa bedzie zdecydowanie za slaba.I chyba to bylo do przewidzenia ze skoro pompa ma podnoszenie 3,5 metra ze na wysokosci twoich 3 bedzie juz lipa.

Poczekaj do rana, napewno ktos pomoze, ale mysle ze na te 3 metry pod Twoj odpieniacz, Deltec 4547 styknie

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o podlaczenie szeregowe, to nie musialbys tej 2-giej montowac wyzej, mozesz je dac kolo siebie, wysokosc podnoszenia sumuje sie, przynajmniej w pewnym przyblizeniu. Choc pewnie wymiana pompy na model o wyzszym podnoszeniu bedzie tansza i efektywniejsza pod wzgledem zuzycia energii.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi !

Chodi zalozyl fajny temat wlasnie o polaczeniu w szeregu dwoch pomp i bylo tam o zasadach jak musz byc dobrane.

Znalazłem ten wątek. Jest to zawsze jakaś opcja. I w teorii dwie pompy podłączone szeregowo powinny zdać egzamin.

Myślę jednak, że w pierwszej kolejności powinienem ustalić jaki jest zalecany obieg (w l/h) w moim planowanym zbiorniku. Po odliczeniu strat będę mógł wtedy dobrać pompę. Macie jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moim zdaniem wielkosc pompy obiegowej nalezy dobrac w/g planowanej zawartosci sumpa. W klasycznym ukladzie (skimer, refugium, jakies absorbery) spokojnie wystarczy obieg ciut wiekszy niz nominalne zapotrzebowanie odpieniacza na wode. Jesli do odpieniacza pompujesz np 2000 l/h to obieg 3500 l/h jest az nad to. Jest to zbedne ganianie wody w gore i w doł bez konkretnego powodu. W praktyce taki uklad wydajnosciowy pasuje, bo pompa w sumpie do odpieniacza dziala praktycznie z nominalna wydajnoscia, a obiegowa jednak sporo traci na wysokosci.

Wracajac do laczenia pomp - tematu nie dokonczylem, ale jak napisalem, testy zostaly przeprowadzone. Na dwoch parach pompek. Jakies malenkie boyu o wysokosci z tabliczki 0.9 m i newjet'y o wysokosci 1.1 m. Pompki samodzielnie nie dawaly rady uzyskac nawet tej wysokosci. Po polaczeniu szeregowym, dwa boyu'e - 1,5 m, newjety prawie dwa metry. Takze to dziala. Ale faktycznie z ekonomicznego punktu widzenia lepiej kupic jedna wieksza pompe. Mniejsze zuzycie pradu i mniejszy kociol w podlaczeniu.

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aiwaki 2 500 L, podnoszenie 9 m

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzyglądałem się tym pompom iwaki i wybrałem model MD-55R. Po stratach 3 metrów podnoszenia daje obieg około 3500 l/h. Jest trochę prądożerna (110W) ale o wiele tańsza w zakupie od Reg Dragonów i innych europejskich wynalazków. O takie coś mi chodziło. Jak podłącze to dam znać jakie są rezultaty.

P.S. Z tego powodu Deltec 4040 będzie niedługo na sprzedaż. Może ktoś będzie zainteresowany :)

Pozdrawiam i dziękuję powyższe pod/odpowiedzi i te pisane na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sczerze mówiąc, dziwię się dla swojego ukłdu pracu obiegu wybrałeś 4040. Ten typ zgodnie z charakterystyką ma na wysokości 3 m nie więcej niż 1000 l/h. Przy doborze pomp dobrze przyjrzyj się charakterystyce wydajności pompy zanim podejmiesz decyzję ostatetczną.

Przesiadka na 580l 140x70x60; sump 100 l; DSB/refugium; cyrkulacja 7800 l/min; obieg DELTEC 5250 ok. 1000 l/h; Odpieniacz BA; ośw. BA 10x54W; Profilux III; Pompy dozujące

Fascynacja akwarystyką od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, spoko oczywiście , że czytam instrukcje oraz charakterystyki pomp :).

Po pierwsze ten sprzęcik dostałem w spadku a po drugie pomysł z sumpem w piwnicy przyszedł trochę później (lub jak kto woli - jak się człowiek trochę mądrzejszy zrobił).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.