Skocz do zawartości
slawomirdyl

LED DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich chcę zaprezętować mojej konstrukcji kampę LED

Moja lampa oparta jest na zupełnie innych diodach jest to wstępna konstrukcja

i nędzie rozwijana, następny system to sterowanie lampą ale to dopiero jak

ta przejdzie okres testowy i sie sprawdzi potrwa to parę miesiecy.

Prezentacja lampy będzie na zlocie w Milówce.

pozdrawiam

Dane tech.

5 000 L

105 l/W

50 W

Po 50 000 godzin pracy stracji ok 13 %

zasilanie na pięciu obwodach

3702-diody.jpg3702-wentylator.jpg3702-swieci.jpg

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę,że te prostokątne ledy to pewnie Citizen wypuścił ?

Ciekawe jaka będzie reakcja korali na tą lampę.....

Dodam jeszcze, że lampeczka wygląda przyzwoicie....chwali się....

tel.kon. 503-344-343 520 l słodkiego i odpalone solniczki...144x60x30,2 x 80x40x45,70kg LR,30kg LS,Tunze 6025,6045,6060,6100 ,VorTech MP40w,sea clone 100,Apf600,2x150W+2x54W,2x(3x24 W),trochę bajerów na profilux'ie...w planach 600 l i 450 l na jednym stelażu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem ciekaw jak korale zareagują , kiedy wieszasz?

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej:

Producent ledów

moc, lm, ile K, jakim prądem je katujesz

Jak rozwiązałeś zasilanie?

Wygląda ładnie i świeci mocno :goofy

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to jest nowość citizena(w sensie rozwiązanie techniczne i budowa układu) to Citizen musiał to chyba skopiować od Chińczyków którzy skopiowali to ... no właśnie od kogo?

http://www.alibaba.com/product-free/106133382/LED_aluminum_light_bar.html

Tego typu układy są już od dawna na rynku, w różnych mocach - niestety charakteryzują się niskimi CT - a w strumień 105lm nie wierzę.

Z tego co widzę to model diody CL-L102-C7 który ma 74lm/W - tak na marginesie - jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Chińczycy oferują podobną wydajność - a chyba nawet już większą...

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku

Myśle że najprościej było by gdybym przyjechał do Ciebie i nad akwarium postawili byśmy Twoje i moje

oczywiście jeżeli nie masz nic przeciwko temu. A pozostałe sprawy techniczne będę wyjaśniał etapami

Co do ceny lampy muszę niestety zmartwić wszystkich ale wcale nie odbiega od lamp Przemka

pozdrawiam

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba moja jest taka rozmawiajmy żeczowo niech ta dyskusja będzie merytoryczna Przemek ma duży wkład

w rozwój akwarystyki morskiej a wszyscy mamy taki sam cel. Pomagajmy sobie na wzajem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze obserwacje po kilku godzinach

1. Jest za żółto z jednej strony baniaka wisji 250 JQI 20 000 K z drugiej nowa lampa LED wygląda że ma 10 000 K

ale to może być złudzenie

2. Sarco zwiną polipy teraz powoli wypouszcza za dużo światła dostał

3. Muszę podnieść prąd na niebieskich za mało niebieskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Relacja po kilku godzinach poliupy nie wychodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawomirdyl czy możesz założyć nowy temat o Swojej lampie, z prośbą aby nie wypisywać głupot.

Chciałbym ( i pewnie nie tylko ja) poczytać na temat lamp led bez zbędnych dyskusji czy to Chińskie, co sprzedaje Przemek i innych głupot. Macie pytania do autora to piszcie, a dyskusje prowadźcie sobie na privie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek fajnie, że wkońcu odpaliłeś (może mam shortową historię na forum ale w ledach się orientuję a przynajmniej zadałem sobie niemało trudu w tej materii) i zadam proste pytanie do Przemka a mianowicie (Sławek sorry za offtop)

Przemku napisz tutaj albo na priva ile nowa lampa 120 watt sterowana ta na BTXE lub bez daje światła na maxa w lumenach - tak rzeczywiście przy zastosowanym osprzęcie. Resztę danych wyczytałem.

A tak na marginesie to sławek ma rację - jak by nie liczyć niestety ledowe DIY wychodzi na poziomie lub przewyższa cenę nowej lampy (nie liczę satysfakcji z wykonania czegoś samemu)

Czekamy Sławek na dalszą relację z testów.

124x60x60 -> OW; sump 100x40x45, Odpieniacz stożek DIY by Sebastian z igłą Tunze, obieg NJ6000, cyrkulacja 6 x 6000 l/g (cztery załączane cyklicznie po dwie na przemian), oświetlenie LED 300W ściemniane DIY. Automatyczna dolewka Aqua Trend + zbiornik 100x12x45, 60 LR, 40 kg LS

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#234621 KIDULT :

@Przemku pierwsza osoba piszaca nie na temat w tym watku jestes TY:

"

Jeśli to jest nowość citizena(w sensie rozwiązanie techniczne i budowa układu) to Citizen musiał to chyba skopiować od Chińczyków którzy skopiowali to ... no właśnie od kogo?

http://www.alibaba.com/product-free/106133382/LED_aluminum_light_bar.html

Tego typu układy są już od dawna na rynku, w różnych mocach - niestety charakteryzują się niskimi CT - a w strumień 105lm nie wierzę.

Z tego co widzę to model diody CL-L102-C7 który ma 74lm/W - tak na marginesie - jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Chińczycy oferują podobną wydajność - a chyba nawet już większą...

pozdrawiam

Przemek

"

jak widac po uzytym slownictwie miales na celu publiczna dezaprobate inicjatywy Slawka.

Czy to co napisałem nie ma związku z tematem Sławka? Czy nie odnosiłem się w swojej wypowiedzi do konkretnych danych technicznych które przedstawił nam w poście - a które najprawdopodobniej otrzymał od sprzedawcy - który "niechcący" wprowadził go w błąd?

Jeśli to nie jest na temat - to co trzeba napisać żeby "na temat" było?

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisałem - gwarantuje że wszystko stanie się jasne.

A to że przytoczone przeze mnie FAKTYCZNE informacje są inne od tych do dostał i przedstawił Sławek - ode mnie nie zależy. Czy to dyskwalifikuje te diody do morskiego? Moim zdaniem tak - nie właściwe spectrum(m.in CT) spowoduje piękny wzrost - bez specjalnie atrakcyjnych barw - będzie jak pod HQI 10.000K.

Do słodkiego będą dużo lepsze niż diody o wysokim CT.

Wystarczy w sposób właściwy zinterpretować podane jak na stole fakty..

Jak juz napisalem, czekamy wszyscy na informacje techniczne diod uzytych w lampach Pacific Sun, bo o diodach Slawka jak widac wiesz wszystko.

Rozumiem - i cieszy mnie to bardzo, choć zapewniam Cię że nie zamierzam ujawniać tych informacji - nie widzę NAJMNIEJSZEGO uzasadnienia takiego działania.

Jak kupujesz świetlówkę ATI - nie pytasz producenta jakiego luminoforu czy też mieszanki gazów użył. Jeśli uważasz inaczej - zdobądź dla mnie informację na temat metali ziem rzadkich użytych w zarnikach Coralvue 12KK - proporcji, napylenia katody itd.

Chiałbym w końcu wyprodukować bardzo dobry żarnik o TAKICH SAMYCH parametrach jak ten wspomniany - ale brakuje mi jedynie tej drobnej i wydawało by się - publicznie dostępnej informacji.

Jak mi tę informację dostarczysz - ja umieszczę tu publicznie na forum informację o konkretnych modelach diod użytych w naszych lampach - łącznie z oznaczeniem binu, schematu podłączeń itd.

Powiem więcej - dam Ci bezpośredni kontakt do mojego dostawcy upoważniając do proukcji lamp na naszych PCB. Moją propozycję więc znasz..

Pacific Sun to firma produkujaca tylko lampy led dostepne tylko u Przemka w sklepie oraz zarniki HQI tez od Przemka ze sklepu (ktore to kiedys nie zajarzyly). Moze Przemek nie jest wlascicielem bo jeszcze nie zarejestrowal znaku towarowego. "poprawcie mnie jesli sie myle"

Skoro prosisz - bycie "właścicielem" nie ma nic do rejestracji znaku towarowego - to dwie zupełnie odrębne sprawy.

Produkty firmy Pacific Sun dostępne są w tej chwili w 19 krajach na świecie - nie tylko w "Przemkowym" sklepie.

Różnica nieco istotna, nieprawdaż? :goofy

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się zaczęło bo kolega pokazał nam coś co sam zbudował . :goofy Sławku brawo dla Ciebie , że jesteś osobą przedstawiającą wartość w pełni tego słowa znaczeniu . Będę śledził ten wątek z zaciekawieniem . Fatalnym jest natomiast to pieniactwo i ataki na Przemka . Jakie Ledy użyłeś ? udowodnij ! pokarz !

KIDULT nie znam Cię osobiście i chyba poznawać nie chcę dopóki nie zmienisz swojego zachowania w stosunku do ludzi z forum . Zrozum wreszcie że jeśli coś działa i to działa dobrze to jaki sens jest podważać wartość danej rzeczy .:banghead Nikt nigdy nie pyta z jakich stopów zrobione są tłoki do samochodu który kupuje , czy z jakiej głębokości i na którym kilometrze została wyłowiona ryba czy koralowiec który kupujemy . Nie pytamy czy ten co łowił miał badania lekarskie i czy były aktualne . Skoro masz tak ogromną wiedzę to prowadź dyskusje na temat przedstawionej lampy a nie innych . Mam ogromną prośbę nie zaśmiecajmy tematów oraz forum . Moderatorzy niech usuwają wypowiedzi nie na temat. I nie mam nic przeciwko temu aby moja wypowiedź została usunięta bo również nie wnosi nic do tematu przedstawionej lampy . Na zakończenie mogę tylko tyle powiedzieć że nikt nikogo nie zmusza do kupowania gotowych lamp czy tez budowania samemu . Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych . Sławku raz jeszcze przepraszam za offtop i trzymam kciuki za twoje dzieło..:goofy

Baniak 650 lilr. + 150 litr. sump z DSB i LR ,led 430W, odpieniacz DIY thcskiba , obieg RD 8500 litr. , cyrkulacja 39000 litr. około 100 LR , SPS , LPS .

obecnie : http://nano-reef.pl/topic/31598-cast-away/

Poprzedni baniaczek : http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=224395#224395

http://aqua-reef.pl/topic/1363-mo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiłem tylko wypowiedzi związane z tematem...

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, proponuję wyżyć się na moim pytaniu, które brzmi:

Czy można zastosować diodę białą 10W (powiedzmy z lepszego sortu, będzie miała 8000 - 10000K) i 4szt. 1W powiedzmy Cree Royalblu? Powiedzmy, że będzie to rozstawione co 20 cm.

Ma prawo dobrze działać nie uszkadzając korali i zapewniając minimalną estetykę obserwatorowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosować można - ale wyglądać będzie fatalnie.

PRzede wszystkim - diody 1W - a nie 10,20 itd. Mają najwyższy strumień/W.

Im cieplejsza dioda - tym wyższe ratio B/W - przy 14.000K, 16KK można dać 1:1 i będzie wypadkowe światełko bardzo miłe dla oka.

Jak użyjesz ciepłej diody - musisz na 1W światła białego - dać 2W, czasem 3W niebieskiego.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze raz pogratuluję Sławkowi (wie o co chodzi)

Widzę, że moje pytanie zostało wyautowane więc je zadam jeszcze raz

Ponieważ planuję budowę lampki led lub zakup Przemk napisz nam lub prześlij mi proszę na priva info (bo nie odstałem) jaki strumień świetlny daje lampa 120 W w całości - nie ma tego w danych technicznych - reszta jest

124x60x60 -> OW; sump 100x40x45, Odpieniacz stożek DIY by Sebastian z igłą Tunze, obieg NJ6000, cyrkulacja 6 x 6000 l/g (cztery załączane cyklicznie po dwie na przemian), oświetlenie LED 300W ściemniane DIY. Automatyczna dolewka Aqua Trend + zbiornik 100x12x45, 60 LR, 40 kg LS

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za małą precyzję chodzi mi o lampę Pacyfik Sun najnowszej generacji sterowaną lub nie

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Lumeny nie są najważniejszym parametrem - pisałem o tym już kilkukrotnie, jednak powrórzę raz jeszcze.

Jeśli ktokolwiek, kiedykolwiek nurkował to widział ILE światła jest na głębokości 6-10m. Jest DUŻO mniej niż w średnio oświetlonym akwarium.

Ważna jest JAKOŚĆ tego światła - a ogólnie rzecz mówiąc - ile światła z światła mają koralowce do swojej dyspozycji - czyli ile są w stanie pochłonąć i przy udziale zooksanteli - przetworzyś na aminokwasy które będą niezbędne do dalszego wzrostu. Żeby nie pisać ponownie co to PAR i PUR - zerknij do wikipedii - wszystko będzie jasne.

Nasza lampa 120W ze sterowaniem świeci nieco jaśniej niż bez(piszę nieco - bo wiem jakie są różnice na odczycie PAR - nie mierzyliśmy zaś strumienia - gdyż nie ma to najmniejszego sensu).

Tak więc:

model 120W bez sterowania ma strumień około 6600lm. Lampa z sterowaniem powinna mieć minimum 7500lm.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku jeśli masz możliwośc zmierzenia Par i Pur Czy mozesz to zrobić dla lampy HQI 150 W zarnik 10.000K a takze dla porownania podac te wartosci dla lamp sprzedawnych przez Ciebie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwszym dniu testów wnioski:

1. światła dosyć ale za żółto

2. muszę dodać więcej niebieskich led albo pokąbinować z t-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 10.000 nie mam - ale mierzyłem 14.000K BLV.

Zarnik powieszony 12cm nad powierzchnią wody - 2cm pod powierzchnią wody PAR wynosił ok. 760, BP120 - ok. 1700, na głębokości 25cm - par 215 dla BLV - dla LED - ok 570.

Żarnik w obudowie z odbłyśnikiem symetrycznym, lampa Ocean Ligth+.

Lampa BP ustawiona na 100% mocy każdego kanału.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zostawiam tylko wypowiedzi zwiazane z tematem" z wyjatkiem reklamy lampy BP

Kidult jak nie zmienisz swojego stosunku do innych użytkowników forum ,dostaniesz dwutygodniowy urlop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#234693 KIDULT :

z wyjatkiem reklamy lampy BP

K..... co za omłot...... :/. Nie chcesz - nie czytaj, ale przestań do jasnej cholery śmiecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku dzięki za informację - to co podałes jest dla mnie satysfakcjonujące.

Planowa automatyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.