Skocz do zawartości
Damos

Nietypowe akwarium 1700l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym zmienić swoje akwarium, przerobić. Mam taki pomysł, aby zrobić długie akwa. Na środku planuję "wyspę" (skałę ułożoną w kupce) z twardzielami. Z prawej strony chciałbym mieć tylko miękasy, natomiast z lewej obniżony ruch wody i różne koniki. Wszystko byłoby pod jedną tą samą wodą. Żadnych przegród. Oczywiście nie tylko same koniki ale także jakieś błazenki, pokolce itp. Nie bierzmy pod uwagę sprzętu bo sprzęt do tego litrażu mam. Wymiary akwa: 350cm dł.x 80cm szer.x 60cm wys. Jest możliwość postawienia takiego zbiornika ? Czy woda mogła by być wszędzie taka sama ? Jakich zagrożeń można się spodziewać ? Proszę o wyrażenie swoich opinii ;] Jeżeli nie w tym temacie napisałem to proszę przenieść wątek.

Pozdrawiam

720l Akwarium + 250l Sump 3x150W HQI + 4x 54W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Koniki powinny pływać z innymi delikatnymi rybami jak np. iglicznie.

Można zrobić na jednej wodzie ale ta przegroda skalna powinna uniemożliwiać przepływanie rybom do koników.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tylko 180 cm i mnie naprzyklad męczy, siedząc na fotelu bujanym "gonienie" z jednago końca na drugi a co dopiero 350... dlatego następne będzie 150X90X60... Ale "Ty tu urządzisz"

Pozdrawiam

1100 l. w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mi się podobają takie akwaria z dużą przestrzenią ;] a jeszcze one będzie prawie na całej ścianie ;] To czyli wszystko może żyć w "jednej" wodzie. A koniki nie nauczyłyby się tak że będą pływać tylko tam gdzie mają słabszy ruch wody ? No bo nie chciałbym żadnych ścianek, przegródek ale jak trzeba będzie to zrobimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze koniki beda wszedzie i ryby beda wszedzie. Moze jak konikow nie zmiela silne przeciez pompy, to zajma te spokojniejsza czesc?

Gdybys nastawial sie na piekne twarde lub piekne miekkie to one troche sie wykluczaja. Planowalbym nacisk na wieksza ilosc twardych a z miekkich tylko jakies "rarytasy" albo zadnych, ale to oczywiscie sprawa gustu. Wczesniej czy pozniej miekkie "przeleca" na skale twardych...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeznaczenie jednego zbiornika na tyle kombinacji zwierząt nie jest dobrym pomysłem. Koników nie nauczysz przebywania w jednym kącie zbiornika o zmniejszonej cyrkulacji, ani unikania zassania przez silne pompy potrzebne do cyrkulacji nad spsami. Poza tym duże ryby stanowiłyby dla nich spory stres. Jeślibyś upierał się przy tych konikach to wyobrażam to sobie tak, że jedną część oddzielasz od reszty ścianą skalną, która dobrze wykonana może być niezłą ozdobą. Może by tak komin umieścić w tej 1/3 długości i postawić od komina ścianę skalną do przedniej szyby? Ściana mogłaby być z ceramiki, czy może z cementu portlandzkiego z mieszanką skały? Miałbyś zakamuflowany komin, no i musowo przegrodę dla wydzielenia częsci zbiornika dla koników.

Moim zdaniem jednak zrobiłbym zbiornik pod spsy i trochę miękkich, jak proponuje Stani, a jeśli zdecydowałbym się na koniki to zrobiłbym dla nich osobny zbiornik taki do 200 ltr. Poza tym koniki to znacznie więcej opieki ze strony akwarysty, częstsze karmienie więc z tym tematem raczej dałbym sobie czas na określenie swoich możliwości czasowych. Chodzi o najlepsze warunki dla koników i częste karmienie tak, żeby nie głodowały.

Sam z tego powodu zrezygnowałem z koników.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Cie Damos, zgadzam sie jak najbardziej z poprzednikiem,ze koniki powinny byc trzymane w zupelnie innym tanku(najlepiej jednogatunkowym albo jak napisal guliwer z igliczniami). Przy tak pieknym rozmiarze akwa uwazam ze byloby totalna glupota robic jakiekolwiek przegrody, scianki itd. Nigdy nie wyjdzie to na tyle estetycznie by przebic normlany zbiornik...przy dl. 350! Sam rozmiar szkla jest juz imponujacy. Stani dobrze napisal, po jakims czasie i tak beda tam pewnie same twardziele, do tego przy takiej dlugosci wieksze pokolcowate jak naso czy nawet pokazne stado zebrasom to juz jest wtedy efekt. Jezeli masz ochote dzielic akwa na wyspy to zrob tak jak sam napisales..czyli czesc "twarda" i "miekka", to jest jaknajbardziej wykonalne i napewno mogloby byc pieknym akwarium. Wracajac do konikow, moj znajomy w zbiorniku ponad 1000 litrow wiele razy probowal z konikami(bo tak mu sie podobaly)...i powiem Ci szczerze,ze w takim akwa jest to bez sensu, koniki nie przezywaly dluzej jak 2-3miesiace i padaly badz o z glodu badz jak pisali poprzednicy zassane w pompy. W tak duzym akwa karmienie konikow przy mieszanej obsadzie to katastrofa jakas,a hippocampusy zdane sa wtedy tylko na to co znajda na skale, a uwierz,ze na dlugo to nie wystarczy(nie chodzi o to ze bedzie tam za malo robali w skale tylko o to,ze one wpieprzaja w naturze co chwile,najczesniej na glonowych pastwiskach gdzie maja spokoj). Naprawde radzilbym zrezygnowac z konikow chyba,ze chcesz co jakis czas dokupywac nowe i meczyc zwierzaki. I jak pisalem wczesniej przy tak wypasionym akwa, koniki znika, tu trzeba czegos duzego;-)

pozdrawiam michal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie na takie opinie czekałem ;] to tak myślę że koników nie będę męczył, ale zastanawiam się nad jadowitymi rybami coś z typu Pterois volitans, ale też sobie odpuszczę. Tak jak mówicie szkoda mi go przedzielać, a wolałbym jakoś ciekawie wykorzystać jego rozmiary. Co do komina to będzie po 2 stronach akwarium w narożnikach.

Jednak jestem zmuszony zmienić z 350cm na 320cm, bo firmy mi odradzają bo nie mają tak dużych tafli. Oczywiście mogą zrobić ale pod specjalne zamówienie , będzie to dużo drożej i będą musieli kleić u mnie w domu. Nie będę mógł przenieść życia przez 2 tygodnie. A 320cm przywiozą mi cały gotowy zbiornik i zaraz będę mógł go używać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do skrzydlicy to w ogólnym baniaku w niczym nie przeszkadza. Musisz tylko wpuścić ją pod koniec i jak najmniejszą wtedy nie powinna nawet patrzeć na współmieszkańców, a jest naprawdę piękną ozdobą baniaka.

Pozdrawiam

Radek

Laguna na wsi, a w niej rybki i korale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damos trzymamy kciuki, nie zapomnj o fotkach. Wiadomo duzy projekt wiaze sie zd lugim planowaniem no i kosztami, ale bardzo chcialbym zobaczyc jak wygladaja prace montazowe takiego kolosa.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pierwszy etap mogę już pokazać ;] Oto mój obecny sump. Starczy taki do 1600l?

img5156m.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.