Skocz do zawartości
setet910

oswietlenie refugium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow

Czy ma ktos pomysl jak zrobic oswietlenie do refugium moze ma ktos gotowy projekt

refugium ma byc niewielkie jakies 40 cm na 30 wysokie na 50 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej na PC. Jeśli masz jednak 70 zł na wydaniu to taka lampka Ikola - Lampa A-280 ze świetlówką PC 18W 10000K będzie idealna. U mnie właśnie takie refugium oświetla i glony rewelacyjnie rosną.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem ta lampke ikola i chyba sie na nia zdecyduje faktycznie 70 zl dobra cena

mialem zamiar zrobic lampke 2 swietlowki kompaktowe po 24 w statecznik do tego ale patrzac na cene lampki ikola wyjdzie ponad 2 razy taniej z jedna swietlowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Może nadawały by się lampki 230V halogenowe na diodach 7000K z allegro,koszt niewielki w porównaniu do lampy i proste w podłączeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te lampki halogenowe o ktorych mowisz mozesz dac linka do nich maja barwe swiatla 7000 k ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy koszt niewielki

Potrzebował byś ze 3 do 5 sztuk x 3w (cena sztuka najtaniej 28 PLN) plus oprawy 3 do 5 sztuk i i jakieś mocowanie - Ikola wyjdzie najtaniej tylko, że ona bierze 24 waty a nie jak podaje producent 18.

Ja bym się nie zastanawiał za 65 PLN masz gotową lampę - dla mnie już jedzie.

Poniżej link - to jest jedyne rozwiązanie abyś nie musiał kombinować jeszcze z zasilaczem i driverem

http://www.allegro.pl/item888912207_nowosc_led_apollo_ledh_mr16_3w_6500k_biala.html

Pozdrawiam

124x60x60 -> OW; sump 100x40x45, Odpieniacz stożek DIY by Sebastian z igłą Tunze, obieg NJ6000, cyrkulacja 6 x 6000 l/g (cztery załączane cyklicznie po dwie na przemian), oświetlenie LED 300W ściemniane DIY. Automatyczna dolewka Aqua Trend + zbiornik 100x12x45, 60 LR, 40 kg LS

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

setet910 tu masz link do żarówek ledowych 7000K

http://www.allegro.pl/item896784336_zarowka_diodowa_gu10_80_led_230v_biala_zimna.html

żarówki mają 80Ledów i 3W ,myślę że 2szt by wystarczyły na takie refugium.Nie potrzeba do nich driverów ani zasilacza ,podłanczasz bezpośrednio pod 230V. Mam 60Ledową i świeci porównywalnie z halogenem 30-40W.

Koszt żarówki to 19,70zł a oprawki 1,90zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie jako oświetlenie nocne w kuchni tylko 1,5W 2 szt. zamontowane w cokole mebli i świecą naprawdę mocno.Zastanawiam się tylko czy widmo światła będzie wystarczające dla glonów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ERNI wątpliwości czy 2 sztuki wystarczą - SETET910 pisze, że będzie to głębokie na 50 cm a te żarówki dają po 150 lm - tyle, że to nie problem zawsze mozna jednączy dwie dołożyć a rzeczywisty zyska za parę miesięcy pokaże licznik prądu (to może być dobre rozwiązanie tylko pod warunkiem że faktycznie mają ok. 7000 k i 150 lm) - napisz nam ERNI jak Ci pod tym rosną glony?

124x60x60 -> OW; sump 100x40x45, Odpieniacz stożek DIY by Sebastian z igłą Tunze, obieg NJ6000, cyrkulacja 6 x 6000 l/g (cztery załączane cyklicznie po dwie na przemian), oświetlenie LED 300W ściemniane DIY. Automatyczna dolewka Aqua Trend + zbiornik 100x12x45, 60 LR, 40 kg LS

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy przypadkiem chlorofil zawaty w morskiej zieleninie nie jest identyczny z zielenina slodkowodna? A co za tym idzie lubiacy bardziej zolte swiatlo? W holendrach zakladalo sie swietlowki 10 kk gdy juz zieleniak wygladal jak nalezy i chcialo sie graniczyc przyrosty. Natomiast najszybszy wzrost wszystkiego co zielone uzyskiwalo sie na oswietleniu 3.500-5000k. Z kolei czerwone rosliny wolaly 6-7 tys. Osobiscie nie mam refugium, ale gdybym mial oswietlac, wybralbym jakies power glo i inne tego typu swiatlo dla roslin.

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w refugium mialem 2 razy po 24 W zarowki swietlowki osram z hipermarketu - 2700K i spaghetti wylazilo z wody. teraz z filtrze glonowym typu Algaescrubber mam takie same zarowki i glony bardzo dobrze rosna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

fischer1 nie napisze ci jak rosną glony pod tymi ledami bo nie mam refugium.

W poście wcześniejszym napisałem;

Może nadawały by się lampki 230V halogenowe na diodach 7000K z allegro,koszt niewielki w porównaniu do lampy i proste w podłączeniu.

Nie wspominałem że oświetlam tymi diodami czegokolwiek,tylko że mam żarówke 60 Ledową i świeci jak halogen 30-40W.

fischer1 widze że bardzo lubisz tą swoją lampe Ikola,ale znajdujemy się w dziale DIY i co niektóży chcieli by zrobić coś samemu.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Erni też Cię lubię :) ale nie będę na Polski Ci tłumaczył na Polski co napisałem w poście do Ciebie - może wystarczy jak jeszcze raz przeczytasz...

Dział DIY fakt ale ma sens tylko jak rozwiązanie jest lepsze albo tańsze nieprawdasz....

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

DIY - czyli zrób to sam, a nie kup gotowca i zachwalaj jaki wspaniały.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Erni masz rację lampka halogenowa z Allegro i prawka - fakt się napracujesz przy tym twoim DIY :D

Jak jesteś taki szpec poszukaj samodzielnie ledów DIP jakie są w niej użyte, następnie przelicz ile dająś światła z mcd na lm - jest na to prosty wzorek uwzględniający kąt połówkowy ich świecenia i dobierz ich odpowiednią ilość do potrzeb (tak na marginesie Ci powiem, że na allegro znajdziesz cudotwórcze ledy DIP które po przelicziu będa miały wydajność ze 350 lm/W co jest na tym etapie rozwoju tej technologi niemożliwe i oznacząło by sprawnośc ponad 50%). Potem mała matryca może być z akrylu, polutuj zasil i będziesz miał prawdziwe DIY a nie gotowca tak jak moja ikola - i proponuję czytaj uważnie bo nigdzie nie napisałem, że ją już mam :)

Dalej Cię lubię :kapelusz a zaniedługo będziesz moim idolem

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

:)

fischer1 straszny filozof z ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uczę się od mistrza w tym temacie ale myślę, że osiągnąłeś taki poziom zaawansowania, że choćbym nie wiem jak się starał to Cię nie dogonię (ale mówi się trudno):):)

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

fischer1 umiesz tylko pyskować ćwoku czy stać cię na coś więcej:clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.