Skocz do zawartości
syciu

Prosba o dobor sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar niebawem przeniesc swoje akwarium z malego do wiekszego :-) tzn mysle o ok 210 litrach badz 375 litrach w naroznikowym badz prostokatnym - tutaj wyboru jeszcze nie ma bo jest tez to troche podyktowane ulozeniem w pomieszczeniu nowego akwarium - miejsce sie robi :-)

Chcialbym Was poprosic o pomoc w dobraniu sprzetu z opisem co to ma byc, co dokladnie bede potrzebowal, zakladajac ze akwarium kupie - mowa o sumpie, odpieniaczu itp. Czy bedzie to mialo roznice czy 210 czy 375 w doborze sprzetu (modeli) czy moge zaczac juz kompletowanie sprzetu nie wiedzac ktore wkoncu powstawnie - czy 210 czy 375?

Jaki powienien byc komin - wymiary - i jakie otwory i ile ich? jaki duzy sump itp. (musi przyjac awaryjna ilosc wody podczas zaniku pradu), jakie pompy i ile ich itp informacje, oswietlenie, czy wasze urzadzenia pracujace wydaja byc sie glosne? ja mam miec zamiar caly sprzet za sciana czyli jakis 1-1,5 metra od akwarium - czy to jest istotne w doborze osprzetu - odleglosc?

Zdaje sie na Wasze doswiadczenie i wiedze - czytam forum w poszukiwaniu info na temat moich niewiadomych ale chcialbym zebrac to w jednym miejscu a pewnie przyda sie to nie jednemu :-)

Nowe akwarium zalac woda ktora juz mam i uzupelnic nowa solanka czy uzupelnic woda z innego zbiornika? czy bedzie znowu okres kwitnienia zbiornika?

Domyslam sie ze to szerokie pytanie i prosba o info ale mysle ze damy rade. Sprzetu na rynku jest sporo i nie problem wydac pieniadze ale czy najdrozsze jest najlepsze? :-) Z gory wielkie dzieki za wszelkie info.

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Syciu!

Wydaje mi sie, ze ponownego kwitnienia nie da sie uniknac. Nowy wystoj, sprzet itp. beda sie pokrywaly brazowym i pozniej zielonym nalotem. Nie martw sie, po roku bedzie to juz "stare" akwarium, zreszta przejscie moze byc calkiem lagodne. Osobiscie bym sie tu nie bawil w wode ze starego akwarium, tylko robil bez wody od "innych".

Odpieniacz musisz dobrac z tych wydajniejszych, to jasne. Sprawdzone produkty tez przeciez znasz, takze tu nie ma co sie po cichu oszukiwac.

Nawet bym sie nie zastanawial, czy mniejsze czy wieksze akwa. Masz miejsce to nas nie podpuszczaj. Oswietlenie bedzie drozsze, to fakt, rowniez ilosc dozowanych mikroelementow, no i co z tego? To jest wlasnie nasze przegiecie.

Rob swoje, przeciez jeszes "z branzy".

Pozdrawiam:waving

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Co do sprzętu, to napiszę Ci jaki ja mam na 250L + SUMP 75L i z którego jestem jak dotąd zadowolony. Jest to mniej więcej po środku Twoich planów i myślę że oba litraże spokojnie pociągnie.

Pompy cyrkulacyjne - Tunze Nanostream 6045 [2 szt.]

Pompa obiegowa - Aqua Medic OR 6500 (zamieniam na Grey Dragon 6000)

Odpieniacz - Deltec AP600

Filtr węglowy i absorber - Deltec FR509

Autodolewka - Dr Witt + pompa Aquarium Systems Maxi-Jet 250

Grzałka - Jagger 200W

Co do oświetlenia, to ja używam Black Python BT EX Modular LED Lamp - 120W. Przy 200L będzie ok, ale przy 375 już mało. Zresztą pytanie, czy chcesz iść w LEDy.

Sprzęt jest jaki jest - pewnie da radę dobrać tańszy do Twoich planów. Ja nie próbowałem ze względu na brak doświadczenia. W każdym razie jeśli się jednak na taki zestaw zdecydujesz, to nie będziesz żałował bez względu na to czy zdecydujesz się na 210L, czy na 375L. W tym drugim przypadku możesz rozważyć odpieniacz Deltec APF600 - ciut mocniejszy, więc jeśli planujesz spora obsadę to warto.

SUMP zrób jak największy. Po pierwsze to dodatkowa woda w obiegu, czyli większa stabilność systemu, a po drugie w większym łatwiej upchnąć cały sprzęt.

Komin zrób taki, żeby długość grzebienia wynosiła co najmniej 40cm (ja polecam trójkątny). Średnica otworów zależy od tego jakie śrubunki kupisz (różne firmy, różne rozmiary). w każdym razie zrób zrzut i rewizję na rurach 32mm, a powrót na 25mm.

Odległość SUMPa od akwarium ma o tyle znaczenie, że pompa będzie się musiała bardziej umęczyć żeby przetransportować wodę. Ale zarówno OR 6500, jak i Grey Dragon 6000 powinny sobie poradzić z takim dystansem.

Co do wody, to ja użyłbym starej (chyba że masz rozchwiane parametry), podobnie jak skały i uzupełnił tylko to czego będzie brakować. Jeśli będzie to woda z działających baniaków, to tym lepiej.

Dojrzewania niestety nie unikniesz :).

Jesteś z Poznania, więc jeśli będziesz miał ochotę zobaczyć jak poskładałem mój zestaw 250L + SUMP, to zapraszam. Jakby co, to pisz na PRIV.

Powodzenia

R

250L + SUMP 75L, "Black Python" 120W + 2xHagen GLO 1xATI Blue Plus 24W, Grey Dragon 6000, 2xTunze 6055 z Single Controller 7091 i Y-adapter + Tunze 6025, Deltec AP600, Deltec FR509, dolewka Dr Witt, GHL Profilux Dosing Unit SA 4, RO 75 GPD + DI

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=25772

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, Amnor jak bedziesz mial chwile to chetnie sie jakos spotkam i pogadam - co jak i wogole - mam wiele nie wiadomych :-) a baniak juz wybrany - teraz tylko stelarz, szafka i sump :-) noi osprzet ale baniak wybrany hehe

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.