Skocz do zawartości
staedt

Prodibio

Rekomendowane odpowiedzi

HEY!

Mam do Was pytanie. Co sadzicie o bakteriach Prodibio?

Czy ktos z Was uzywa ich moze? Wyczytalem, ze podobno redukuja ilosc no3 - to mozliwe?

dzieki za informacje z gory

staedt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest ich lacinska nazwa? Nitrobacter? Nitrosomonas?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec redukuja oczywiscie azotany ale sa to szczepy, ktore maturalnie wystepuja w akwarium wiec chyba nie ma sensu ich dodawac. Dokarmiac bakterie to i owszem, mozna eksperymentowac ale zeby same bakterie dodawac do zbiornika?

Przy zakladaniu wystarczy pare litrow wody lub troche podloza z dzialajacego zbiornika i juz mamy akwarium zaszczepione bakteriami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac

Koledze chodzi o wspomaganie filtracji przy pomocy takich bakterii. Taka metode stusuje, np. koles z www.miniriff.de przy czym leje on srodki od AquaConnect ale jest to dokladnie to samo co Prodibio.

@Staedt

Ja leje te bakterie do baniaka i odzywki dla nich i koralwcow. Czy to cos pomaga to sam jeszcze nie wiem.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm...... z tym wspomaganiem flitracji przy pomocy bakterii to bylbym ostrozny. W akwarium w koncu tworzy sie pewna rownowaga, populacja bakterii dopasuje sie do stezen amoniaku i azotanow. Inna sprawa, ze jesli akarium jest ubogie w zwiazki pokarmowe (zbyt sterylne) to bakterii moze byc za malo bo nie maja po prostu co jesc. Stad te eksperymenty z dodawaniem etanolu czy kwasu octowego do zbiornika (niektorzy dodaja nawet glukoze!).

Co sie stanie jednak jesli dodamy do takiego zbiornika SAMYCH bakterii?

Bez pozywki dlugo nie pozyja wiec czy ma to sens????

Sam piszesz ze dodajesz BAKTERIE I POZYWKE, wtedy to co innego chociaz moim zdaniem ten sam efekt osiagnalbys dodajac jedynie samej pozywki.

Ale to tylko moje teoretyczne rozwazania....

Metoda dodawania pozywki ma swoich zagorzalych fanow ale i przeciwnikow. Na lamach "Der Meerwasseraquarianer" odbyla sie niedawno dyskusja na ten temat, niektorzy twierdzili wrecz, ze dodajac pozywki do wody wcale nie zwiekszamy denitryfikacji, wszystko idzie w budowe biomasy. Ale to pewnie czytales.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie musze sie z toba zgodzic. Metody filtracji sa naprawde rozne i nie kazda z nich pasuje do kazdego zbiornika. U mnie swietnie sprawdzila sie np. wodka zbijajac poziom fosforu do wartosci, ktorych test JBL nie byl w stanie odczytac (ale jaka jest jakosc tego testu to kazdy wie!).

Jesli chodzi o dodawanie bakterii to naturalnie ma to sens co piszesz i moze faktycznie nie trzeba ich pakowac do dojrzalego akwarium. W sumie wlewa sie ich naprawde minimalne ilosci. Wlasciwie to juz wczesniej zastanawialem sie czy to ma sens a ty poglebiles teraz tylko moje watpliwosci.

Jesli chodzi o moje spotrzezenia to sa one raczej neutralne. Nie obserwuje jak na razie super efektow.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze a stosowal ktoś "WódkaMethode" Ponoć jest skuteczna;) Czytalem artykulik o tej metodzie i jestem bardzo pozytywnie nastawiony do niej:)

Pozdr

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie tylko Polaków:)

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.