Skocz do zawartości
rosiczka

Woda - AWARYJNA SYTUACJA!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko czy podczas awaryjnej sytuacji i braku wody z RO czy na np na dwa dni mozna uzyc do zrobienia wody morskiej, wody z destylarki miedzianej:( lub wody mineralnej niegazowanej takiej jaka jest w 5l butekach??

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wody mineralnej można- ale trzeba wiedzieć jaka zawiera mało jonów... np primavera ma bardzo mało soli rozpuszczonych w sobie i jest tania. Z destylarki nie bierz- bo miedź może pozabijać mikroorganizmy i katastrofa gotowa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s Woda arctic ponoć też jest dobra. a Swoją droga może łatwiej byłoby skoczyć do kogoś i kupić albo dostać wodę RO?

Pozdrawiam,

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super:) Jutro jade zakupic primavere tak wrazie Niemca jak to koledzy mówią :p

Dziękuje za info i mam pytannko czy stosowales moze taką wode w swoim akwa??

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rosiczka

Podrzuc mi baniaczek ja ci uzłupełnie z RO

400L 50kgLR 40kgLS 2x18W T8 1x250W TurboSkimmer 1250 Kalkwasser KM500 grzałka 2x150W, cyrkulacja (3000L/h), DT Niveaumat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też użyć zwykłej z kranu. Napewno nic się nie stanie.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie lepiej na CPn-ie czy jnnej stacji destylowana , taniej wyjdzie niz primavera

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na cpn nie radze - moga miec z aparatow miedzianych. najlepiej z ro od jakiegos kolegi. ja tak robie:) - pozdro dla Pilota:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli teoretycznie moge uzyć kranowej, mineralnej iegazowanej i destylowanej tylko trzeba uwazać nato aby nie byla z destylarki miedzianej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt Ci na stacji nie zagwarantuje, ze woda nie jest z miedzianej destylarki wiec z taka woda daj sobie spokoj. mineralna ok. kranowa nie ok.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rosiczka@ nie bardzo rozumiem co znaczy zrobić wode do akwa na 2 dni. Masz przez 2 dni nie mieć filtra RO i potrzebujesz na dolewki? Czy mają ci wyłączyć wodę na 2 dni? Nie bardzo rozumiem. Bo wolałbym 2 dni nie dolewać niż ładować kranówę albo nie wiadomo co jeszcze do akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba bede mial szczepki korali ktore dostane w piątek, a w czym to trzymać do soboty?? W sobote bede mial gotowe akwarium z żywą wodą, skalą itp

Wiec jak dostane te szczepki to do wody jaka one mają doleje troszke "mojej solanki" albo trzymac te szczepki jeszcze przez dobe bez kombinowania?? Tylko czy one przezyją prawie dwie doby w worku ??

Zawsze moge podlaczyc do tego jakąs pompke:)

I dla tego taki temat:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej do korali które i tak już przeżyły transport nie dolewałbym świeżej solanki. Zamiast szukać kolegi z filtrem RO zanieś lepiej te szczepki do niego i niech spokojnie poczekają na ostateczną przeprowadzkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast nie rozumiem co znaczy: "będę miał gotowe akwarium z żywą skałą" - czbżyś na szybko zalał i teraz włożył świeżą skałę i od razu szczepki????

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie:) Woda z dojrzalego, chodzącego zbiornika rafowego, z tego tez zbiornika bedzie pochodzić żywa skala, oraz podloże, wiec nic sie nie powinno stać, bedzie to wygadalo jak przprowadzka z wiekszego zbiornika do mniejszego:)

Pozdr

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek nie chce wyjsc na malkontenta i pesymiste ale to nie tak prosto. Powinienes potraktowac ten zbiornik jako swiezo zalozony. On sie musi jeszcze ustabilizowac, co ze tego ze bedzie skala i woda? Ja zalozylem swoj na wodzie z dzialajacego zbiornika ale to byl nadal swiezo zalozony zbiornik i musial sie pare tyg. stabilizowac.

Radze poczekac.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj szczepki koledze na jakiś czas- może się nawet rozrosną przez 2 -3tyg. w dobrym zbiorniku a potem jak ustwisz sobie ogrzewanie, cyrkulację, oświetlenie to odbierz- mam nadzieję ,że odda :p. bo fakt grzybowieniec przeżył mi dojrzewanie zbiornika ale podmieniałem 1,5 litra co dziennie w 25 litrowym zbiorniku...a skała była bardzo dobra...jak coś przypadkiem skopiesz to stracisz szczepki- a prawda jest taka ,że na początku wszystko trzeba dograć ,żeby dobrze chodziło później... nawet nie chodzi o dojrzewanie ponowne- tylko o całą resztę, ciągłe dotykanie ,przenoszenie bo nie taka cyrkulacja itp.

Pozdro.

Najlepiej w takiej syt. do kolegi... jeśli blisko mieszka i nie cudować w ten sposób- ja tak kiedyś robiłem gdy nie miałem nikogo znajomego z morskim a jedyny sklep był 200km ode mnie...- uwierz mi to się nie opłaca- lepiej wolniej ;-) a jeśli się nie zdecydujesz dać koledze na przechowanie to chociaż od niego wodę weź i podmieniaj troszkę powoli- bo jak rozumiem i tak do niej chcesz wpuścić potem wszystko...i trzymaj temp. odpowiednią- lepiej trochę za niską niż za wysoką i lepiej stałą niż skaczącą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.