Skocz do zawartości
Gość AnT

Narybek Chrysiptera parasema :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AnT

Niema ktos w okolicy na zbyciu troche planktonu ????:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to trochę za późno o plankton trzeba się wcześniej postarać żeby hodowla się rozwinęła. Na ale na tym forum i na bliźniaczym też już jest taki zwyczaj że to co ja mówię to głupoty... ja mam plankton

Taki co na bank zrobi to czego nie wolno.

MAM 5 LITRÓW CIEMNOZIELONEGO FITO DO ODDANIA. JAK NIE ODDAM TO W KLOZECIE POPŁYNIE

Chętnie wymienię fito na:

>>>brachionusa,

>>>glony,

>>>tanie miękasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konradzior2-co ty chrzanisz???masz doświadczenie bo przerabiałeś temat,widziałem twoje zdjęcia,męczyłeś się z krewetkami,konikami,potrafisz hodować plankton i dobrze wiesz że każdy zbiornik i system w nim panujący jest inny,to co będzie żyło u jednego ,u drugiego za cholere nie przeżyje nie mówiąc o rozmnażaniu,stąd zdziwienie i niedowierzanie niektórych ale to nie są głupoty,cieszy mnie fakt że są tacy jak ty i chylę:kapelusz dla twojego trudu i zamiłowania.

Jedni zakładają akwa (woda ,piasek,skałka,jakies koralowce czy rybki)i koniec a ty idziesz o duży krok dalej,działaj dalej i ciesz się z tego co się uda ,a porażka będzie kolejnym doświadczeniem:waving

Zaczynam od początku nie od zera .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT
#244729 RA345 :

konradzior2-co ty chrzanisz???masz doświadczenie bo przerabiałeś temat,widziałem twoje zdjęcia,męczyłeś się z krewetkami,konikami,potrafisz hodować plankton i dobrze wiesz że każdy zbiornik i system w nim panujący jest inny,to co będzie żyło u jednego ,u drugiego za cholere nie przeżyje nie mówiąc o rozmnażaniu,stąd zdziwienie i niedowierzanie niektórych ale to nie są głupoty,cieszy mnie fakt że są tacy jak ty i chylę:kapelusz dla twojego trudu i zamiłowania.

Jedni zakładają akwa (woda ,piasek,skałka,jakies koralowce czy rybki)i koniec a ty idziesz o duży krok dalej,działaj dalej i ciesz się z tego co się uda ,a porażka będzie kolejnym doświadczeniem:waving

Dokłanie :) :kapelusz:kapelusz:kapelusz

A to ja dałem tyłka :cursin

Pozdrawiam Daniel M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AnT: Nie załamuj się tylko przyszykuj się odpowiednio w razie kolejnego wylęgu

225l

90x50x50 + sump 57l.

You will never walk alone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie..nikogo nie obrażajac..ale tu się kłania brak doswiadczenia w wychowywaniu narybku słodkowodnego( zakładam że każdy przed morskim miał jakas przygodę ze słodkim).

Zabierając sie do rozmnazania np kąsaczy ,labiryntów czy innych rybek o drodnym wylęgu,całą zabawę zaczynamy od zaplecza pokarmowego, czyli hodowli planktonu.

Bez tego zapomnijmy o dobrych wynikach na tym polu.

W chwili pojawienia się narybku jest już za póżno na poszukiwania dla niego pokarmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze karlos to tak jak z oczekiwaniem dziecka wszystko gotowe pokoik, lozeczko, zapas jedzenia. A tu kolega zaliczyl "wpadke" i potomstwo przyszlo z nienacka na dodatek w tak mlodym wieku:D

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:googleye..

Jak pokoik gotowy to wpadka nie tak straszna...

Ale tak serio, ostatnio natknąłem się na artykuł o widłonogach.

Sprawdzałem ile słodkie oczliki wytrzymaja w solance ..i byłem zaskoczony..całkiem nieżle sobie radzą:clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

Witam

Wczoraj znowu pływały młode w akwa i tak z ciekaawosci złapałem do pojemnika pare sztuk.

Poprostu tyle tego pływało ze zanużyłem pojemnik w zbiorniku za sie troche złapało.

Chciałem zobaczyc czy przezyja do rana.

I ciekawostka zyja i se pływaja bez problemu.

A wczesniej rózne podejscia i nic na drugi dzien nic nie było a tu taka prostota i sa.

Pojde to linia zobacze i czy da to jakis efekt,wiem ze to bardzo dziwne i prostackie podejcie ale kto wie.

Sprobóje jakies fotki wklejic jak sie uda wyraźne zrobic.

Pozdrawiam Daniel M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

Witam

Podmieniłem troche wody w pojemniku i młode dalej żyją.

Ale fotek to niemoge zrobic tym aparatem nawet na makro,dotego ten pojemnik taki sobie.

Moze coś jutro z drugim aparatem.

Jeszcze lukne do zbiornika wieczorem moze cos wypłynie do bede wyłapywał jakos do pojenika jak cos bedzie.

Pozdrawiam D.M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste rozwiązania są najlepsze ale tylko wtedy gdy są skuteczne.

Bez hodowli planktonu [wrotka, fito i solowiec] oraz zbiornika dla larw z filtracją, która nie zabija planktonu larwy pożyją najwyżej kilka dni.

chyba że będą to wyjątkowo duże larwy jak larwy dużych błaznów, pterapogonów albo h. fuscus >> wtedy wystarczy solowiec.

MAM 5 LITRÓW CIEMNOZIELONEGO FITO DO ODDANIA. JAK NIE ODDAM TO W KLOZECIE POPŁYNIE

>>>brachionusa,

>>>glony,

>>>tanie miękasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tam hodowla planktonu??

>>>brachionusa,

>>>glony,

>>>tanie miękasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT
#255759 konradzior2 :

jak tam hodowla planktonu??

Jak najlepiej :strutin15L jeszcze dla korali starczy spokojnie do karmienia

2609-fitoplankton.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły nawóz widzę koło akwa, ale stawiam że na Bio-Florinie rosłoby 2x szybciej :strutin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

co za oko:bump1 poszukam dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mintaju

ile lejesz nawozu do nowej hodowli fito?

>>>brachionusa,

>>>glony,

>>>tanie miękasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

i tak po długiej przerwie dzis zaobserwowałem :D parka znowu szaleje ,teraz poczekac z 4-5 dni i zobaczymy moze sie uda :D albo i nie :D rybcie są praktyczne dla znajomego zaklepane a one o tarle sobie przypomniały :D

wiec poczekamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.